This page is a translated version of the page Wiki Loves Women/SheSaid and the translation is 100% complete.
Wiki Loves Womenː SheSaid

  SheSaid-kampanjen drivs av Wiki i Afrika som en del av initiativet Wiki Loves Women. Den syftar till att hylla och erkänna kvinnor genom att öka deras representation och synlighet på Wikiquiote. Under kampanjen uppmuntrar WLW-initiativet till att skapa och förbättra [[1]]-inlägg om inflytelserika kvinnor för att bidra till en mer inkluderande och mångsidig representation av deras röster och perspektiv.

  #SheSaid 2023 affisch

  #SheSaid-kampanjen på Wikiquote har varit en stor framgång. 7721 artiklar har skapats eller redigerats på 11 olika språk under kampanjens tre omgångar. Denna imponerande prestation är resultatet av den kollektiva ansträngningen och engagemanget i initiativet Wiki Loves Women för att fira och öka kvinnliga ledares synlighet.

  Den stadiga ökningen av antalet artiklar som skapas eller redigeras efter varje omgång av kampanjen visar på dess framgång. Det visar på en ökad medvetenhet och ett starkt engagemang av deltagare runt om i världen för att överbrygga könsskillnaden i representation och erkännande.

  Trots den här framgången finns det mycket kvar att göra. #SheSaid-kampanjen kommer därför att köras igen under 2024, och pågå mellan den 1 oktober och den 31 december 2024.

  Varför SheSaid-kampanjen?

   
  Skärmdump av engelska Wikiquote 2020-10-06. Endast tre kvinnor är med på listan (Helen Keller, Eleanor Roosevelt och Emily Brontë).

  För ett jämlikt antal artiklar i Wikiquote.

  Här är några intressanta siffror som illustrerar situationen:

  • I avsnittet Utvalda personer på den engelska Wikiquote-huvudsidan den 6 oktober 2020 visades 29 män men endast 4 kvinnor (se skärmdumpen till höger).
  • 260 kvinnor med utvalda artiklar på franska eller engelska Wikipedias... utan något inlägg på den franska wikiquoten.
  • 162 kvinnor med utvalda artiklar på engelska Wikipedia hade ingen wikiquote-post.
  • 777 kvinnor och 3504 är listade på den franska wikiquoten.

  I september 2023 var 375 kvinnor men 2876 män listade på tyska wikiquote.

  Inte ens om alla kvinnor hade bra citat skulle wikiquote-poster med dessa göra den jämlik.

  Inverkan

   
  SheSaid 2022 i Botswana
  1. SheSaid-kampanjen, som lanserades på Wikiquote i oktober 2020, har varit fantastiskt framgångsrik! Den 5 januari 2021 resulterade den i totalt 867 artiklar, nya och redigerade, på 7 olika språk. Majoriteten av bidragen var nya artiklar.

  Efter italienska Wikiquotes anmärkningsvärda bidrag med 405 artiklar, följer Ukraina med 187 artiklar. Frankrike kniper tredjeplatsen med 105 artiklar.
  Andra omgången var enastående, med mer än 1500 nya Wikiquote-inlägg som skapades och förbättrades på 9 språk!

  Italienska, med 836 nya eller förbättrade artiklar och Tagalog med 308 nya eller förbättrade artiklar, var de mest aktiva språken.

  2022-års kampanj pågick mellan den 1 oktober och 31 december 2022 och resulterade i 4158 nya eller importerade artiklar och 1918 förbättrade.

  Första platsen gick till italienska Wikiquote med 1212 nya eller förbättrade artiklar, följt av Tagalog med 1514 nya eller förbättrade artiklar och engelska med 1003 nya eller förbättrade artiklar.

  Se alla resultat från tidigare omgångar här.

  Kommunikation

  Att skapa marknadsföringsmaterial för att göra reklam för kampanjen och varje utgåva är ett effektivt sätt att engagera publiken och skapa intresse för initiativet.

  Visuella material som vykort, bokmärken och banners som skapar uppmärksamhet, påminner om kampanjens budskap och uppmuntrar människor att delta. De kan delas ut vid evenemang, konferenser och andra sammankomster för att väcka intresse för Wikiquote och vikten av att erkänna och fira jämlikhet.

  För hjälp och tillgång till mallar på Canvas, vänligen kontakta Afek
  Länk till kategorierna: SheSaid 2023 mallar och SheSaid alla mallar.

  Bokmärken

  Vykort

  Sociala medier

  Blogginlägg

  Läs följande blogginlägg för mer information om vår inverkan:

  Extern mediabevakning

  Vad händer nu?

   
  Souvenirer för aktiva SheSaid-deltagare i Ukraina

  Vad vi planerar att göra!

  1. Ge lite kärlek till Wikiquote på det språk du föredrar. Kontrollera befintliga Wikiquote-inlägg om kvinnor och se om de kan förbättras. Eller skapa nya bidrag för anmärkningsvärda kvinnor som producerade anmärkningsvärda citat. Eller lägg till anmärkningsvärda citat från kvinnor i olika poster. Eller fixa trasiga kategorier om kvinnor.
  2. När du förbättrar bidrag, lägg till #SheSaid i kommentarsfältet så att vi kan se hur stor påverkan vi gör!
  3. Eller ange ditt bidrag på språkportalens sida.
  4. Sprid ordet om #SheSaid-kampanjen till dina vänner.

  Intresserad?

  Sociala medier och kontakt