Fundraising 2010/Appeal/nl


Mensen keken me raar aan toen ik tien jaar geleden begon te praten over Wikipedia. Het idee! Dat gewone mensen hun kennis zouden bundelen en zo een encyclopedie maken. Mensen uit het bedrijfsleven vonden dat niet overtuigend.

Geen reclame. Geen winst. Geen verborgen agenda.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en wordt Wikipedia iedere maand door 380 miljoen mensen gebruikt. Dat is bijna een derde van de mensen met toegang tot internet.

Het is een van de vijf grootste websites ter wereld. De andere vier worden gebouwd en onderhouden via miljardeninvesteringen, hordes personeel en enorme reclamecampagnes.

Maar Wikipedia lijkt totaal niet op een commerciële website. Wikipedia wordt door de gemeenschap gemaakt, door vrijwilligers die iedere keer één stukje toevoegen. U maakt deel uit van die gemeenschap. Vandaag vraag ik u om Wikipedia te beschermen en te behouden.

Samen houden we Wikipedia gratis en vrij van reclame. Samen houden we Wikipedia open. U kunt die informatie van Wikipedia gebruiken zoals u wenst. Wij kunnen Wikipedia laten groeien door overal kennis te verspreiden en door iedereen uit te nodigen om mee te doen.

Elk jaar rond deze tijd vragen we u om ons gezamenlijke waagstuk te helpen voortbestaan met een bescheiden gift van €20, €35, €50 of meer.

Als u Wikipedia als bron van informatie en inspiratie waardeert, dan hoop ik dat u daar nu naar handelt.

Dank u wel!

Jimmy Wales
Oprichter Wikipedia

PS De kracht van Wikipedia is dat gewone mensen als u en ik samen iets buitengewoons presteren. Wij maken Wikipedia, woord voor woord, artikel na artikel. Gewone mensen bekostigen Wikipedia. Ieder met hun eigen gift. Die bereidheid is ons kapitaal, onze kans de wereld te veranderen!