Wikimedia Vakfı Yıllık Planı

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan and the translation is 100% complete.

Wikimedia Vakfı Yıllık Planı, Wikimedia Vakfı'nın her yıl yaptığı çalışmanın planıdır. Bu planlar, Wikimedia Vakfı'nın 1 Temmuz'da başlayıp bir sonraki yılın 30 Haziran'ında sona eren mali yılı için planlanmıştır. Planın oluşturulmasına bazen "Yıllık Planlama Süreci" veya "YPS" denilebilir.

De Groene Verbinding
De Groene Verbinding

Yıllık plan listesi

Sık Sorulan Sorular (SSS)

  1. Yıllık plan ne demektir?
    Yıllık plan, bir kuruluşun gelecek yıl neyi başarmayı amaçladığını gösteren üst düzey bir yol haritasıdır. Genellikle, Wikimedia Hareketi ile birlikte oluşturulmuş temel öncelikler, kaynak ihtiyaçları ve arzu edilen sonuçları özetler ve çok yıllı taahhütlerimizin ve Wikimedia Hareketi'nin stratejik yönü tarafından çizilmiş geniş çerçeveye uymaktadır.
    Wikimedia Vakfı'nda yıllık plan, yöneticilerin ve ekiplerin yıl boyunca üzerinde çalıştıkları projeleri şekillendirerek onlara yön verici rehberlik sunmayı amaçlamaktadır. Yıllık planın, projelerin teknik özelliklerinin bir listesi olması amaçlanmamıştır; zira bu özellikler yıl içinde değişim göstermektedir. Yıllık plan, ekipleri farklı stratejileri araştırmaya, tasarlamaya, test etmeye ve uygulamaya yönlendiren öncelikleri ve genel varsayımları içerir. Yıllık planın ana hedef kitlesi, yıl boyunca çalışmalarına rehberlik etmek için onu kullanan iç departmanlar, ekipler ve bireysel personeldir; bu da planın tarzına, diline ve yapısına yansır. Plan, işbirliği yoluyla oluşturulur ve şeffaflık sağlamak ve Wikimedia gönüllülerinden geri bildirim almak üzere her yıl önce taslak olarak, ardından da nihai ürün olarak kamuya duyurulur.
  2. Yıllık planın temel bölümleri nelerdir?
    Vakıf, 2023-2024 mali yılından itibaren stratejik yöne dayanan dört ana hedef alanı için özel bölümler yayınlamaya başladı: Altyapı, Eşitlik, Güvenlik & Bütünlük ve Etkinlik. Yıllık plan genellikle çalışmalarımızın yanı sıra operasyonlarımızı, departmanların işlevlerini, bütçemizi, hibe dağıtımını ve gelir modellerimizi etkileyebilecek önemli dış trendler hakkında da bilgi içerir.
  3. Vakfın neden bir yıllık planı var?
    Yıllık plan, Wikimedia Vakfı'nın, personelin günlük faaliyetlerini; misyonumuz ve daha geniş vizyonumuzla, dünyanın bizden beklediği şeylerle ve Wikimedia'nın stratejik yönü ile ilişkilendirmesine yardımcı olur. Vakıf liderlerinin önümüzdeki yıl ekiplerinin neye vakit ayırması gerektiği konusunda birbiriyle rekabet halindeki öncelikleri tarttığı ve okuyucuların, katkıda bulunanların, bağışçıların ve platformumuzun karmaşık ve gelişen ihtiyaçlarını karşıladığından emin oldukları bir dönemdir. Ayrıca Vakıf personeline bu öncelikleri bilinçli olarak kontrol etme ve gönüllüler, iştirakler, Mütevelli Heyeti ve birbirleriyle, ekipler ve departmanlar arası birlikte çalışma yöntemlerini geliştirme fırsatı sunar.
  4. Yıllık planın zaman dilimi nedir?
    Wikimedia Vakfı Temmuz-Haziran mali takvimini takip ediyor. Bu, 2024-2025 mali yılının (MY) Temmuz 2024 ile Haziran 2025 arasındaki dönemi kapsadığı anlamına gelir. Bu yıl içinde çalışmalarımızı genellikle her biri üç ay süreli dört çeyrek zaman dilimine böleriz.
  5. Yıllık plan nasıl yazıldı?
    Süreç yıldan yıla biraz değişiyor, ancak son birkaç yıldır, işbirliğine dayalı bir planlama sürecini geliştirmeye ve iyileştirmeye devam ettik.
