Искључивање старих темâ

This page is a translated version of the page Turning off outdated skins and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.

Да би боље користили наше ограничене ресурсе, почев од 24. априла све теме осим темâ Vector legacy (2010), MonoBook, Modern и Cologne Blue ће бити трајно уклоњене у МедијаВикију, а самим тим и у свим Викимедијиним викијима. Ако је ваш налог подешен на једну од застарелих тема,[1] аутоматски ћете бити пребачени на подразумевану тему за ваш вики – векторску.

Тема Носталгија, једна од темâ коју уклањамо

На колико корисника ће ово утицати?

Око 0.53% активних корисника Викимедије и око 0.39% активних корисника са више од 1,000 измена. Такође ће утицати на 0.31% корисника Викимедије који више нису активни (без измена или пријављивања у последњих 6 месеци). Можете да погледате и статистички пресек.

Шта треба да урадим?

Ако тренутно користите Монобук, модерну, келнско плаву или векторску тему, ова промена неће утицати на вас и не морате ништа да радите. Ако тренутно користите стару тему и не смета вам да користите подразумевану тему на сваком викију (векторску), не морате ништа да радите.

Иначе, треба да одете на Подешавања, која се налазе на врху сваке стране у вашим личним алатима, кликнуте на другу картицу ("Изглед"), и изаберите између "Векторске", "Монобук", "Савремена" или "Келнско плава" и притисните "Сачувај" на дну странице. Ако нисте сигурни коју тему користите, пратећи овај савет можете и то да сазнате.

Зашто ово радите?

Главни разлог за ово је што нове опције на којима радимо – интер-вики обавештавање, бољи начини патролирања нових страница, лакше коришћење страница за разговор и друго – подразумевају да морамо да покушамо да их интегришемо у све наше теме. Не можемо да заменимо стари софтвер новим који не функционише како треба за мањи део заједнице: то просто није прихватљиво.

Проблем се састоји у томе да је, пошто имамо много старих тема, за уградњу подршке за њих потребно је доста времена (а самим тим и доста новца). Што више времена потрошимо правећи подршку за девет или десет различитих тема, мање времена остаје за развој нових функција или одржавање нашег постојећег софтвера. То такође ограничава и колико нових ствари можемо да направимо пошто неке веома корисне функције једноставно неће радити са темама из 2001. или 2002. Крајњи резултат је да морамо да бирамо између прављења ограниченог софтвера веома споро, кварење веб-странице за мањи део наше заједнице и искључивања неких тема; изабрали смо треће.

Зашто задржавате ове четири теме?

Теме које ће остати доступне - Векторска, Монобук, Савремена и Келнско плава - су изабране зато што оне тренутно раде са новим функцијама и/или имају активне програмере који их одржавају. Векторска тема је службена тема коју ми ажурирамо и сређујемо. Остале три (Монобук, Савремена и Келнско плава) одржавају углавном програмери волонтери који улажу своје време да би ове теме остале доступне. Задужбина Викимедија ће се потрудити да обезбеди „достојну деградацију“ за ове три старије теме тако да нове функције раде макар у извесној мери. Могуће је међутим да ћемо временом морати и њих да онемогућимо, ако се „покваре“.

Зар старе теме нису боље за људе на спорим везама/рачунарима?

Углавном не. То јесте био случај када су старе теме имале мање кода и самим тим биле боље за људе на спорим везама или рачунарима. Међутим после техничке промене 2011. то више није случај, разлика је занемарљива (у најбољем случају неколико килобајта или испод 5% количине података за учитавање странице).

Са друге стране, Векторска и Монобук користе неколико позадинских слика (за разлику од, на пример Класичне теме), што може увећати заузеће процесора. Модерна и Келнско плава немају овај проблем.

Прилагођене JS/CSS скрипте писане да имитирају старе теме ће такође узроковати додатно време за преузимање.

Стварно волим неке ствари код једне од старих тема - шта могу да урадим?

Све МедијаВики теме дозвољавају корисницима да их модификују специфичним корисничким изменама користећи JavaScript и CSS. Лако можете да прилагодите неку од основних тема (као Векторска или Монобук) да би рекреирали елементе друге теме (као што је Класична или Носталгија). Ово вам омогућава да задржите особине које сте нарочито волели код старе теме које ће бити ускоро искључена.

Ако вам је потребна помоћ поставите јасан и концизан захтев Tech-у, у којем описујете коју специфичну функцију старе теме желите да видитеу новијим темама. На пример, „Ја сам користио Класичну тему и волео бих да користим Монобук сада. Како могу да подесим фонт да буде serif уместо sans-serif-а?“

Напомене

  1. ⧼Skinname-chick⧽, ⧼Skinname-standard⧽, ⧼Skinname-myskin⧽, Nostalgia and ⧼Skinname-simple⧽.