This page is a translated version of the page Meta:About and the translation is 100% complete.
Wikimedia-Meta-Wiki

Welkom op de Meta-Wiki van Wikimedia (vaak verkort tot Meta-Wiki of eenvoudigweg Meta), een wiki voor de coördinatie van Wikimedia-projecten.

Voorgesteld

Meta heeft drie afzonderlijk functies, die allemaal nauw met elkaar verbonden zijn, maar vaak verschillende groepen gebruikers aantrekken.

  1. Discussie en formulering van Wikimedia-projecten, in het bijzonder beleidsdiscussie die relevant is voor de verschillende projecten, zoals open-inhoudslicenties. De centrale plaats van discussie is het Wikimedia Forum. Sommige discussies op hoog niveau, voornamelijk in 2009, werden opgesplitst naar Strategy Wiki.
  2. Een plaats voor interlinguale (cross-wiki) en internationale coördinatie betreffende de Wikimediaprojecten en de Wikimedia-beweging in het algemeen, inclusief discussie in andere talen dan het Engels. Dit omvat verzoeken (voor pan-Wikimedia of andere wiki's), vertaling en nieuws, en de beschrijving, documentatie en bespreking van real-life activiteiten en feiten met betrekking tot de Wikimedia Foundation en affiliates. Zie ook rapporten, gebeurtenissen, outreach en subsidies.
  3. Een forum voor persoonlijke essays over Wikimedia-projecten. Omdat deze meestal niet worden geleverd vanuit een w:project:neutraal standpunt, moeten ze worden samengevat op neutrale kwesties pagina's van multiple points of view met behulp van formaten zoals TIPAESA of het subset daarvan, IPA. Er is een zekere mate van vrijheid in het bepalen van wat gerelateerd is aan Wikimediaprojecten, wat Meta ook een soort meatball wiki maakt, die zaken als de wikicultuur en -patronen bespreekt. Documentatie van MediaWiki is nu vooral uitgesloten (zie hieronder). Deze rol omvat meer formele onderzoek en gerelateerde discussie.

De categorieën geven een overzichtsweergave van de inhoud van Meta.

Wat Meta niet is

  1. Een afvalstortplaats voor ongerectificeerde artikelen uit de verschillende Wikipedia's
  2. Een plaats om de MediaWiki software te beschrijven. De software heeft zijn eigen wiki op MediaWiki.org. Inhoud en pagina's zoals deze zouden verplaatst moeten worden.

Gemeenschap

Er is vaak gesproken over de vraag of Meta een gemeenschap heeft. Wat zeker is, is dat het geen eigen gemeenschap heeft, los van de gemeenschappen van de Wikimedia-projecten: zoals iemand zei, «a meta-project—existing for and about the other Wikimedia wikis, not as a content project to itself—a community of communities, rather than its own little island community».[1]

Dit betekent ook dat er veel discussies, processen en andere activiteiten plaatsvinden op Meta, met verschillende deelnemers en mensen die de leiding hebben (als die er zijn) - waaronder veel Wikimedia-commissies, de stewards, het WMF-personeel voor grants-: geen van hen, en allemaal, is Meta. Meta is de ruimte en het instrument voor hun deelnemers om hun doelstellingen te bereiken, niet een actor in hen; en nog minder een macht over hen.

Strikt genomen is er echter een gemeenschap die specifiek is voor Meta: het is een losse groep mensen die regelmatig actief is in sommige of veel van dit soort activiteiten (vooral als "gardeners"), die zich zorgen maken over Meta die het bovenstaande doel dient, en die meer geneigd zijn om in te grijpen om ervoor te zorgen dat het dat ook doet.[2]

"Metawikian" is een term die soms ook wordt gebruikt om een lid van de specifieke "Meta-gemeenschap" aan te duiden, dat wil zeggen de gemeenschap van Meta-regelgevers die vaker actief zijn op Meta, bijvoorbeeld als bijdragers aan de inhoudspagina's of als facilitators van andere discussies en processen.

Oorsprong

Meta-Wiki is ooit aangemaakt als "Meta-Wikipedia" in november 2001 om de Engelstalige Wikipedia minder rommelig te maken. Alle meta-inhoud (inhoud over de website Wikipedia en haar gebruikers) werd verplaatst naar een nieuwe wiki, in tegenstelling tot de eigenlijke inhoud (encyclopedische onderwerpen). Sinds de update naar de maatwerksoftware MediaWiki voor Wikipedia, is Meta een meertalig overlegforum geworden dat gebruikt wordt door alle taalgemeenschappen van Wikimedia. Met het toenemen van het aantal Wikimediaprojecten en vertalingen, is ook de scope van Meta groter geworden. Meta bestaat uit 150.840 pagina's. Veel van de oudere pagina's hier gebruiken nog steeds het oogpunt van Wikipedia, maar deze zijn mogelijk vaak van toepassing op alle Wikimediaprojecten.

Beleid van Meta

Zie ook

Opmerkingen

  1. Aangepast van origineel van Pathoschild op 29 september 2011.
  2. Aangepast van Anthere, 29 maart 2006; zie ook MeatBall:CommunityMember voor de algemene beginselen.