Fundraising 2010/Appeal/ro


Acum zece ani, când am început să le vorbesc despre Wikipedia, oamenii se uitau mirați la mine.

Exista un anume scepticism din partea oamenilor de afaceri față de ideea că s-ar putea strânge voluntari din toată lumea pentru a crea o remarcabilă colecție de cunoștințe ale omenirii, doar din simpla dorință de a le pune la dispoziția tuturor.

Fără reclame. Fără profit. Fără afilieri.

La un deceniu după înființarea Wikipediei, ea este folosită, în fiecare lună, de peste 380 de milioane de oameni, adică de aproape o treime din cei care au acces la internet în toată lumea.

Wikipedia se situează pe locul 5 între cele mai vizitate situri de internet din lume, în condițiile în care primele patru au fost construite și sunt întreținute prin investiții de miliarde de dolari, cu imense colective de conducere și prin publicitate agresivă.

Dar Wikipedia nici nu seamănă cu un sit comercial. Ea este creația unei comunități, scrisă de voluntari care contribuie puțin câte puțin la conținutul ei. Și dumneavoastră faceți parte din această comunitate. Apelez la dumneavoastră pentru a vă ruga să protejați și să sprijiniți Wikipedia.

Împreună o putem păstra gratuită și necomercială. O putem păstra liberă — puteți utiliza informațiile furnizate de Wikipedia așa cum doriți. O putem ajuta să crească: să răspândească la scară largă cunoașterea și să stimuleze participarea tuturor.

În fiecare an în această perioadă ne adresăm dumneavoastră și tuturor celor din comunitatea Wikipedia rugându-vă să susțineți acest proiect comun printr-o donație de 20, 35, 50 de dolari sau mai mult.

Dacă prețuiți Wikipedia ca sursă de informație — și ca sursă de inspirație — am speranța că veți acționa acum.

Toate cele bune,

Jimmy Wales

Fondatorul Wikipediei

P.S. Wikipedia ilustrează puterea oamenilor obișnuiți de a face lucruri extraordinare. Oamenii obișnuiți scriu Wikipedia, cuvânt după cuvânt. Oamenii obișnuiți o sprijină, donație după donație. Este dovada potențialului nostru colectiv de a schimba lumea.