התוכנית השנתית של קרן ויקימדיה

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan and the translation is 100% complete.

התוכנית השנתית של קרן ויקימדיה היא תוכנית העבודה של קרן ויקימדיה לכל שנה ושנה. לוח־הזמנים של כל תוכנית מתאים לשנת הכספים של קרן ויקימדיה, המתחילה ב־1 ביולי ומסתיימת ב־30 ביוני של השנה הבאה. יצירת התוכנית מכונה לפעמים 'תהליך התכנון השנתי' (APP).

De Groene Verbinding
De Groene Verbinding

רשימת תוכניות שנתיות

שאלות נפוצות

  1. מהי תוכנית שנתית?
    תוכנית שנתית היא מפת דרכים ברמה הגבוהה ביותר למטרות שהארגון מבקש להשיג בשנה הקרובה. על־פי רוב, תוכנית כזאת מתווה את סדר העדיפויות, המשאבים הנדרשים והתוצאות הרצויות במשותף עם תנועת ויקימדיה ובהתאם למסגרת הרחבה יותר של התחייבויותינו הרב־שנתיות והכיוון האסטרטגי של תנועת ויקימדיה.
    בקרן ויקימדיה, התוכנית השנתית נועדה לתת הכְוונה למנהלים ולצוותים באמצעות עיצוב הפרויקטים שהם עובדים עליהם במהלך השנה. אין הכַּוונה לתת רשימה של פרויקטים של תכונות טכניות, שכן אלה מתפתחים לאורך השנה. התוכנית השנתית כוללת סדרי עדיפויות והיפותזות ברמה הגבוהה המנחים את הצוותים לחקור, לעצב, לבחון וליישם אסטרטגיות שונות. התוכנית השנתית מיועדת בעיקר למחלקות הפנימיות, לצוותים ולאנשי הסגל, המשתמשים בה כדי לכוון את עבודתם במהלך השנה, המשתקפת באופי, בשפה ובמבנה של התוכנית. התוכנית נבנית בשיתוף פעולה ומתפרסמת כל שנה, תחילה בצורת טיוטה ואז כתוצר סופי המאפשר שקיפות ומעודד ויקימדים לתת משוב עליו.
  2. מהם החלקים העיקריים של התוכנית השנתית?
    החל משנת הכספים 2023-24, הקרן החלה לפרסם חלקים המוקדשים לארבעה תחומים של מטרות עיקריות הנטועות בכיוון האסטרטגי:

תשתית, הוגנות, בטיחות והתנהגות הולמת, מועילות. התוכנית השנתית כוללת בדרך כלל גם מידע על מגמות חיצוניות עיקריות שעשויות להשפיע על עבודתנו, על הפעולות שלנו, על תפקודי המחלקות שלנו, על התקציב, על הענקת המענקים ועל דפוס ההכנסות.

  1. למה יש לקרן תוכנית שנתית?
    התוכנית השנתית עוזרת לקרן ויקימדיה לחבר את הפעילויות שהסגל עושה מדי יום למשימה ולחזון הרחב יותר שלנו, לְמה שהעולם צריך מאיתנו ולכיוון האסטרטגי של ויקימדיה. זהו הזמן שבו מנהיגי הקרן שוקלים עדיפויות מתחרות כדי להחליט לְמה יקדישו הצוותים את זמנם בשנה הקרובה וכדי להבטיח שאנחנו עונים לצרכים המורכבים והמתפתחים של הקוראים, תורמי התוכן, תורמי הכספים והפלטפורמה שלנו.

היא גם נותנת לסגל הקרן את ההזדמנות לבחון את סדר העדיפויות ולשפר את דרכי העבודה עם מתנדבים, ארגונים שותפים, חבר הנאמנים וזה עם זה בצוותים השונים ובמחלקות השונות.

  1. מהי מסגרת הזמן של התוכנית השנתית?
    שנת הכספים של קרן ויקימדיה היא מיולי ועד יוני. פירוש הדבר ששנת הכספים 2024–2025 כוללת את התקופה מחודש יולי 2024 ועד חודש יוני 2025. בתוך השנה הזאת, אנחנו מסכמים את עבודתנו בדרך כלל לפי ארבעה רבעונים, כל אחד מהם בן שלושה חודשים.
  2. איך כותבים את התוכנית השנתית?
    התהליך משתנה מעט משנה לשנה, אך במהלך השנים האחרונות המשכנו לפתח ולשפר תהליך תכנון שיתופי.
    הדיונים בתוכנית השנתית לשנת 2024–2025 התחילו ב'דיון: 2024' – שיחות בין אנשי סגל, מנהיגים וחברי חבר הנאמנים של הקרן עם ויקימדים מרחבי העולם. המשוב שקיבלנו מהשיחות האלה הוסיף מידע לסדר העדיפויות המונח בבסיס המטרות של התוכנית השנתית. לאחר 'דיון: 2024' פרסמה מנהלת המוצרים והטכנולוגיה, סלנה דקלמן, הזמנה למתן משוב בוויקי על הצעת היעדים לעבודה על מוצרים וטכנולוגיה בשנה הבאה.

