This page is a translated version of the page Meta:About and the translation is 100% complete.
Wikimedia Meta-Wiki

Participă:

Bun venit la Wikimedia Meta-Wiki (adesea prescurtat și ca Meta-Wiki sau simplu Meta), un wiki pentru coordonarea proiectelor Wikimedia.

Scop

Meta servește trei roluri distincte, care sunt strâns legate, dar implică deseori subgrupe diferite de utilizatori.

  1. Discuție și formulare a proiectelor Wikimedia, în special discuții de politică relevante pentru diferite proiecte, cum ar fi licențierea conținutului deschis. Locul central pentru discuții este Forumul Wikimedia. Unele discuții la nivel înalt, organizate în principal în 2009, au fost împărțite în Strategia Wiki.
  2. Un loc pentru interlingual (cross-wiki) și coordonare internațională privind proiectele Wikimedia și mișcarea Wikimedia în general, inclusiv discuții în alte limbi decât limba engleză. Acestea includ solicitări (pentru pan-Wikimedia sau alte wiki-uri), traduceri și știri, precum și descrierea, documentarea și discuția despre activitățile și faptele din viața reală legate de Fundația Wikimedia și afiliate. A se vedea, de asemenea, rapoarte, evenimente, activități de informare și subvenții.
  3. Un forum pentru eseuri personale despre proiectele Wikimedia. Deoarece acestea nu sunt de obicei furnizate dintr-un punct de vedere neutru, acestea ar trebui să fie rezumate pe paginile de probleme neutre din mai multe puncte de vedere folosind formate precum TIPAESA sau subsetul său IPA. Există un grad de libertate în determinarea a ceea ce este legat de proiectele Wikimedia, ceea ce face ca Meta să fie, de asemenea, un wiki de perișoare, care discută aspecte precum cultura și modelele wiki. Documentația MediaWiki este exclusă în prezent (vezi mai jos). Acest rol include mai multă cercetare formală și discuții similare.

Categoriile oferă o imagine de ansamblu a conținutului Meta.

Ce nu este Meta

  1. Un site de eliminare pentru articole necorectabile de la diferite Wikipedii
  2. Un loc pentru a descrie software-ul MediaWiki. Software-ul are propriul său wiki la MediaWiki.org. Conținutul și paginile ca acestea ar trebui să fie transferate.

Comunitate

S-a discutat deseori dacă Meta are o comunitate. Ce este sigur este că nu are o comunitate proprie, separată de comunitățile proiectelor Wikimedia: după cum a spus cineva, «un meta-proiect - existent" pentru "și" "despre" celelalte wiki-uri Wikimedia, nu ca un proiect de conținut pentru sine - o comunitate de comunități, mai degrabă decât propria comunitate insulară».[1]

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că multe discuții, procese și alte activități se întâmplă pe Meta, cu diferiți participanți și persoane responsabile (dacă există) - de exemplu, printre multe, unele comitete Wikimedia, stewarzi, personalul WMF pentru granturi: nici unul dintre ei, și toate acestea, sunt Meta. Meta este spațiul și instrumentul pentru "participanții" lor de a-și atinge obiectivele, nu un actor în ele; și chiar mai puțin o putere asupra lor.

Cu toate acestea, în mod strict vorbind, există o comunitate specifică Meta: este un grup restrâns de oameni care activează regulat în unele sau mai multe astfel de activități (mai ales în calitate de "grădinari"), care au grijă de Meta care deservește scopul de mai sus și care sunt mult mai probabil să intervină pentru a se asigura că o face.[2]

"Metawikian" este un termen utilizat de asemenea, uneori, pentru a indica un membru al comunității "Meta comunitate" specifice, adică comunitatea Meta obişnuiţilor care sunt mai des activi pe Meta, de exemplu ca contributori la paginile sale de conținut sau ca facilitatori ai altor discuții și procese.

Origini

Meta-Wiki a fost creeat la început ca "Meta-Wikipedia" în noiembrie 2001 pentru a face wikipedia în engleză mai puţin aglomerată, prin mutarea a tot ce înseamnă conţinut meta (conţinut despre wikipedia şi utilizatori) în opoziţie cu conţinutul actual (articole enciclopedice), într-un nou proiect wiki. De când cu software-ul MediaWiki, Meta a devenit un forum de discuţie multilingvistic folosit de toţi utilizatorii Wikimedia. Pe măsură ce numărul proiectelor Wikimedia a crescut şi traducerile au crescut, aşadar a crescut şi scopul proiectului Meta. Meta cuprinde 145.903 artciole. Multe dintre paginile vechi de aici sunt încă notate ca fiind specifice Wikipediei, dar multe aparţin definitiv proiectelor Wikimedia.

Politici Meta

Vezi şi

Note

  1. Adaptat de la Pathoschild, 29 septembrie 2011.
  2. Adaptat de la Anthere, 29 martie 2006; vezi şi MeatBall:CommunityMember pentru principii generale.