Мета:За Мета

This page is a translated version of the page Meta:About and the translation is 100% complete.
Wikimedia Meta-Wiki

Participate:

Добре дошли в Уикимедия Мета-Уики (често съкращавано на Мета-Уики или просто Мета), уики за координация между проектите на Уикимедия.

Цел

Мета изпълнява три различни роли, които са тясно свързани, но често включват различни потребителски подгрупи:

  1. Обсъждане и формулиране на проектите на Уикимедия, по-специално - обсъждане на правила, отнасящи се към проектите като цяло, например лицензирането на отворено съдържание. Централното място за дискусията е Форума на Уикимедия. Някои дискусии на високо равнище, провеждани главно през 2009 г., бяха отделени в отделния проект Уики Стратегия.
  2. Място за междуезикова (крос-уики) и международна координация относно проектите на Уикимедия и уикимедианското движение като цяло, включително обсъждане и на други езици, освен английски. Това включва заявки (за общоуикимедиански проблеми или други уикита), преводи и новини, и описание, документация, и обсъждане на реални действия и факти, свързани с Фондация Уикимедия и партньорските й организации. Вижте също доклади, събития, външни връзки и грантове.
  3. Форум за лични есета за проектите на Уикимедия. Тъй като те обикновено не са доставени от неутрална гледна точка, те трябва да бъдат обобщени на неутрални въпросни страници от множество гледни точки използват формати като TIPAESA или неговата подгрупа IPA. Има една степен на свобода при определянето на това, което е свързано с проектите на Уикимедия, което прави Мета също кюфте уики на видове, обсъждаме въпроси като уики култура и модели. Документация на MediaWiki основно е изключено сега (виж по-долу). Тази роля включва по-официално изследване и свързаните с дискусия.

Системата на категориите предоставя по-пълна картина на съдържанието на Мета.

Какво не е Мета

  1. Едно депо за непоправими статии от различни Уикипедия
  2. Място, за да се опише MediaWiki софтуер. Софтуерът разполага със собствен уики в MediaWiki.org. Съдържание и страници, като те трябва да бъдат прехвърлени.

Общност

Често се обсъжда дали Meta има една общност. Какво е сигурен, е, че той не разполага с общността на себе си, отделно от общности на Wikimedia проекти: както някой каза, «мета-проект - съществуващата за и за другите Wikimedia уикита, не като проект за съдържание на себе си - една общност на общности, а не собствен малък остров на общност».[1]

Това също така означава, че много дискусии, процеси и други дейности се случват на Meta, с различни участници и хора, които отговарят (ако има такива) - например, сред много хора, някои Wikimedia комитети, стюардите, персонала WMF за дарения —: никой от тях, и всички от тях, е мета. Мета е пространството и инструмент за им на участниците ", за да постигнат целите си, а не актьор в тях; и още по-малко власт над тях.

Строго погледнато, обаче, има е една общност, специфични за Meta: това е спорна група от хора, редовно активни в някои или много такива дейности (особено като "градинари"), които се грижат за Meta обслужващи целите по-горе, и които по-вероятно е да се намеси, за да гарантира, че тя го прави.[2]

"Metawikian" е термин, също се използва понякога, за да покаже, член на специфичен "Meta общност", че е общността на Мета редовните, които са по-често активни на Meta, например като сътрудници на своите страници със съдържание или като организатори на друга дискусии и процеси.

Произход

Мета-Wiki за първи път е създадена като "Мета-Wikipedia" през ноември 2001 г., за да се направи на английски Уикипедия по-малко претрупан, чрез преместване на всички мета-съдържание (съдържание за уебсайта Wikipedia и нейните потребители), за разлика от действителното съдържание (енциклопедия изделия), в нов уики. От своя ъпгрейд до по поръчка на Wikipedia MediaWiki софтуер, Meta се превърна многоезичен дискусионен форум, който се използва от всички езикови общности на Уикимедия. Тъй като броят на проектите на Уикимедия и повишените преводите, така също направих обхват на Мета. Мета включва 144 531 статии. Много от по-старите страници тук са все още гласи, че е специфична за Wikipedia, но може би много от тях сега се прилага за всички проекти на Уикимедия.

Мета политики

Вижте също

Бележки

  1. Адаптиран от Pathoschild, 29 септември 2011.
  2. Адаптиран Anthere, 29 март 2006; вижте също MeatBall:CommunityMember за общи принципи.