This page is a translated version of the page Meta:About and the translation is 100% complete.
Wikimedia Meta-Wiki

Participate:

Добро дошли на Викимедија Метавики (скраћено Метавики или само Мета) је вики за координирање Викимедијиних пројеката.

Сврха

Мета има три различите улоге које су блиско повезане али често укључује различите групе корисника.

  1. Дискусија и дефинисање Викимедија пројеката нарочито политике за дискусију релеванте за више пројеката као што је лиценцирање слободног садржаја. Главна страна за дискусију је Wikimedia Forum|форум Викимедије. Неке веома важне дискусије одржане већином 2009 су издвојене на Strategy Wiki.
  2. Место за међујезичку (cross-wiki) и међународну координацију која се тиче Викимедија пројеката и Викимедија покрета укључујући и дискусије на другим језицима. Ово укључује и захтеве (за пан-Викимедију и друге викије), преводе и вести и опис, документацију и дискусију о тренутним активностима и чињеницам које се тичу Задужбине Викимедије и поглавља. Такође погледајте извештаје, догађаје, outreach: и стипендије.
  3. Форум за личне есеје о Викимедијиним пројектима. Пошто есеји углавном не испуњавају услов неутралне тачке гледишта они требају бити сакупљени на неутралној страници проблеми намењеној за различита гледишта, водећи се смерницама ТИПАЕСА или ИПА. Постоји одређени степен слободе у одлучивању шта се тиче Викимедија пројеката што чини Мету такође врстом meatball-а, дискутовање о стварима као део вики културе и обрасца понашања. Документација МедијаВикија је већином искључена тренутно (види доле). Ове улоге укључују више формална истраживања и дискусија којих се тичу.

Категорије пружају презентацију Мета садржаја кроз велике слике.

Шта Мета није

  1. Депонија за непоправљиве чланке из других Википедија
  2. Ако тражиш стрницу за описивање МедијаВики софтвера. Софтвер има свој вики на MediaWiki.org. Садржај и странице као што су ова требало би преместити.

Заједница

Честo је дисктовано о томе имали Мета своју заједницу. Оно што је сигурно је да нема своју засебну заједницу одвојену од заједница других Викимедијиних пројеката: као што је неко рекао «мета пројекат —постоји „за“ и „о“ другим Викимедијиним викијима а не као пројекат са неким конкретним садржајем (нпр. као што је Википедија на српском језику)—заједница свих заједница више него засебна заједница.»[1]

Ово такође значи да многе дискусије, процеси и друге активности на Мети са различитим учесницима и људима задуженим (ако их има)– на пример Викимедијини комитети, стјуарди, запослени задужбине надлежни за стипендије –: нико од њих и сви они су Мета. Мета је простор и алат за „своје учеснике“ да би остварили своје циљеве.

Ипак технички говорећи „постоји“ заједница Мете: То је мала група људи која редовно активна на некима или више активности (нарочито као „баштовани“) који брину о томе да Мета испуњава горе наведене улоге и који су вољни да интервенишу ако је потребно.[2]

„Метавикијанац“ је термин који се користи да се означи члан „Мета заједнице“, то је заједница редовних корисника на Мети који су више активни на Мети на пример као доприносиоци садржају страница или као саветник (фацилататор) или учесник дискусија и процеса.

Историјат

Мета-Вики је први пут креирана као „Мета-Википедија“ новембар 2001. да би се енглеска Википедија растеретила премештањем мета садржаја (садржај о Википедијној веб-страници и њеним корисницима) на нови вики. После надоградње Википедијинго софтвера МедијаВики. Мета је постала вишејезичан форум за дискусију свих језичких група Википедије. Како је број Викимедија пројеката и превода растао, тако се и број функција Мете повећавао. Мета садржи 144.001 чланака. Многе старе странице су нас забрињавале због своје специфичности али већина је сада примењива на све Викимедија порејекте.

Правила Мете

Види још

Белешки

  1. Adapted from Pathoschild, 29 September 2011.
  2. Из Anthere, 29 March 2006; види још MeatBall:CommunityMember за опште принципе.