היעדים האלה מבוססים על שיחות המתנהלות במסגרת 'דיון: 2024', אשר הדגישו את חשיבות המשך ההתמקדות בצרכים של הפלטפורמה שלנו ושל תורמי התוכן המקוונים שלנו. תוצאות המפתח של מחלקת המוצרים והטכנולוגיה פורסמו בסוף מרץ, ולאחריהן התפרסמו כל החומרים של התוכנית השנתית ב־11 באפריל 2024.

  1. אנחנו מקבלים מכם בשמחה רעיונות, כעת ועד 31 במאי 2024, ונעדכן את הדף הזה ככל שייפתחו עוד דיונים חיים ודיונים בוויקי בערוצים שונים ובשפות שונות. הדיונים האלה הם המקום שבו הוויקימדים משתפים את דעותיהם על התוכניות המוצעות ומספרים על התוכניות שלהם עצמם לשנה הקרובה. בהשראת הפעולות של רבים כל כך, אנחנו ממשיכים למצוא הזדמנויות לשתף פעולה וללמוד מתהליכי התכנון והעבודה של אחרים בתנועת ויקימדיה ומבין שותפיה. בשנה זו יש דרכים רבות לגלות מעורבות: כאן ב'מטא־ויקי', במרחבי קהילה שנוצרו במשותף, בדפי פרויקטים של ויקימדיה ובערוצים הקהילתיים.
  2. מהם הגורמים המעצבים את הפרטים הנכללים בתוכנית השנתית?
    יש כמה גורמים המעצבים את הפרטים הנכללים בתוכנית השנתית של הקרן. אנחנו מתחילים בחשיבה על השאלה "מה העולם צריך מאיתנו?" כלומר, בחינה של מגמות עולמיות, כמו התפוצה העולה של מידע מטעה ומידע כוזב, של בינה מלאכותית, שינויים במגמות החיפוש ושינויים ברגולציה ברחבי העולם.
    לאחר מכן אנחנו חושבים "מה קהלי היעד שלנו צריכים מאיתנו?" ברמה הבסיסית, קהלי היעד שלנו כוללים תורמי תוכן, קוראים ומשתמשים אחרים בתוכן ותורמי כספים. מבחינתנו, תורמי תוכן הם כל אחד ואחת המקדישים את זמנם להוספה או לשיפור של תוכן במיזמי ויקימדיה, בכלל אלה עורכים (בכל דרגה של ניסיון), מעלי תוכן ומפתחים מתנדבים. הקטגוריה השנייה כוללת כל אחד ואחת החל מקוראים פרטיים, עבור בחוקרים באקדמיה, וכלה בארגונים גדולים, הצורכים תוכן של ויקימדיה ועושים בו שימוש חוזר. תורמי כספים הם מבחינתנו כל אחד ואחת המעניקים תמיכה כספית במידה כלשהי ובכל שיטה. אנחנו שוקלים את כל מה שאנחנו שומעים במהלך השנה מתנועת ויקימדיה על מגמות עולמיות שעלינו לשים לב אליהן, על צרכים הקשורים בתשתית ובתוכנה, אתגרים בתחום המשפט והרגולציה, ומה העולם צריך לדעת על עבודתנו המשותפת.
    לבסוף, חלק חשוב מהתוכנית השנתית הוא מה שלא נכלל בה. במהלך התכנון השנתי, הסגל וההנהגה של הקרן חייבים לגבש סדר עדיפויות לגבי עתיד המוצרים והתוכניות שלנו. העניין נובע בחלקו מכך שאנחנו מעלים את התקציב התפעולי שלנו בכל שנה. בעיקרון, אנחנו יכולים להוציא את הכסף שאנחנו מגייסים בשנה נתונה, ולהעביר סכום קטן מסך כל הכספים שנאספו לעתודות הפיננסיות שלנו (לאירועים בלתי צפויים) ול'אוצר ויקימדיה' (כדי להבטיח הכנסה יציבה יותר בטווח הארוך). הדברים שאנחנו יכולים לתכנן מתעצבים על־ידי התקציב וחיזוי ההכנסות לשנה המסוימת, כמו גם על־ידי מחויבותנו לקיים יחס הוצאות תוכניתי טוב.