    2024-2025 Mali Yılı için görüşmeler Müzakere:2024 -yani dünyanın dört bir yanındaki Vakıf personeli, liderler, yönetim kurulu üyeleri ve Wikimedia gönüllüleri arasındaki görüşmeler - ile başladı. Bu görüşmelerden elde edilen geri bildirimler, yıllık planın hedefleri kapsamında ortaya konulan önceliklere ışık tuttu. Müzakere:2024'ü, Baş Ürün ve Teknoloji Sorumlusu Selena Deckelmann'ın Vakfın gelecek yılki ürün ve teknoloji çalışması için önerilen hedeflere wiki üzerinden katkı sağlamak üzere daveti izledi. Bu hedefler, halen sürmekte olan ve platformumuzun ve çevrimiçi katkı sağlayıcıların ihtiyaçlarına odaklanmaya devam etmenin önemini vurgulayan Müzakere:2024 görüşmelerine dayanmaktadır. Ürün & Teknoloji'nin temel sonuçları Mart ayının sonlarında yayınlandı ve bunları 11 Nisan 2024'teki tam yıllık plan materyalleri izledi.
    31 Mayıs 2024'e kadar fikirlerinizi almaktan memnun olacağız ve çeşitli kanallarda ve dillerde yeni wiki ve canlı müzakereler açıldıkça bu sayfayı güncelleyeceğiz. Bu müzakereler, Wikimedia gönüllülerinin önerilen planlara ilişkin görüşlerini ve gelecek yıl için kendi hedeflerini paylaştıkları yerdir. Pek çok kişinin kendi çalışmalarında yaptıklarından ilham alarak, işbirliği yapma ve diğer ortakların yanı sıra Wikimedia Hareketi'ndeki diğer kişilerin planlama süreçlerinden ve çalışmalarından öğrenme fırsatları bulmaya devam ediyoruz. Bu yıl etkileşim kurmanın birçok yolu var: burada Meta-Wiki'de, birlikte oluşturulan topluluk alanlarında, Wikimedia proje sayfalarında ve topluluk kanallarında.
  6. Yıllık planda nelerin yer alacağını nasıl şekillendiriliyor?
    Wikimedia Vakfı'nın yıllık planını şekillendiren çeşitli faktörler vardır. İşe, “Dünyanın bizden neye ihtiyacı var?” diye düşünerek başlıyoruz. Bu, yanlış bilgi ve dezenformasyonun yükselişi, yapay zekâ, arama trendlerindeki değişiklikler ve dünyadaki yasal mevzuat değişiklikleri gibi küresel eğililere bakmak anlamına geliyor.
    Düşündüğümüz bir sonraki şey, "Hedef kitlemizin bizden neye ihtiyacı var?" sorusu. En temel düzeyde hedef kitlemiz; katkı sağlayıcıları, okuyucuları, içeriğimizi kullanan diğer kişileri ve bağışçıları içermektedir. Katkı sağlayıcılar derken, editörler (farklı deneyim düzeyindekilerin tamamı), içerik yükleyiciler ve gönüllü yazılım geliştiriciler de dahil olmak üzere Wikimedia projelerinde içeriği büyütmek veya geliştirmek için zaman ayıran herkesi kastediyoruz. İkinci kategori, bireysel okuyuculardan akademik araştırmacılara ve Wikimedia içeriğini tüketen ve yeniden kullanan büyük ölçekli kuruluşlara kadar herkesi içerir. Bağışçılar derken, her büyüklükte ve her yöntemle maddi destek veren herkesi kastediyoruz. Yıl boyunca Wikimedia Hareketi'nden dikkat etmemiz gereken küresel trendler, altyapı ve yazılım ihtiyaçları, yasalar ve diğer düzenlemelere ilişkin zorluklar ve ortak çalışmalarımız hakkında dünyanın duyması gerekenler hakkında işittiklerimiz üzerine kafa yoruyoruz.
    Son olarak, yıllık planın önemli bir kısmı, planda olmayanlardır. Yıllık planlama sırasında Vakıf personeli ve liderlerinin, ürün ve programlarımızın geleceğine ilişkin önemli dengeleri gözetmesi gerekir. Bunun bir nedeni, yıllık işletme bütçemizi her yıl artırmamızdır; esas itibariyle, bir yılda o yıl topladığımız kadar parayı harcayabiliriz; toplanan toplam fonun küçük bir kısmı da mali rezervlerimize (öngörülemeyen olaylar için) ve Wikimedia Endowment'a (daha istikrarlı uzun vadeli gelir için) gider. Yılın bütçe ve gelir projeksiyonlarının yanı sıra güçlü bir programatik harcama oranını sürdürme taahhüdümüz, neleri plana dahil edebileceğimizi şekillendirir.
