Универзални кодекс понашања/Најчешћа питања

This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/FAQ and the translation is 89% complete.
Outdated translations are marked like this.
Универзални кодекс понашања

Консултације

1. Како је УЦоЦ повезан са другим иницијативама и консултацијама Стратегије покрета, на пример са Повељом покрета?
УЦоЦ је кључна иницијатива из разговора и стратешког процеса Викимедија 2030. Трећа препорука из разговора о Стратегији покрета била је да се обезбеди сигурност и инклузија унутар заједница. У том смислу, стварање Кодекса понашања оцењено је као иницијатива највишег приоритета у оквиру ове препоруке. Глобални разговори се одржавају паралелно са консултацијама о Универзалном кодексу понашања за друге иницијативе стратегије покрета као што је Повеља покрета.
2. На основу чега су биране заједнице за локалне консултације?
За консултације на локалном језику у Фази 1, заједнице су биране према неколико фактора, укључујући стопу раста и стање локалних политика понашања. Више информација о процесу за фазу 1 можете пронаћи на овој страници. Један од практичних услова била је и доступност квалификованих фасилитатора који говоре језик заједнице.
Као и у Фази 1, бројни фактори су утицали на избор заједница за Фазу 2. Први су били подаци о постојећој инфраструктури за спровођење при Викимедија пројектима на различитим језицима и у односу на локалне политике. Фасилитатори су бирани тако да представљају заједнице са различитим постојећим нивоима спровођења, како би се унеле различите перспективе. У томе су значајну улогу одиграле доступност квалификованих фасилитатора и настојање да се постигне што шира географска заступљеност.
3. Да ли је Фондација Викимедија објавила да ће УЦоЦ важити за све Викимедија пројекте и просторе?
Да. Пошто ће УЦоЦ постати део Услова коришћења, појединачне заједнице неће моћи да се изузму од глобалних правила. Ако се чини да су постојеће локалне политике или праксе у супротности са УЦоЦ-ом, та питања треба поставити на самом почетку процеса како би се сукоб могао испитати и решити. Од 2. фебруара 2021. године, Одбор повереника је званично одобрио УЦоЦ као политику која ће се примењивати на све пројекте и активности у Викимедија покрету. Овај обим је био јасно назначен од самог почетка консултација у Фази 1 израде нацрта политике. Објављен је на Мети, Викимедија-л и многим другим појединачним пројектима. Списак обавештења за мале и средње wики пројекте је доступан на овој страници. Детаљи већих консултација доступни су овде.

Превод

4. Да ли ће УЦоЦ и његова пратећа документација бити доступни на свим језицима?
Пројектни тим УЦоЦ ће радити на превођењу целокупне главне документације и свих објава најава на што већи број језика користећи комбинацију рада преводилачких агенција и волонтера. Ово је велики задатак за који ће бити потребно време и који не можемо да урадимо сами. Подстичемо волонтере који желе да преводе материјале или који желе да преводи буду доступни на новом језику, да пошаљу поруку на ucocproject wikimedia.org. Иако није могуће превести све материјале на све језике, посвећени смо томе да учешће у процесу УЦоЦ буде доступно и омогућено на што више језика.
5. У случају неслагања у преводу или сукоба у тумачењу, која верзија нацрта ће се сматрати званичном верзијом?
Тим УЦоЦ-а је радио на томе да објави што више превода политике УЦоЦ-а, смерница за спровођење и других сродних страница. Међутим, преводи су несавршени и ми користимо бројне стратегије (преводилачке агенције, волонтере, запослене, итд.) од којих свака има своје изазове у погледу прецизности. Позивамо заједнице да нам помогну да пронађемо и исправимо неслагања. Молимо заједнице да имају разумевања да исправљање неслагања захтева време. Док се процес у потпуности не заврши, енглеска верзија ће се сматрати званичном.

