This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/FAQ and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Universal Code of Conduct

Consultări

1. Cum este legat UCoC de alte inițiative și consultări ale Strategiei Mișcării, de exemplu Carta Mișcării?
UCoC este o inițiativă cheie din cadrul conversațiilor comunității privind Wikimedia 2030 și a procesului strategiei. A treia recomandare din discuțiile privind Strategia Mișcării a fost asigurarea siguranței și includerii în cadrul comunităților, iar crearea unui cod de conduită a fost considerată inițiativa cu cea mai mare prioritate a acestei recomandări. Au avut loc Conversații Globale în paralel cu consultările privind Codului Universal de Conduită pentru alte inițiative ale Strategiei Mișcării, cum ar fi Carta Mișcării.
2. Pe ce bază au fost selectate comunitățile pentru consultări locale?
Comunitățile pentru consultările în limba locală din Faza 1 au fost selectate pe baza mai multor factori, inclusiv rata de creștere și starea politicilor locale de conduită. Mai multe informații despre procesul pentru Faza 1 sunt disponibile aici. Disponibilitatea unor facilitatori în limba locală calificați a fost, de asemenea, un aspect practic.
Ca și la Faza 1, numeroși factori au ghidat selecția comunităților pentru Faza 2. Primul a fost datele privind infrastructura existentă de aplicare a proiectelor Wikimedia în diferite limbi în ceea ce privește politicile locale. Facilitatorii au fost aleși să reprezinte comunități cu niveluri variate de aplicare a legii, astfel încât să aducă perspective diverse. Disponibilitatea de facilitatori calificați și dorința de largă acoperire geografică au jucat, de asemenea, un rol.
3. A anunțat Fundația Wikimedia că UCoC se va aplica tuturor proiectelor și spațiilor Wikimedia?
Da. Deoarece UCoC va deveni parte a Termenilor de Utilizare, comunitățile individuale nu vor putea renunța la politica globală. Dacă politicile sau practicile locale existente par să contravină UCoC, acele probleme ar trebui ridicate la începutul procesului, astfel încât conflictul să poată fi examinat și rezolvat. Începând din 2 februarie 2021, Consiliul de administrație a aprobat oficial UCoC ca o politică care se va aplica tuturor proiectelor și activităților din mișcarea Wikimedia. Acest scop a fost și el clarificat încă din primele etape ale consultării fazei 1 pentru elaborarea politicii și a fost postat atât la meta, wikimedia-l, cât și în multe proiecte individuale. O listă a anunţurilor pentru wiki-urile mici şi mijlocii este disponibilă în această pagină. Detalii despre consultări mai mari pe wiki sunt disponibile aici.

Traducere

4. Va fi UCoC și documentația de susținere disponibile în toate limbile?
Echipa proiectului UCoC va lucra pentru a traduce toate documentele și anunțurile majore în cât mai multe limbi posibil, folosind o combinație de traducere prin fundație și voluntari. Acesta este un efort mare care va necesita timp și nu îl putem face singuri. Îi încurajăm pe voluntarii care ar dori să traducă materiale sau care doresc să fie disponibile traduceri într-o limbă nouă să trimită un e-mail la ucocproject wikimedia.org. Deși nu este posibilă traducerea tuturor materialelor în toate limbile, ne angajăm să permitem o participare largă la procesul UCoC în diferite limbi.
5. În cazul discrepanțelor de traducere sau al conflictelor de interpretare, ce versiune lingvistică a proiectului va fi considerată versiunea oficială?
Echipa UCoC a lucrat pentru a publica cât mai multe traduceri ale politicii UCoC, ale ghidului de aplicare și ale paginilor aferente.Totuși, traducerile sunt imperfecte și folosim o serie de strategii (agenți plătiți, voluntari, personal etc.) pentru a finaliza traducerile, fiecare având propriile provocări privind acuratețea. Comunitățile sunt încurajate să ne ajute să identificăm și să corectăm discrepanțele și li se cere să înțeleagă că remedierea discrepanțelor necesită timp. Până la finalizarea procesului, versiunea în limba engleză va fi versiunea oficială.

