Fundraising 2010/Appeal/bg


Срещах много присмехулни погледи преди десет години, когато започнах да говоря на хората за Уикипедия.

Да кажем, че някои хора от бизнес средите гледаха доста скептично на идеята, че доброволци от цял свят могат заедно да създадат един забележителен общ ресурс на човешкото знание, просто водени от общата цел на споделянето.

Без реклами. Без печалби. Без програма на дневния ред.

Десетилетие след основаването ѝ, повече от 380 милиона хора използват Уикипедия всеки месец - почти една трета от свързаното с интернет човечество.

Това е петият по популярност уебсайт в света. Другите четири са изградени и се поддържат с инвестиции, възлизащи на милиарди долари, с огромен корпоративен персонал и безмилостен маркетинг.

Ала Уикипедия не е нищо подобно на комерсиален уебсайт. Тя е общностно творение, създавано от доброволци, редакция по редакция, принос по принос. Ти си част от нашата общност. И днес аз се обръщам към теб с молба заедно да защитим и съхраним Уикипедия.

Заедно можем да я запазим безплатна и свободна от реклами. Можем да я запазим отворена, за да може всеки от нас да продължи да използва информацията в нея по какъвто начин пожелае. Можем да запазим растежа ѝ, разпространявайки знанието навсякъде и приканвайки всекиго да вземе участие.

Всяка година по това време ние се обръщаме към теб и всички други потребители от уикипедианската общност с апел да подпомогнете нашата обща инициатива със скромно дарение от 5, 10, 20, 50 евро или повече.

Ако цениш Уикипедия като източник на информация, а може би и като източник на вдъхновение, аз се надявам, че ще направиш избора да дариш още сега.

С най-добри пожелания,

Джими Уейлс

Основател на Уикипедия

П.С. Уикипедия е пример за силата на обикновените хора като нас да правят необикновени неща. Хора като нас пишат Уикипедия, дума след дума. Хора като нас я финансират, дарение след дарение. Уикипедия е доказателство за колективния ни потенциал да променим света към по-добро.