Спровођење

6. Који су планови за спровођење УЦоЦ; на пример ко је одговоран за његово спровођење?
Према директивама Одбора повереника Фондације Викимедија (БоТ), спровођење је у фокусу друге фазе пројекта, која је почела након што је Одбор одобрио коначну верзију нацрта УЦоЦ-а и објавио је 2. фебруара. То значи да ће Викимедија заједнице одредити како ће се УЦоЦ примењивати, тумачити и спроводити на локалном нивоу. Све заинтересоване стране и заједнице се подстичу да активно учествују у дискусији која би тражила компатибилност са постојећим праксама, политикама и процедурама заједнице. Коначно, УЦоЦ и његове стратегије спровођења треба да служе као полазна основа за читав покрет. Појединачне пројектне заједнице се и даље подстичу да поред овог развију и сопствене кодексе понашања.
7. Како би се поступало са кршењем УЦоЦ-а у стварном животу, на пример, на догађајима које организује Фондација или Викимедија подружница, а на којима се такође примењује и Политика пријатељског простора? Која политика би имала предност?
Пошто УЦоЦ пружа минималан скуп смерница, увек треба прво консултовати локалне политике и усвојити их у складу са њиховим начином примене. Ово се у подједнакој мери односи на догађаје као и на понашање на било ком Викимедија пројекту. УЦоЦ треба да се примењује само у случајевима када локалне политике или механизми спровођења нису довољни за решавање постојећих проблема.
8. Да ли би приватно пријављивање кршења УЦоЦ-а било у супротности са слободном и транспарентном културом Викимедија заједнице (где, на пример, свако може да види историју измена странице)?
Већ је случај да се анонимне пријаве прихватају из више разлога, као што су они који захтевају откривање или прикривање информација о личности, претње повредом и друга осетљива питања. Такви извештаји се редовно подносе тиму за Сигурност и поверење, Правној служби, Стјуардима, Проверитељима, Арбитражним одборима и другим функционерима. Значајан број учесника је изразио оклевање да јавно пријави узнемиравање, јер то може довести до даљег узнемиравања. Важно питање током Фазе 2 биће истраживање потребе да се постигне равнотежа између транспарентности и обавезе заштите жртава узнемиравања.
9. Какву подршку ће Фондација пружити онима који су одговорни за спровођење УЦоЦ-а?
Фондација је посвећена пружању подршке УЦоЦ-у у свим фазама његовог развоја: израду нацрта политике, консултације о спровођењу, а затим и да осигура да путеви спровођења добро функционишу. Већ се предузимају неки кораци како би се осигурало да имплементација УЦоЦ буде успешна. Ово укључује пружање подршке онима који би могли бити одговорни за спровођење УЦоЦ. На пример, тим за Развој заједнице је покренуо онлајн пилот програме обуке. Како будемо боље разумели потребе заједнице током консултација у Фази 2, тако ћемо боље разумети и врсте подршке којима треба дати приоритет.

Периодичне ревизије

10. Да ли ће бити периодичних ревизија и допуна УЦоЦ након што буде довршен? Уколико је одговор потврдан, ко ће бити одговоран за то?
Да. Правна служба Фондације ће водити процес ревизије УЦоЦ годину дана након што Одбор прихвати његову довршену верзију. Нове управљачке структуре, као што су оне које препоручује процес Стратегије покрета могу олакшати наредне ревизије.
11. Ко ће преиспитати политике у будућности ако се укаже хитна потреба за променом?
Као и код других правила Фондације, захтеви за хитне промене могу се поднети правној служби Фондације. Правна служба је раније водила разговоре у заједници о изменама и допунама (нпр, измене Услова коришћења/Плаћених доприноса из 2014.) и поседује структуру и процес за вођење оваквих ситуација.

Сукоб са локалним политикама

12. Шта се дешава ако су локална правила у супротности са УЦоЦ?
Након што Одбор прихвати УЦоЦ, све Викимедија заједнице ће бити подстакнуте да прегледају своје постојеће политике како би се осигурало да испуњавају очекивања УЦоЦ-а. Заједнице могу ићи даље од УЦоЦ-а и развити детаљније политике, али треба да обезбеде да њихова локална правила не буду испод основног стандарда прописаног УЦоЦ-ом. Ако је потребно, заједнице и Фондација могу заједно да раде на хармонизацији правила. Фондација ће бити на располагању за помоћ док се пројекат не заврши.
13. Да ли ће се УЦоЦ примењивати и на пројекте који већ имају локалне политике и смернице?
УЦоЦ има за циљ да створи најосновније стандарде понашања у покрету. Пројекти са добро развијеном политиком обично испуњавају или премашују очекивања постављена у УЦоЦ-у и уопштено гледано неће морати да праве много промена у локалним политикама како би се довели у склад са глобалном политиком.
14. Сваки Викимедија пројекат има сопствене смернице и правила понашања које су написали корисници тог пројекта на основу својих потреба. Да ли ће УЦоЦ променити ове смернице и правила?
УЦоЦ нема за циљ да замени постојеће ефикасне стандарде понашања. Уместо тога, УЦоЦ ће служити као основни стандард за све пројекте, а посебно за оне који имају недовољне стандарде понашања или их немају уопште. Заједнице могу да користе УЦоЦ како би развиле културолошки прикладније норме или по потреби прилагодиле постојеће смернице.
15. Шта ако УЦоЦ не задовољава 100% потреба наше заједнице?
УЦоЦ сасвим сигурно неће задовољити све потребе заједнице. Такође, врло је вероватно да ће УЦоЦ еволуирати у будућности. Заједнице се охрабрују да надограде сопствене политике на његовим основама. На пример, УЦоЦ може рећи: „Требало би да се усредсредите на оно што је најбоље не само за вас као појединачног уредника, већ и за Викимедија заједницу у целини". Ово је веома широко. Многи Викимедија пројекти већ имају детаљно разрађене политике и правила о томе како се бавити питањима попут овог, као што је, рецимо, правило о сукобу интереса. Ако ваш пројекат нема оваква правила, ова реченица у УЦоЦ-у представљала би резервно правило за све сукобе до којих би могло доћи на ову тему. Али УЦоЦ би такође могао бити добар подсетник да се развије детаљнија политика око ове или других тема.
16. Како ће се УЦоЦ уклопити у све културне контексте?
УЦоЦ се можда не уклапа у све културне контексте, али аутори су радили на томе да буде што инклузивнији. Тим УЦоЦ-а је остварио контакт са заједницама из различитих култура и узео у обзир њихове повратне информације. Комисија за израду нацрта размотрила је те доприносе приликом израде нацрта. Ако приметите додатне културне празнине у нацрту, молимо вас да нам на то скренете пажњу на страници за разговор о Универзалном кодексу понашања. Ова питања могу бити укључена у прву или неку од наредних годишњих ревизија.