Aplicare

6. Care sunt planurile pentru punerea în aplicare a UCoC, de exemplu cine este responsabil pentru aplicarea acestuia?
În conformitate cu directivele Consiliului Director al Fundației (Consiliul, sau BoT), punerea în aplicare este punctul central al celei de-a doua etape a proiectului, care a început după ce versiunea finală a proiectului UCoC a fost aprobată de către Consiliul Director și anunțată la 2 februarie 2021. Aceasta înseamnă că comunitățile Wikimedia vor determina modul în care UCoC va fi aplicat, interpretat și aplicat la nivel local. Toate părțile și comunitățile implicate sunt încurajate să participe activ la discuții pentru a căuta compatibilitatea cu practicile, politicile și procedurile comunitare existente. În cele din urmă, UCoC și strategiile sale de aplicare sunt menite să servească drept linie fundamentală în întreaga mișcare. Comunitățile de proiect individuale sunt încă încurajate să își dezvolte propriile coduri de comportament pe lângă acest efort.
7. Cum ar fi tratată o încălcare a UCoC în viața reală, de exemplu, la evenimentele afiliate ale Fundației sau Wikimedia în care se aplică și Politica privind Spațiul Prietenos? Care politică ar avea prioritate?
Întrucât UCoC oferă un set minim de directive, politicile locale trebuie întotdeauna consultate mai întâi și utilizate așa cum se aplică. Acest lucru este valabil pentru evenimente la fel cu comportamentul din orice proiect Wikimedia. UCoC este menit să fie aplicat numai în cazurile în care politicile locale sau mecanismele de aplicare nu sunt suficiente pentru a aborda problemele în cauză.
8. Raportarea privată a încălcărilor UCoC ar fi contrară culturii libere și transparente ale comunității Wikimedia (unde toată lumea, de exemplu, poate vedea istoricul paginii)?
Și acum rapoartele sunt acceptate în privat din mai multe motive, cum ar fi cele care necesită dezvăluirea sau suprimarea informațiilor de identificare personală, amenințările de vătămare și alte probleme sensibile. Astfel de rapoarte sunt adresate regulat către serviciul Încredere și Siguranță/Juridic, Stewarzi, CheckUseri, Supraveghetori, Comitete de Arbitraj și alți funcționari. Un număr semnificativ de participanți și-au exprimat reticența de a raporta hărțuirea în locuri publice, deoarece acest lucru poate duce la o ostilitate suplimentară. Un aspect important în faza 2 a fost explorarea necesității de a echilibra transparența cu datoria de a proteja victimele hărțuirii.
9. Ce fel de susținere le-ar oferi Fundația celor responsabili de aplicarea UCoC?
Fundația se angajează să susțină UCoC în toate etapele dezvoltării sale: elaborarea politicilor, consultări cu privire la aplicare, iar apoi să se asigure că modurile de aplicare funcționează bine. Sunt deja întreprinși câțiva pași pentru a ne asigura că implementarea UCoC are succes. Aceasta include oferirea de sprijin celor care ar putea fi responsabili pentru aplicarea UCoC. De exemplu, echipa de Dezvoltare a Comunității Fundației a lansat programe pilot de formare online. Pe măsură ce înțelegem mai bine nevoile comunității prin consultările noastre din Faza 2, vom înțelege mai bine tipurile de susțineri cărora să le dăm prioritate.

Revizuiri periodice

10. Vor exista revizuiri și modificări periodice ale UCoC odată ce acesta va fi elaborat? Dacă da, cine va fi responsabil pentru acest lucru?
Da. Departamentul Juridic al Fundației va găzdui o revizuire a UCoC și a Ghidului de Aplicare la un an după ratificarea Ghidului. Evaluările ulterioare pot fi facilitate de structurile de conducere emergente, cum ar fi cele recomandate de procesul Strategiei Mișcării.
11. Cine va revizui în viitor politicile dacă apare o nevoie urgentă de schimbare?
Ca și pentru alte politici găzduite de Fundație, cererile de modificări urgente pot fi trimise la Departamentul Juridic al Fundației. Departamentul Juridic a condus în trecut conversații de modificare cerute de comunitate (de exemplu, Termenii de utilizare din 2014/Amendamentul pentru contribuții plătite) și are o structură și o procedură pentru a facilita aceste situații.

