Повелба на движењето

This page is a translated version of the page Movement Charter and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.

Повелбата на движењето е предложен документ кој ги определува улогите и должностите на сите членови и единици на Викимедииното движење, вклучувајќи го создавањето на нов Глобален совет за управување со движењето.

Нацртната комисија за Повелбата на движењето образложува: која е целта на „повелба на движењето“?

Повелбата на движењето претставува приоритет на Стратегијата на движењето.

Тековни нацртиЗа повелбата

Предлогот во Стратегијата на движењето да се „обезбеди рамноправност во носењето одлуки“ вели дека Повелбата на движењето ќе го обезбеди следново:

 • Поставање на вредности, начела и правила како темел за структурите на Движењето, вклучувајќи ги улогите и должностите на Глобалниот совет, регионални и тематски средишта, како и други постоечки и нови единици и одлучувачки органи,
 • Задавање на барања и услови за одлуки и постапки кои важат за целото Движење како легитимни и поверителни за сите заинтересирани страни, како на пр. за:
  • Одржување на безбедни соработни средини,
  • Обезбедување и распределба на доходи ниво на целото Движење,
  • Давање на заедничка насока во начинот на распределба на ресурсите со прикладни механизми за отчетност.
  • Определување на тоа како заедниците ќе работат заедно и ќе бидат меѓусебно отчетни.
  • Поставања на очекувања за учество и правата на учесниците.

Времеслед

Ова е динамички времеслед. Иако во општи црти ги покажува чекорите кон создавањето на Повелбата на движењето, датумите може да се изменат подоцна. Овие измени потенцијално би се вршеле за да се избегне избрзување на постапката, особено при советување со заедницата и другите заинтересирани страни, што тешко се ограничува во крути временски рокови.

Период Чекор
ноември 2021 – јануари 2022 г. Поставање на системите за поддршка и внатрешните постапки на Нацртната група
Истражување и собирање на информации
февруари – октомври 2022 г. Истражување и собирање на информации
Создавање на првичен нацрт на содржината на Повелбата во советување со сите заинтересирани страни
ноември 2022 г. Објавување на првиот круг на нацрт-главите на Повелбата (Преамбула, Вредности и начела и Изјава за намерите за улогите и должностите)
ноември 2022 – јануари 2023 г. Советување со заедницата за првиот круг на нацрт-главите на Повелбата на движењето
февруари – март 2023 г. Разгледување на дадените мислења и преработка на првиот круг на нацрт-глави
април 2023 г. Советување со заедницата по предлогот за методологија за ратификација на Повелбата на движењето
April – July 2023 Изготвување нацрти за вториот круг на глави од Повелбата на движењето
јули 2023 г. Втор круг на нацрт-глави на Повелбата на движењето (објавување на Средиштата и Глобалниот совет)
јули – септември 2023 г. Советување со заедницата во врска со вториот круг на нацрт-глави на Повелбата на движењето
March – April 2024 Community consultation of the full charter draft
Дополнителни циклуси: Ако сè биде во ред, преоѓаме на ратификација. Ако не, ќе има уште еден тримесечен циклус на преработка на текстот, 2 месеца за разгледување и така натаму.
June 2024 Постапка за ратификација на Повелбата на движењето


Бидете во тек, вклучете се