Редундантност у односу на Услове коришћења

17. Да ли је и даље неопходно имати УЦоЦ када одељак 4 Услова коришћења покрива политике понашања као што је „Уздржавање од одређених активности“?
Одељак 4 Викимедија Услова коришћења покрива поједине смернице које се односе на понашање и на садржај, као што су кршења ауторских права и плаћено писање. Међутим, та листа није свеобухватна. Универзални кодекс понашања има за циљ да помогне заједницама да примене Одељак 4 ТоУ тако што ће детаљније описати очекивања у понашању.
18. Зашто пишемо нови УЦоЦ уместо да прерадимо одељак 4 Услова коришћења?
Како би Услови коришћења остали читљиви и сажети, поједине информације су издвојене у друге документе. На пример, Политика лиценцирања и Commons политика лиценцирања су укључене као везе. Пристајање на Услове коришћења значи и сагласност са тим документима. Издвајање Универзалног кодекса понашања ће му омогућити да буде детаљнији, ако је то потребно. Такође ће олакшати ажурирање на основу наших променљивих потреба као покрета.

Учешће Фондације Викимедија

19. Зашто је Фондација Викимедија укључена у ову политику?
Одбор повереника је затражио од Фондације Викимедија да подржи овај процес. У складу са препорукама које су чланови заједнице дали у оквиру процеса Стратегије покрета, УЦоЦ је написао одбор који се састоји од волонтера и особља Фондације.
20. Шта би била „стварна“ акција Фондације Викимедија ако би неко прекршио УЦоЦ?
Фондација Викимедија се неће бавити већином кршења УЦоЦ. Ти прекршаји ће бити у надлежности локалне заједнице или глобалних функционера. Кршења Услова коришћења тренутно се решавају на исти начин. Тачни детаљи спровођења биће одређени у Фази 2, након ратификације УЦоЦ од стране Одбора.
21. Да ли ће УЦоЦ бити предмет гласања?
Одбор повереника је фебруара 2021. ратификовао главни текст УЦоЦ и он представља активну политику. Смернице за спровођење УЦоЦ-а ће проћи кроз процес ратификације 2022. године, одражавајући захтеве за таквим процесом изражене у отвореном писму које су Арбитри Викимедија пројеката упутили Одбору повереника априла 2021. године.

Implementation

22. Од чега се састоје Смернице за спровођење УЦоЦ?
Смернице за спровођење УЦоЦ-а састоје се од превентивног рада (промовисање свести о УЦоЦ-у, препоруке за обуку из УЦоЦ-а, поред осталог) и реактивног рада (детаљна разрада процеса подношења пријава, обраде пријављених кршења, обезбеђивање ресурса за пријављене прекршаје, одређивање принудних радњи за случајеве кршења, итд.) чија је намена да помогну члановима заједнице да остваре добру координацију са процесима који су фер и правични у свим заједницама како би се створило најбезбедније могуће радно окружење за све.
23. Колико често ће се ажурирати Смернице?
И текст политике и Смернице ће имати периодичне ревизије, од којих ће прва бити у року од годину дана од имплементације.
24. Ко ће надгледати УЦоЦ?
Координациони одбор Универзалног кодекса понашања, познат као У4Ц. У4Ц ће надгледати извештаје о кршењу УЦоЦ-а. Овај одбор може бити ангажован у додатним истрагама и моћи ће да предузме мере тамо где је то потребно. У4Ц ће редовно надгледати и процењивати стање примене Кодекса и може Фондацији Викимедија и заједници поднети на разматрање одговарајуће измене УЦоЦ-а. Када је потребно, У4Ц ће помоћи Фондацији Викимедија у решавању случајева. У4Ц не може да мења УЦоЦ, да решава несугласице између Фондације и њених подружница, да креира правила која заобилазе или занемарују УЦоЦ, нити да делује по било ком питању које се не односи на УЦоЦ или његову примену.
25. Како ће У4Ц комуницирати са другим телима за доношење одлука као што су арбитражни одбори?
У4Ц треба да буде коначна инстанца за доношење одлука тамо где не постоји орган за доношење одлука на вишем нивоу (као што су заједнице без арбитражног одбора или другог сличног процеса), или место којем виша тела за доношење одлука прослеђују случајеве. У4Ц ће такође функционисати као тело за доношење одлука за озбиљна систематска питања која постојеће структуре за спровођење не могу да реше.
26. Како ће се формирати У4Ц?
Одбор за израду нацрта се заложио за стварање Одбора за изградњу У4Ц. Одбор за изградњу У4Ц ће се састојати од чланова заједнице који ће радити са Фондацијом на креирању процеса за успостављање У4Ц.