Conflictul cu politicile locale

12. Ce se întâmplă dacă politicile locale sunt în conflict cu UCoC?
După acceptarea UCoC de către Consiliu, toate comunitățile Wikimedia vor fi încurajate să analizeze politicile lor existente pentru a se asigura că îndeplinesc așteptările UCoC. Comunitățile pot depăși UCoC și pot dezvolta politici mai elaborate, dar ar trebui să se asigure că politicile lor locale nu se încadrează sub standardul fundamental stabilit de UCoC. Dacă este necesar, comunitățile și Fundația pot lucra împreună pentru a armoniza politicile. Fundația va fi disponibilă să acorde asistență până la finalizarea proiectului.
13. Se va aplica UCoC și proiectelor care au deja politici și directive locale?
UCoC își propune să creeze standardele fundamentale de conduită în întreaga mișcare. Proiectele cu politici bine dezvoltate îndeplinesc sau depășesc de obicei așteptările UCoC și, în general, nu vor trebui să facă multe modificări politicilor locale pentru a se conforma politicii globale.
14. Fiecare proiect Wikimedia are propriile reguli de comportament și politici scrise de utilizatorii acelui proiect în funcție de nevoile lor. UCoC va schimba aceste linii directoare și politici?
UCoC nu este menit să înlocuiască standardele comportamentale existente, eficiente. Mai degrabă, UCoC va funcționa ca un standard fundamental pentru toate proiectele, în special pentru acele proiecte care au puține sau nu au deloc standarde de comportament. Comunitățile pot folosi UCoC pentru a dezvolta norme mai potrivite din punct de vedere al culturii locale sau pentru a ajusta directivele existente după cum este necesar.
15. Ce se întâmplă dacă UCoC nu satisface 100 % nevoile comunității noastre?
Cu siguranță UCoC nu va satisface toate nevoile comunității. De asemenea, UCoC este foarte probabil să evolueze în viitor. Comunitățile sunt încurajate să-și construiască propriile politici pe baza sa. De exemplu, UCoC poate spune: „Ar trebui să vă concentrați pe ceea ce este mai bun nu doar pentru dvs. ca editor individual, ci și pentru comunitatea Wikimedia în ansamblu.” Acest lucru este ceva foarte general. Multe proiecte Wikimedia au deja politici mult mai detaliate cu privire la modul de tratare a unor astfel de probleme, cum ar fi Conflictele de Interese. Dacă proiectul dvs. nu are una, o astfel de propoziție din UCoC ar fi regula de rezervă pentru orice conflicte apărute pe această temă. Dar UCoC ar putea fi, de asemenea, un bun memento pentru a dezvolta o politică mai detaliată în jurul acestui subiect sau al altora.
16. Cum se va potrivi UCoC în toate contextele culturale?
Este posibil ca UCoC să nu se potrivească în toate contextele culturale, dar redactorii au lucrat pentru a-l face cât mai incluziv posibil. Echipa UCoC a luat legătura cu comunitățile având culturi diferite și a primit feedbackul acestora. Comitetul de redactare a luat în considerare aceste cerințe în timpul creării proiectului. Dacă observați mai multe lacune culturale în proiect, vă rugăm să ne aduceți la cunoștință acest lucru pe pagina de discuție principală a Codului Universal de Conduită, iar aceste probleme pot fi incluse în primele revizuiri anuale sau ulterioare.

Redundanța cu Termenii de Utilizare

17. Mai este necesar să existe un UCoC atunci când secțiunea 4 din Termenii de Utilizare (ToU) acoperă politici comportamentale, cum ar fi „Renunțarea la Anumite Activități”?
Secțiunea 4 a Termenilor de Utilizare Wikimedia acoperă unele reguli de comportament cu privire la directivele privind încălcarea drepturilor de autor și contribuțiile plătite. Totuși, nu este o listă cuprinzătoare. Codul Universal de Conduită își propune să ajute comunitățile să aplice Secțiunea 4 din ToU prin extinderea mai detaliată a așteptărilor privind comportamentul.
18. De ce se scrie un nou UCoC în loc să se rescrie Secțiunea 4 din Termenii de Utilizare?
Pentru a menține Termenii de Utilizare lizibili și conciși, unele informații sunt separate în alte documente. De exemplu, Politica de Licențiere și Politica de Licențiere de la Commons sunt incluse ca linkuri. A fi de acord cu Termenii de Utilizare înseamnă a fi de acord și cu acele documente. Separarea Codului Universal de Conduită va permite să fie mai detaliat dacă este necesar. De asemenea, va simplifica actualizarea în funcție de nevoile noastre de schimbare ca mișcare.

