Fundraising 2010/Appeal/sv

När jag berättade om Wikipedia för tio år sedan var det inte många som trodde på idén.

Många från näringslivet var minst sagt skeptiska inför tanken på att frivilliga från hela världen tillsammans skulle skapa ett enormt bibliotek fyllt med människans samlade kunskap – helt enkelt bara för att dela med sig av det de kunde.

Ingen reklam. Inga vinster. Ingen agenda.

Ett decennium senare använder fler än 380 miljoner människor Wikipedia varje månad – nästan en tredjedel av den Internetanslutna världen.

Den ligger på femte plats på listan över världens mest populära webbplatser. Driften av de andra fyra webbplatserna kräver miljardinvesteringar, enorma personalresurser och oavbruten marknadsföring.

Men Wikipedia har ingenting gemensamt med en kommersiell webbplats. Wikipedia har skapats av sina användare och byggs upp av frivilliga som skriver en artikel i taget. Du är en del av den gemenskapen och idag ber jag dig att hjälpa till att skydda Wikipedia och bevara det som är unikt med webbplatsen.

Tillsammans kan vi hålla tjänsten avgiftsfri och fri från reklam. Vi kan hålla den öppen – vilket betyder att du kan använda det du hittar på Wikipedia precis hur du vill. Vi kan bygga vidare på idén, sprida kunskap och göra det möjligt för alla att delta.

Varje år vid den här tiden uppmanar vi dig och alla andra som ingår i Wikipediagemenskapen att stödja vårt gemensamma projekt med en mindre gåva. En eller ett par hundralappar räcker.

Om du värdesätter Wikipedia som källa till information – och en källa till inspiration – hoppas jag att du följer den uppmaningen.

Vänliga hälsningar,

Jimmy Wales

Grundare av Wikipedia

PS. Wikipedia handlar om vanliga människor som har makten att göra enastående saker. Det är sådana som vi som skriver Wikipedia, ett ord i taget. Det är sådana som vi som finanserar webbplatsen, ett bidrag i taget. Det är ett bevis på att vi faktiskt har förmågan att förändra världen, tillsammans.