This page is a translated version of the page Lingua Libre and the translation is 83% complete.
Outdated translations are marked like this.

Lingua Libre este un proiect dezvoltat de Wikimédia France , al cărui scop este să contruiască un corpus colaborativ, multilingv, audiovizual sub o licență liberă pentru a:

  • Extinde cunoștințele despre limbi și în limbi într-un mod audiovizual pe internet, în proiectele Wikimedia și în afara lor ;
  • Susține dezvoltarea de comunități lingvistice online — în mod deosebit pentru cele slab reprezentate, minoritare, regionale, orale sau semnalizate — pentru a ajuta comunitățile care accesează informații online și pentru a asigura vitalitatea limbilor acestor comunități.
Un proiect de înregistrare a limbilor
susținut de Wikimédia France

Lingua Libre

2020 Coolest Tool
Award Winner

in the category
Diversity

Informație
Site weblingualibre.org
Lansat2015
Statistici
Înregistrări+1.000.000
Limbi+200
Vorbitori+1.400
Contact
Wikimedia FranceAdélaïde Calais WMFr, Rémy Gerbet WMFr
CommunityYug, Pamputt

De ce?

Lipsa de diversitate și oralitate în proiectele Wikimedia și pe internet în general limitează abilitatea utilizatorilor să comunice și să contribuie online la diverse platforme web acolo unde nu găsesc conținut și comunități în limba lor. Printre limbile minoritare regionale care sunt fie vorbite, fie semnalizate, cel mai amenințate sunt cele slab reprezentate, multe dintre ele fiind pe care de dispariție și pentru care includerea pe internet este o provocare și o șansă majoră. Într-adevăr, din cele 7.000 de limbi care există astăzi, se estimează că doar 2.500 vor supraviețui în secolul următor și că doar 250 (sub 5%!) vor deveni digitale, un factor care este esențial vitalității lor. Inițiativele curente ale lingviștilor și activiștilor de documentare și împărtășire a datelor, resurselor și conținutului online în limbi în pericol nu contribuie direct la dezvoltarea unei comunități de utilizatori de internet și astfel rămân cu un impact limitat.

Lingua Libre are ca obiectiv să ofere o soluție online pentru înregistrarea în masă, ceea ce va duce la publicarea unui corpus audiovizual multilingv colaborativ sub licență liberă, al cărui scop este să documenteze și să revitalizeze limbile prin atragerea de noi comunități lingvistice pentru contribuții la Lingua Libre și apoi în afara proiectului.

Cum?

Lingua Libre este o unealtă care permite înregistrarea unui număr mare de cuvinte în câteva ore (până la 1.000 cuvinte/oră cu o listă de cuvinte corecte și pentru un utilizator experimentat). Automatizează procesul clasic de înregistrare și adăugare de fișiere audio-video în proiecte Wikimedia. Când procesul de înregistrare este completat, platforma încarcă automat fișiere audio curățate și corect denumite directt la Wikimedia Commons.

Parteneriate stabilite

  • DGLFLF: (Delegația Generală pentru Limba Frnaceză și Limbile Franței), parte din Ministerul Culturii din Franța.
  • Lo Congrès: Congresul permanent al limbii occitane.
  • Maison de la Nouvelle-Calédonie à Paris: (Casa Noii Caledonii din Paris), care reprezintă Noua Caledonie în Franța Metropolitană.
  • OLCA: Biroul pentru Limbă și Culturi din Alsaceia și Moselle.
  • Plateforme Atlas: o asociație care are scopul de a promova și facilita accessul la cultură și arte în orice limbă (contact).

Comunitate

 
Harta interactivă a difuzoarelor Lingua Libre. (interogare hartă).

Pentru a te alătura, pur și simplu adaugă numele mai jos cu * ~~~.

Referenți la Wikimédia France

Administratori activi

Join the discussions

Vizitează Cafeneaua Lingua Libre Discord Server

Vezi şi