ВикиЗаЉудскаПрава

This page is a translated version of the page WikiForHumanRights and the translation is 98% complete.


WikiForHumanRight2022 Campaign 1 (2).png
Header for Wiki for Human Rights 2022 Meta Page: Right to a Healthy Environment GIF
#WikiForHumanRights 2022: Right to a healthy environment

ВикиЗаЉудскаПрава: Право на здраву животну средину 2022

Циљ кампање #ВикиЗаЉудскаПрава је да се осигура да сви имају приступ неутралним, чињеницама заснованим и актуелним информацијама о нашем Праву на здраву животну средину. Право на здраву животну средину је законско право које признају УН, али и начин повезивања људских права и троструке планетарне кризе са којом се суочавамо: климатске промене, загађење и губитак биодиверзитета.Као што је Програм УН за животну средину нагласио: треба да направимо Мир са природом, а људска права треба да буду у центру решења.

Улога Википедије никада није била важнија него сада. Свима свуда је потребан приступ информацијама о томе како климатске промене или деградација животне средине утичу на њихове животе. Можемо повећати знање о здравим природним системима на које се сви људи ослањају за воду коју пију, ваздух који удишу, храну коју једу и ресурсе који су им потребни. Са кампањом #ВикиЗаЉудскаПраваове године, фокусирамо се на импликације права на здраву животну средину на људе који пролазе кроз три планетарне кризе које се укрштају: климатске промене, губитак биодиверзитета и загађење.

Информације играју кључну улогу у нашој заједничкој способности да не само разумемо ове међусобно повезане кризе, већ и да ублажимо узроке и прилагодимо се за здраву будућност за све. Испуњавање људског права на здраву животну средину оснажује оне који су највише погођени штетама по животну средину као што су загађење, климатске промене и губитак биодиверзитета да бране животну средину, учествују у доношењу одлука и приступају правди и заштити људских права. Попуњавање празнина на Википедији о овим темама помаже јавности да донесе хиљаде одлука потребних за решавање ових хитних еколошких криза.

Након новог признања од стране Савета УН за људска права да је чиста, здрава и одржива животна средина људско право, имамо обновљену прилику да помогнемо људима широм света да боље разумеју и траже своје право на здраву животну средину.

Учествовање

Допринесите на свом језику!

Учествујте у изазову

Како учествовати у изазову!

Догађаји

Учествујте у догађају који води заједница!

Организујте

Предводите активност!

Питајте нас

Имате ли питања за нас?

Watch the WikiForHumanRights 2022 Campaign Video

Теме у фокусу:

Право на здраву животну средину

 • Важност еколошке, климатске правде и приступа усредсређених на људска права локалној, националној и међународној дејству на климатску кризу
 • Људско благостање суочено са штетом по животну средину проузрокованом загађењем, са фокусом на директан утицај на друга људска права (нпр. загађење и здравље, право на воду, итд.)
 • Биодиверитет и људска права — разумевање како људско благостање зависи од биодиверзитета природног екосистема


Најважнији датуми

 • Виртуелни разговор и сати подршке за организаторе- Јануар-Март 2022
 • Покретање Вебинара- 14. април 2022.
 • Дан Земље - 22. април 2022.
 • Стокхолм + 50 конференција- 2.-3. јун 2022 (Најроби)
 • Светски дан животне средине- 5. јун 2022.
 • Пријавите се за Рапид Фонд; 1. коло: децембар-јануар и 2. коло: фебруар-април

Предстојећи догађаји

    Покретање Вебинара- 14. април 2022.

 • Датум: 14. април 2022,
 • Време: 14:00- 15:30 UTC
 • Место: Зум
 • Пријавите се овде
 • Ко може да учествује?: Било ко заинтересован