    Kimilerine göre, yıllık bütçemizin büyüklüğü göz önüne alındığında harcamada ödünler yapma zorunluluğunun olması imkansız görünüyor, ancak planlamacılar olarak bütçemizin, sürdürebileceğimiz teknik altyapıyı desteklemek için nasıl kullanılacağı konusunda çok pratik düşünmemiz gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında, Wikimedia Vakfı'nın benzeri yok: Dünyada benzer büyüklükte web sitesi trafiğine, çevrimiçi ayak izine, çok dillilik kabiliyetine ve veri yeniden kullanımına sahip, kâr amacı gütmeyen bir bütçeyle çalışan ve reklam yayınlamayan veya verilerinizi satmayan başka büyük teknik kuruluş yoktur. Sonuç olarak, düşündüğümüz sorular genellikle "neyin düzeltilmesi gerekiyor?" değil; “bu yıl odaklanılması gereken en önemli fırsat veya sorun nedir? Ekiplerimiz sahip olduğumuz kaynaklarla o alanda anlamlı bir etki yaratabilir mi?” soruları.
  7. "OKR"ler (hedefler ve anahtar sonuçlar) ve "varsayımlar" nelerdir?
    Bu planlama dilini 2023-2024 Mali Yılı yıllık planımızda daha tutarlı bir şekilde kullanmaya başladık ve öngörülebilir gelecekte de bunu yapmaya devam edeceğiz.
    İyi bir stratejik planlama, yapmayı umduğumuz etki veya değişiklikle - Wikimedia içeriğini daha keşfedilebilir hale getirmek, dünyanın bir bölümünde sayfa yükleme süresini azaltmak, yeni gelenleri elde tutmayı artırmak, moderatör iş akışını iyileştirmek veya belirli bir tür yasal tehdide karşı koruma sağlamak gibi şeyler başlamak anlamına gelir. Bunlar "hedef" -veya ulaşmayı umduğumuz geniş etkinin ifadesi (Objective-O)- olarak ifade edilir.
    Bir sonraki adım, bu geniş ve iddialı hedeflere ulaşmamıza yardımcı olacak birkaç ölçülebilir ifade belirlemektir. Bunlar "kilit sonuçlar" (Key Results-KR) olarak bilinir ve hedeflerimize ulaşıp ulaşmadığımızı ölçülebilir bir şekilde gösterebileceğimiz genel yolları temsil eder. Buradan, ekiplerin KR'ye ulaşmaya nasıl katkıda bulunabileceklerine inandıklarını gösteren hipotezler oluşturuyoruz. Hipotezler, hedeflerimize ulaşmak için gereken ayrıntılı çalışmaları yürüttüğümüz yerdir. Hipotezlerle ilgili bilgiler her bir ekibin proje sayfalarında bulunabilir.
    Son olarak, OKR'ler yaptığımız her şeyi kapsamamaktadır. Ticari marka ve marka yönetimi, yazılımların bakımı ve hata düzeltme işleri, site güvenilirliği ve güvenliği ile halkla ilişkiler ve itibar yönetimi dahil olmak üzere Wikimedia Vakfı personelinin yıl boyunca önemli ölçüde zaman harcadığı birçok bakım odaklı görev vardır.
  8. Neden her şey kulağa bu kadar belirsiz geliyor?
    Yıllık plan, belirli bir mali yılda neleri değiştirmeyi veya başarmayı umduğumuzu genel olarak yansıtır. Bu öncelikler belirlendikten sonra, Vakıf ekipleri yılı yeni bir ürün özelliği, veri sistemi, mühendislik iş akışı, yasal strateji, iletişim kampanyası veya topluluk programı gibi bu değişikliğin nasıl gerçekleştirileceğini bulmaya ve ardından uygulamakla geçiriyor.
  9. Wikimedia Vakfı ilerlemeyi ve etkiyi nasıl değerlendiriyor ve paylaşıyor?
    Yıllık plan, etkimizi ve plana göre ilerlememizi ölçmek için kullandığımız metriklere ilişkin bir bölüm içermektedir. Bu bilgileri rutin olarak yayınlıyoruz. Geçmiş örnekler için "Wikimedia Hareketinde Bağlantıyı Güçlendirmek" başlıklı Diff gönderisi ve 2023-24 planındaki ilerleme hakkındaki "Planda ilerleme: Wikimedia Vakfı Yıllık Plan hedeflerinde nasıl ilerledi" başlıklı gönderiye bakınız.
  10. Yıllık plan, yıllık raporla aynı şey midir?
    Hayır. Yıllık plan, önümüzdeki yıl için planlanan çalışmaların bir planlama belgesidir. Bu belgenin birincil hedef kitlesi personelin yanı sıra gönüllüler, bağışçılar ve okuyuculardır. Yıllık rapor, dünya üzerindeki etkimizi vurgulamayı amaçlayan geriye dönük bir belgedir ve birincil hedef kitlesi bağışçılar ve genel kamuoyudur.

Ayrıca bakınız