This page is a translated version of the page Meta:About and the translation is 100% complete.
Wikimédia Meta-Wiki

Közreműködés:

Üdvözlünk a Wikimédia Meta-Wikijében (legtöbbször csak Meta-Wiki vagy egyszerűen Meta), azaz a Wikimédia projektek között koordináló wikiben.

Célok

A Meta három egymással közeli kapcsolatban álló, de különböző szerepet szolgáló feladatot lát el, és gyakran ezen területek felhasználói között az átfedés nem teljes mértékű.

  1. Wikimédia projektek-ről szóló viták és megfogalmazások, különösen az irányelvekről szóló viták, amelyek a projektek között relevánsak, például az nyílt tartalom licencálása. A viták központi helyszíne a Wikimédia Fórum. Néhány, főként 2009-ben tartott magas szintű vita a Stratégia Wikire lett áthelyezve.
  2. Egy hely az interlinguális (wikik közötti) és nemzetközi koordinációra a Wikimedia projektek és a Wikimédia mozgalom általános témáiban, beleértve a nem angol nyelvű vitákat is. Ez magában foglalja a kérelmeket (pan-Wikimédia vagy más wikik számára), a fordításokat és a híreket, valamint a Wikimédia Alapítvány-hoz és a tagszervezetek-hez kapcsolódó valós tevékenységek és tények leírását, dokumentálását és megvitatását. Lásd még a jelentéseket, a eseményeket, a közönségkapcsolatokat és a támogatásokat.
  3. Egy fórum a Wikimedia projektekkel kapcsolatos személyes esszék számára. Mivel ezek általában nem semleges nézőpontból készülnek, semleges kérdés oldalakon kell összefoglalni őket több nézőpontból olyan formátumok használatával, mint a TIPAESA vagy annak részhalmaza, az IPA. Van egy bizonyos szabadság abban, hogy mi kapcsolódik a Wikimedia projektekhez, ami Meta-t egyfajta meatball wikivé teszi, amely olyan kérdéseket vitat meg, mint a wiki kultúra és minták. A MediaWiki dokumentációja mostanra nagyrészt ki van zárva (lásd alább). Ez a szerep magában foglalja a formálisabb kutatást és a kapcsolódó megbeszéléseket is.

A kategóriák nagy léptékben bemutatják a Meta tartalmát.

A Meta nem egy

  1. egy hulladéklerakó az eltörölni nem kívánt cikkek számára a különböző Wikipédiákból
  2. a MediaWiki szoftver leírása. A szoftvernek saját wikije van a MediaWiki.org oldalon. Az ilyen tartalmakat és oldalakat át kell mozgatni.

Közösség

Gyakran vita tárgya volt, hogy van-e közössége a Metának.

Ami biztos, hogy nincs önálló közössége, amely elkülönül a Wikimédia projektek közösségeitől: mint ahogy valaki mondta, „meta-projekt – létezik a többi Wikimedia wikikért és a többi Wikimedia wikikről, nem pedig önmagában tartalmi projektként – közösségek közössége, nem pedig saját kis szigetközösség”.[1]

Ez azt is jelenti, hogy sok megbeszélés, folyamat és egyéb tevékenység zajlik a Metán, különböző résztvevőkkel és felelős személyekkel (ha vannak). Például, néhány Wikimédia bizottság, a stewardok, a támogatásokért felelős WMF-személyzet. Ezek közül egyik sem, és mindegyik Meta. Meta a tér és az eszköz a résztvevőik számára, hogy elérjék céljaikat, nem pedig szereplő bennük; és még kevésbé hatalom felettük.

Szigorúan véve azonban létezik egy a Metához specifikus közösség: ez egy laza csoport, akik rendszeresen aktívak néhány vagy sok ilyen tevékenységben (különösen "kertészekként"), akiknek fontos, hogy a Meta az fenti célt szolgálja, és akik hajlamosabbak beavatkozni annak biztosítása érdekében.[2]

A "metawikis" egy olyan kifejezés, amelyet néha használnak, hogy jelezze a Meta-specifikus "Meta közösség" tagját, azaz a Metán rendszeres jelenlévők közösségét, akik gyakrabban aktívak a Metán, például a tartalomlapok hozzájárulásaként vagy más megbeszélések és folyamatok megkönnyítőjeként.

Eredete

MetaWiki-t először Meta-Wikipedia néven hozták létre 2001 novemberében, hogy a Wikipédia angol nyelvű változatát kevésbé zsúfolttá tegyék, azáltal, hogy az összes metatartalmat (a Wikipédia weboldaláról és felhasználóiról szóló tartalmat) átmozgatták egy új wikire, a valódi tartalommal (enciklopédiai cikkek) ellentétben. A Wikimedia saját MediaWiki szoftverére való frissítése óta Meta egy többnyelvű fórummá vált, amelyet az összes Wikimedia nyelvi közösség használ. A Wikimedia projektek és fordítások számának növekedésével Meta hatóköre is nőtt. A Meta 1 millió cikket foglal magában. Sok régi oldal itt még mindig Wikipédia-specifikusnak tűnik, de vélhetően sokan mostanra már az összes Wikimedia projektre vonatkoznak.

Irányelvek

Lásd még

Jegyzetek

  1. Adoptálva [Pathoschild-től, 2011. szeptember 29.].
  2. Adaptálva [Anthere-től, 2006. március 29.]; lásd még a MeatBall:CommunityMember oldalt az általános elvekért.