Verwijdering van niet langer onderhouden vormgevingen

This page is a translated version of the page Turning off outdated skins and the translation is 100% complete.

Om beter gebruik te maken van de beperkte middelen van Wikipedia, worden in de periode van 15 tot 24 april 2013 alle skins, behalve Vector legacy (2010), MonoBook, Modern en Cologne Blue definitief verwijderd uit MediaWiki en daarmee van alle Wikimedia wikis. Als uw gebruiker is ingesteld om een van deze verouderde skins [1] te gebruiken, wordt dat automatisch overgezet naar de standaard voor uw wiki (normaal gesproken Vector).

De vormgeving Nostalgie, een van de vormgevingen die verwijderd zullen worden

Hoeveel mensen worden hierdoor getroffen?

Ongeveer 0,53% van de actieve Wikimedia gebruikers, en ongeveer 0,39% van de actieve gebruikers met meer dan 1.000 bewerkingen. Het zal ook 0,31% van de Wikimedia gebrukers treffen die niet langer actief zijn (geen bewerkingen en niet ingelogd gedurende de laatste zes maanden). Een volledige statistische analyse is hier beschikbaar.

Wat moet ik doen?

Als u gebruik maakte van Monobook, Modern, Keuls blauw of Vector (bijvoorbeeld omdat u nooit zelf een andere vormgeving gekozen hebt), dan heeft dit helemaal geen gevolgen voor u, en hoeft u niets te doen. Gebruikt u nu een verouderde vormgeving, en wilt u de standaard vormgeving op iedere wiki gebruiken (Vector), dan hoeft u niets te doen.

Wilt u zelf een keuze maken, dan gaat u naar Special:Preferences (Speciaal:Voorkeuren) bij de verwijzingen rechts bovenaan iedere pagina, klik vervolgens op de tweede tab (Uiterlijk), en selecteer één van de skins "Vector", "Monobook", "Modern" of "Keuls blauw", klik vervolgens op Opslaan onderaan de pagina. Als u niet weet welke skin u gebruikt, dan kunt u op deze manier ook kijken welke skin u gebruikt.

Waarom doen jullie dit?

De belangrijkste reden is dat de nieuwe mogelijkheden die wij aan het ontwikkelen zijn - zoals berichten tussen verschillende wikis, een eenvoudiger manier om nieuwe pagina's te controleren en eenvoudiger te gebruiken overlegpagina's - met zich mee brengt dat we moeten proberen deze in al onze vormgevingen te integreren. We kunnen niet de bestaande software door nieuwe vervangen als die nieuwe niet werkt voor een deel van de gebruikersgemeenschap: dat vinden wij niet acceptabel.

Het probleem is dat, omdat wij zo veel verouderde vormgevingen hebben, het inbouwen van de ondersteuning in al deze vormgevingen veel ontwikkeltijd gaat kosten (en daarmee een groot beslag gaat leggen op de beschikbare donaties). Hoe meer tijd er gestoken moet worden om iets werkend te krijgen met negen of tien vormgevingen, hoe minder tijd er beschikbaar is om nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen of onze bestaande software te onderhouden. Het beperkt ons ook in de dingen die we kunnen bouwen, omdat sommige heel nuttige mogelijkheden simpelweg misschien niet werken met vormgevingen die in 2001 of 2002 ontwikkeld zijn. We stonden voor een keuze tussen het langzaam ontwikkelen van beperkte wijzigingen in onze software, het niet langer laten werken van onze sites voor een deel van de gebruikersgemeenschap of het uitschakelen van enkele vormgevingen: wij hebben daarbij voor het laatste gekozen.

Waarom behouden jullie deze vier vormgevingen?

De vormgevingen die we momenteel beschikbaar houden - Vector, Monobook, Modern en Keuls blauw - zijn uitgekozen omdat ze op dit moment werken met de mogelijkheden die wij aanbieden, of omdat er actief onderhoud voor is.

Vector is de standaard vormgeving die we aanbieden en bijhouden voor alle nieuwe ontwikkelingen en waar we problemen in oplossen. De andere drie (Monobook, Modern en Keuls blauw) worden hoofdzakelijk ondersteund door vrijwilligers die hun tijd beschikbaar stellen om deze vormgevingen beschikbaar te houden. Wij, bij de Wikimedia Foundation, proberen te zorgen voor een nette achterwaartse ondersteuning voor deze drie oudere vormgevingen, zodat nieuwe functionaliteit tot een zeker niveau werkt. Mocht het echter in de toekomst zo ver komen dat ze niet langer werken, dan verwijderen wij deze ook.

Zijn deze oudere vormgevingen niet beter voor mensen die gebruik maken van trage verbindingen of computers?

Over het algemeen niet. Het was zo dat deze oudere vormgevingen minder code bevatten en daarom beter waren voor mensen met trage computers of een slechte internetverbinding. In 2011 is er een technische wijziging doorgevoerd, waardoor dit niet langer van toepassing is en het verschil verwaarloosbaar is (hooguit een paar kilobytes, of minder dan 5% van de normale grootte van een pagina).

Aan de andere kant, Vector en Monobook gebruiken verschillende achtergrondplaatjes (zoals bijvoorbeeld de Classic/Standaard skin), en dit kan zorgen dat de CPU iets meer belast word. Modern en Cologne Blue hebben dit probleem niet.

Aangepaste JavaScript- en CSS-scripts, geschreven om oude vormgevingen te genereren, kosten ook extra downloadtijd.

Ik ben erg gesteld op sommige instellingen uit de oude vormgevingen - wat kan ik doen?

Alle Mediawiki vormgevingen bieden de mogelijkheid om ze aan te passen met persoonlijke instellingen gebruikmakend van JavaScript en CSS. Als jij dat wil, kunt u een van de aangeboden vormgevingen (zoals Vector of Monobook) aanpassen om sommige dingen te gebruiken uit een andere vormgeving (zoals Klassiek of Nostalgia). Dit biedt u de mogelijkheid om instellingen die u heel erg waardeert, te behouden. Andere gebruikers kunnen u hierbij wellicht helpen. U kunt mede-Wikipedianen in de overlegpagina's van uw lokale Wikipediagemeenschap om hulp vragen, zoals dat ook kan voor andere gebruikersaanpassingen.

Als u hulp nodig hebt, plaats dan een duidelijk, bruikbaar en discreet verzoek op Tech. Beschrijf hierin welk specifiek ding u wilt terugzien in een nieuwere vormgeving. Als voorbeeld: "Ik gebruikte de vormgeving Klassiek en ik wil nu Monobook gaan gebruiken. Hoe pas ik het lettertype aan zodat er in plaats van sans-serif serif wordt gebruikt?"

Opmerkingen

  1. Chick, Standard, Myskin, Nostalgia en Simple.