Wiki Loves Women/SheSaid/nl

This page is a translated version of the page Wiki Loves Women/SheSaid and the translation is 97% complete.
Other languages:

Het Wiki Loves Women initiatief viert vrouwelijke leiders met de SheSaid campagne. De actie is gericht op het verbeteren van de zichtbaarheid van vrouwen door het creëren van nieuwe of het verbeteren van reeds bestaande Wikiquote vermeldingen met betrekking tot hen.

Weet jij wat Graca Machel zei?
SheSaid is onderdeel van het Wiki Loves Women initiatief.
Screenshot van de Engelse Wikiquote op 06-0-2020. Afgezien van het alfamannetje op de homepage, kijk eens naar de mensenlijst en zoek naar vrouwen...
Souveniers voor SheSaid deelnemers in Oekraïne

De #SheSaid-campagne op Wikiquote, die in oktober 2020 van start ging, was een groot succes! In 7 talen heeft de campagne op 5 januari 2021 geresulteerd in in totaal 867 nieuwe of verbeterde artikelen (de meeste nieuw). De Italiaanse Wikiquote was de duidelijke taalwinnaar (405 artikelen) met Oekraïne (187) en Frans (105) daar vlak achter. Dit is een geweldig resultaat - dank jullie wel voor het laten horen van de stem van vrouwen.

De tweede editie was opnieuw een succes met 1500+ Wikiquote items gecreëerd (en meer verbeterd) in 9 talen! Italiaans en Tagalog waren de meest actieve talen. Proficiat aan allen :)

Gezien het succes van de eerste en tweede editie en wetende dat er nog veel te doen is, zal de #SheSaid-actie in 2022 opnieuw plaatsvinden.

SheSaid 2022 zal starten op 1 oktober 2022

Waarom een SheSaid campagne

Om de vertegenwoordiging van gender in de items van Wikiquote in evenwicht te brengen.

Om de situatie te illustreren, zijn hier een paar interessante cijfers:

  • Op de Engelse Wikiquote hoofdpagina van 6 oktober 2020, in de Selected people sectie... staan 29 mannen en slechts 4 vrouwen (zie de schermafbeelding rechts...)
  • Er zijn 260 vrouwen die een uitgelicht artikel hebben op Franse of Engelse Wikipedia's... met geen vermelding op de Franse Wikiquote check it out.
  • Er zijn 162 vrouwen uitgelicht artikel op de Engels Wikipedia met geen wikiquote entry check it out
  • Er zijn 777 vrouwen vermeld op de Franse wikiquote check it en 3504 mannen vermeld check it out

Uiteraard zijn niet van alle vrouwen "goede citaten" beschikbaar die een wikiquote-vermelding de moeite waard zouden maken. Maar toch...

Hoe doe ik mee?

What we plan doing !

  1. Geef een beetje liefde aan Wikiquote in de taal van jouw voorkeur. Controleer bestaande items op Wikiquote voor vrouwen en kijk of ze verbeterd kunnen worden. Of maak nieuwe items voor opmerkelijke vrouwen die opmerkelijke citaten hebben voortgebracht. Of voeg opmerkelijke citaten van vrouwen toe aan verschillende vermeldingen. Of repareer gebroken categorieën over vrouwen
  2. Wanneer je items verbetert, voeg dan #SheSaid toe in de bewerkingssamenvatting (het opmerkingsveld), zodat we kunnen zien hoeveel impact we maken!
  3. Of vermeld je item in het taalportaal
  4. Verspreid de #SheSaid-actie onder je vrienden en de gemeenschap!

Interested ?

Lokale Wikiquote portaalpagina's

Pers