Implicarea Fundației Wikimedia

19. De ce este implicată Fundația Wikimedia în această politică?
Fundația Wikimedia a fost solicitată de Consiliul Director să susțină procesul. Pe baza recomandărilor avansate de membrii comunității în procesul Strategiei Mișcării, UCoC a fost scris de un comitet format atât din voluntari, cât și din personalul Fundației.
20. Care ar fi acțiunea concretă a Fundației Wikimedia dacă cineva a încălcat UCoC?
Cele mai multe încălcări ale UCoC nu vor fi tratate de Fundația Wikimedia. Acestea vor fi gestionate de comunitățile locale sau de funcționari globali. Încălcările Termenilor de Utilizare sunt tratate în prezent în același mod. Detaliile exacte ale acțiunii vor fi stabilite în urma ratificării Ghidului de Aplicare.
21. UCoC va fi supus unui vot?
Textul principal al politicii UCoC a fost ratificat de Consiliul Director în februarie 2021 și este o politică activă. Ghidul de aplicare a UCoC va trece printr-un proces de ratificare în 2022, reflectând cererile pentru un astfel de proces într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului Director de către Arbitrii proiectului Wikimedia în aprilie 2021.

Implementare

22. În ce constă Ghidul de Aplicare a UCoC?
Ghidul de Aplicare a UCoC cuprinde directive privind munca preventivă (promovarea conștientizării UCoC, recomandarea de instruire în UCoC, printre altele) și muncă receptivă (detalierea unui proces de raportare, prelucrare a încălcărilor raportate, furnizarea de resurse pentru încălcările raportate, stabilirea acțiunilor aplicate în cazul încălcări…) care sunt menite să ajute membrii comunității să se coordoneze în procese care sunt corecte și echitabile între comunități pentru a oferi cel mai sigur mediu de lucru pentru toți.
23. Cât de des vor fi actualizate ghidurile prin modificări?
Atât textul politicii, cât și Ghidul vor avea revizuiri periodice, inclusiv în decurs de un an de la implementare.
24. Cine va supraveghea UCoC?
Comitetul Coordonator al Codului Universal de Conduită, cunoscut sub numele de U4C. U4C va monitoriza rapoartele privind încălcările UCoC și se poate angaja în investigații suplimentare și va lua măsuri acolo unde este cazul. U4C va monitoriza și va evalua în mod regulat starea de aplicare a Codului și poate sugera Fundației Wikimedia și comunității modificări adecvate ale UCoC pentru a fi luate în considerare. Atunci când este necesar, U4C va asista Fundația Wikimedia în gestionarea cazurilor. U4C nu poate schimba UCoC, nu poate gestiona neînțelegerile dintre Fundație și afiliații săi, nu poate crea reguli care eludează sau ignoră UCoC sau să acționeze în orice chestiune care nu are legătură cu UCoC sau aplicarea acestuia.
25. Cum va interacționa U4C cu alte organisme de decizie, cum ar fi comitetele de arbitraj?
U4C este menit să fie un organism de decizie final acolo unde nu există un organism de decizie de nivel superior (cum ar fi comunitățile fără un comitet de arbitraj sau alt proces similar) sau un loc în care organismele de decizie superioare transmit cazuri. U4C va funcționa și ca un organism de decizie pentru probleme sistemice severe care nu pot fi gestionate de structurile de aplicare existente.
26. Cum se va forma U4C?
Comitetul de redactare a pledat pentru crearea Comitetului de Formare al U4C. Comitetul de Formare al U4C va fi format din membri ai comunității care vor colabora cu Fundația pentru a crea un proces de înființare a U4C.