Lingua Libre

This page is a translated version of the page Lingua Libre and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎suomi • ‎svenska

Lingua Libre är ett projekt som utvecklats av Wikimédia France och har som målsättning att bygga en samverkande, flerspråkig, audiovisuell korpus under fri licens för att:

  • bygga ut kunskap om språk språk på ett audiovisuellt sätt på webben, på Wikimedias projekt och utanför;
  • Stödja utvecklingen av språkgemenskaper på nätet - särskilt de som är dåligt utrustade, minoritetsspråk, regionalspråk, talspråk eller teckenspråk - för att hjälpa gemenskaper ta del av information på nätet och försäkra livskraften för dessa gemenskaper.
Lingualibre-logo.svg
Ett projekt för att spela in språk
drivs av Wikimédia France
Coolest Tool Award 2020 square logo.svg

Lingua Libre

2020 Coolest Tool
Award Winner

in the category
Diversity

Info
Hemsidalingualibre.org
Startade2015
Statistik
Inspelningar+400,000
Språk+100
Talare+450
Kontakt
Adélaïde Calais WMFr, Rémy Gerbet WMFr, Pamputt

Varför?

Saknaden av mångfald och muntlighet på Wikimedias projekt och på nätet i allmänhet begränsar möjligheten för internetanvändare att kommunicera och bidra online på olika plattformar där de inte kan hitta innehåll eller gemenskaper som delar deras språk. Bland de regionala minoritetsspråken som är muntliga eller teckenspråk, hotar den speciellt de dåligt utrustade språken som många är utrotningshotade och vars närvaro på nätet skulle leda till stora utmaningar men också möjligheter. Av alla 7,000 språk som finns idag, beräknas det att endast 2,500 kommer överleva nästa århundrade och endast 250 (färre än 5%) kommer klara av den digitala eran, en faktor som är väsentlig för deras överlevnad. Nuvarande initiativ från lingvister och aktivister för att dokumentera och dela data, resurser och innehåll på nätet på hotade språk behöver inte direkt bidra till utvecklingen av digitala språkliga gemenskaper av internetanvändare, och förblir därav begränsade i sin påverkan.

Lingua Libre har som mål att kompensera för bristen på stöd genom att erbjuda internetbaserade lösningar för massinspelning, vilket kommer leda till publiceringen av en samverkande flerspråkig audiovisuell korpus under fri licens, vars mål är att dokumentera och återuppliva språk genom att väcka engagemang från nya språkgemenskaper inom Lingua Libre och sedan utanför.

Hur då?

Lingua Libre är ett verktyg som låter en spela in ett stort antal ord på ett fåtal timmar (upp till 1,000 ord/timme med en ren ordlista och en erfaren användare). Den automatiserar den klassiska proceduren för att spela in och lägga till audiovisuella uttalsfiler till Wikimedias projekt. När en inspelning är klar laddar plattformen automatiskt upp rena, välklippta, appvänliga ljudfiler med lämpliga namn, direkt till Wikimedia Commons.

Etablerade partners

  • DGLFLF: (Allmäna delegationen för franska språket och språk i Frankrike), del av Frankrikes kulturministerium
  • Lo Congrès: occitanska språkets permanenta kongress
  • Maison de la Nouvelle-Calédonie à Paris: (Nya Kaledoniens hus i Paris), som representerar Nya Kaledonien i Frankrike
  • OLCA: Kontoret för språk och kultur i Alsace och Moselle
  • Plateforme Atlas: en plattform med målet att främja tillgång till kultur, humaniora och konst, på alla språk

Gemenskap

För att gå med behöver du bara skriva ditt namn nedan med ~~~~

Representanter på Wikimédia France

Aktiva administratörer

Besök Lingua Libres chattrum

En projektsida på franska finns tillgänglig här.