    יש אנשים שיתפלאו על הצורך בסדר עדיפויות להוצאות לאור גודלו של התקציב השנתי שלנו, אבל כמתכננים, אנחנו חייבים לחשוב בצורה מעשית מאוד על האופן שבו אנחנו משתמשים בתקציב שלנו לתמיכה בתשתית הטכנית שאנחנו יכולים לתחזק. מזווית המבט הזאת, קרן ויקימדיה מיוחדת במינה: אין עוד ארגונים טכניים גדולים בעולם עם תעבורת רשת, טביעת רגל מקוונת, יכולות רב־לשוניות ומִחזוּר נתונים בהיקפים דומים, הפועלים באמצעות תקציב מלכ״ר ואינם מוכרים פרסומות או את הנתונים שלכם. כתוצאה מכך, איננו חושבים בדרך כלל "מה יש לתקן", אלא "מהי ההזדמנות או הבעיה החשובה ביותר שצריך להתמקד בה בשנה הזאת? האם לצוותים שלנו יכולה להיות השפעה משמעותית בתחום ההוא עם המשאבים שיש לנו?"
  3. מהם 'יעדים ותוצאות מפתח' (OKR) ו'היפותזות'?
    התחלנו להשתמש בשפת התכנון הזאת בצורה יותר עקבית בתוכנית השנתית של 2023–2024, ונמשיך להשתמש בה בעתיד הנראה לעין.
    תכנון אסטרטגי טוב מתחיל בהשפעה או בשינוי שאנחנו מקווים להשיג, למשל להפוך את התוכן של ויקימדיה קל יותר למציאה, הפחתת זמן טעינת דף בחלק מסוים של העולם, הגדלת מספר הוויקימדים החדשים שנשארים בתנועה, שיפור תזרים העבודה של מנהלי הדיונים או הגנה מפני סוגים מסוימים של איום משפטי. הדברים האלה באים לידי ביטוי כ'יעדים' או כגילוי־דעת המציג את ההשפעה הרחבה שאנחנו מקווים להשיג.
    השלב הבא הוא זיהוי כמה ביטויים מדידים שיעזרו לנו להשיג את היעדים הרחבים והשאפתניים האלה. הם מכונים 'תוצאות מפתח' והם מייצגים את הדרכים ברמה הגבוהה שבאמצעותן אנחנו יכולים להראות בצורה מדידה אם השגנו את היעדים שלנו. מהנקודה הזאת אנחנו יוצרים היפותזות המייצגות את האופן שבו הצוותים מאמינים שהם יכולים לתרום כדי להשיג את תוצאות המפתח. ההיפותזות הן הביצוע המוצלח של העבודה המפורטת הנדרשת לשם השגת מטרותינו. מידע על היפותזות נמצא בדפי פרויקט של כל אחד מהצוותים.
    לסיום, היעדים ותוצאות המפתח לא נועדו לסכם את כל מה שאנחנו עושים. יש הרבה משימות תחזוקה שסגל קרן ויקימדיה מקדיש להן זמן לא־מבוטל לאורך השנה, בכלל אלה, ניהול הסימן המסחרי והמותג, תחזוקת התוכנה ותיקון באגים, אמינות האתר ואבטחתו, וכן יחסי ציבור וניהול מוניטין.
  4. למה הכול נשמע כל כך מעורפל?
    התוכנית השנתית משקפת באופן רחב את מה שאנחנו מקווים לשנות או להשיג בשנת כספים נתונה. מרגע שנקבע סדר העדיפויות, צוותי הקרן מעבירים את השנה בניסיון למצוא דרך להשגת השינוי, למשל, תכונה חדשה במוצר, מערכת נתונים חדשה, תזרים עבודה הנדסי, אסטרטגיה משפטית, מסע תקשורתי או תוכנית קהילתית, ואז מיישמים אותה.
  5. איך קרן ויקימדיה בודקת ומשתפת את מידת ההתקדמות וההשפעה?
    התוכנית השנתית כוללת פרק על שיטות המדידה שאנחנו משתמשים בהן כדי למדוד את מידת ההשפעה וההתקדמות שלנו לעומת התוכנית. אנחנו מפרסמים את המידע הזה באופן סדיר. אפשר לראות דוגמאות מהעבר ברשומה באתר Diff "חיזוק הקשרים בתנועת ויקימדיה", ועדכון על התקדמות לעומת תוכנית 2023-24 ברשומת Diff "התקדמות בתוכנית: איך התקדמה קרן ויקימדיה בהשגת מטרות תוכניתה השנתית".
  6. האם התוכנית השנתית זהה לדוח השנתי?
    לא. התוכנית השנתית היא מסמך תכנון של העבודה שאנחנו מתכוונים לעשות בשנה הקרובה. המסמך נועד בעיקר לסגל, וגם למתנדבים, לתורמי כספים ולקוראים. הדוח השנתי הוא מסמך בדיעבד שנועד להבליט את השפעתנו על העולם, והוא נועד בעיקר לתורמי כספים ולקהל הרחב.

ראו גם