Planul anual al Fundației Wikimedia

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan and the translation is 100% complete.

Planul anual al Fundației Wikimedia este planul din fiecare an pentru activitatea Fundației Wikimedia. Acestea sunt programate pentru anul fiscal al Fundației Wikimedia, care începe la 1 iulie și se încheie la 30 iunie a anului următor. Crearea planului poate fi uneori denumită Procesul de Planificare Anuală sau APP.

De Groene Verbinding
De Groene Verbinding

Lista planurilor anuale

Întrebări frecvente

  1. Ce este un plan anual?
    Un plan anual este o fișă de parcurs la nivel înalt pentru ceea ce o organizație își propune să realizeze în anul următor. De obicei, acestea descriu prioritățile cheie, nevoile de resurse și rezultatele dorite care sunt stabilite împreună cu Mișcarea Wikimedia și se potrivesc în cadrul mai larg al angajamentelor noastre multianuale și al direcției strategice a Mișcării Wikimedia.
    La Fundația Wikimedia, planul anual este destinat să ofere orientări managerilor și echipelor prin modelarea proiectelor la care aceștia lucrează pe parcursul anului. Nu este vorba de o listă de proiecte cu caracteristici tehnice, deoarece acestea se dezvoltă pe parcursul anului. Planul anual conține priorități și ipoteze de înalt nivel care ghidează echipele pentru a cerceta, proiecta, testa și implementa diferite strategii. Destinatarii principali al planului anual sunt departamentele interne, echipele și personalul individual care îl folosesc pentru a-și ghida activitatea pe parcursul anului, ceea ce se reflectă în tonul, limbajul și structura planului. Acesta este realizat prin colaborare și este făcut public în fiecare an, mai întâi sub forma de proiect și apoi ca produs final pentru a oferi transparență și a solicita feedback de la Wikimediști.
  2. Care sunt principalele părți ale planului anual?
    Începând cu anul fiscal 2023-2024, Fundația a început să publice secțiuni dedicate pentru patru obiective principale prevăzute în direcția strategică: Infrastructură, Echitate, Securitate și Integritate, și Eficacitate. Planul anual cuprinde de obicei și informații despre tendințele externe majore care pot afecta activitatea noastră, precum și operațiunile noastre, funcțiile departamentului, bugetul, acordarea de granturi și modelele de venituri.
  3. De ce are Fundaţia un plan anual?
    Un plan anual ajută Fundația Wikimedia să conecteze activitățile pe care personalul le desfășoară zilnic cu misiunea și viziunea noastră mai largă, cu ce are lumea nevoie de la noi, precum și cu direcția strategică a Wikimedia. Este un moment în care liderii Fundației cântăresc prioritățile competitive pentru modul în care echipele lor ar trebui să-și împartă timpul în anul viitor, și se asigură că îndeplinim nevoile complexe și în continuă evoluție ale cititorilor, contribuitorilor, donatorilor și platformelor noastre. De asemenea, oferă personalului Fundației posibilitatea de a verifica aceste priorități și de a îmbunătăți modurile de lucru cu voluntarii, afiliații, Consiliul de Administrație și a colaborării unii cu alții în cadrul echipelor și departamentelor.
  4. Care este perioada de timp pentru planul anual?
    Fundația Wikimedia urmează un calendar fiscal de tip iulie-iunie. Acest lucru înseamnă că anul fiscal (FY) 2024-2025 acoperă perioada dintre iulie 2024 și până în iunie 2025. În acel an, de obicei urmărim activitatea noastră din patru trimestre, fiecare cu o durată de trei luni.
  5. Cum se scrie planul anual?
    Procesul se schimbă câte un pic an de an, dar în ultimii ani am continuat să evoluăm și să îmbunătățim un proces de planificare colaborativă.
    Discuțiile pentru anul fiscal 2024-2025 au început cu Convorbiri:2024 — discuții între personalul Fundației, liderii, membrii consiliului de administrație și wikimediștii din întreaga lume. Feedbackul la aceste discuții a informat prioritățile stabilite în cadrul obiectivelor planului anual. Convorbiri:2024 a fost urmată de o invitație din partea responsabilului șef de produse și tehnologie, Selena Deckelmann, pentru a contribui pe wiki la obiectivele propuse pentru activitatea Fundației în materie de produse și tehnologie de anul viitor. Aceste obiective se bazează pe conversațiile în curs prin Convorbiri:2024, care au evidențiat importanța concentrării continue asupra nevoilor platformei noastre și ale colaboratorilor online. Rezultatele cheie ale Produselor și Tehnologiei au fost publicate la sfârșitul lunii martie, iar acestea au fost urmate de materialele complete ale planului anual la 11 aprilie 2024.
    Vă salutăm ideile până la 31 mai 2024 și vom actualiza această pagină ca noi discuții pe wiki și deschise în direct în diferite canale și limbi. Aceste discuții sunt locul în care wikimediștii își împărtășesc viziunea asupra planurilor propuse și își fac cunoscute propriile obiective pentru anul viitor. Inspirate de ceea ce fac atât de mulți alții în propria lor activitate, continuăm să căutăm ocazii de colaborare și de a învăța din procesele de planificare și de lucru ale altora din mișcarea Wikimedia, precum și de la alți parteneri. În acest an există multe modalități de a vă implica: aici pe Meta-Wiki, în spațiile comunității create în comun, pe paginile proiectului Wikimedia și pe canalele comunității.
  6. Ce formează ceea ce se încadrează în planul anual?
    Există mai mulți factori care modelează ceea ce intră în planul anual al Fundației Wikimedia. Începem să ne gândim la "ce are nevoie lumea de la noi"? Aceasta înseamnă să privim la tendințele globale, cum ar fi creșterea dezinformării, inteligența artificială, schimbările în tendințele de căutare și schimbările globale privind reglementarea.
    Următorul lucru la care ne gândim este „ce are nevoie publicul nostru de la noi?” La un nivel foarte fundamental, publicul nostru cuprinde colaboratori, cititori și alții care folosesc conținutul nostru, precum și donatori. Prin colaboratori, înțelegem pe oricine își ocupă timpul pentru a spori sau a îmbunătăți conținutul din proiectele Wikimedia, inclusiv editorii (de toate nivelurile ca experiență), cei care încarcă conținutul și dezvoltatorii voluntari. A doua categorie îi cuprinde pe toți, de la cititori individuali la cercetători academici și la organizații mari care folosesc și reutilizează conținutul Wikimedia. Pentru donatori, ne referim la oricine oferă sprijin financiar de orice mărime și prin orice metodă. Reflectăm la ceea ce auzim de-a lungul anului de la Mișcarea Wikimedia despre tendințele globale cărora ar trebui să le acordăm atenție, nevoile de infrastructură și software, provocările legale și de reglementare și ce ar trebui să știe lumea despre munca noastră comună.
    În cele din urmă, o parte importantă a planului anual este ceea ce nu este în plan. În timpul planificării anuale, personalul și liderii Fundației trebuie să evalueze compromisuri importante cu privire la viitorul produselor și programelor noastre. O parte din aceasta se datorează faptului că ne creștem bugetul anual de funcționare în fiecare an; în esență, putem cheltui fondurile strânse într-un anumit an, o mică parte din fondurile totale strânse mergând și către rezervele noastre financiare (pentru evenimente neprevăzute) și Dotarea Wikimedia (pentru venituri mai stabile pe termen lung). Ceea ce putem să planificăm este modelat de bugetul și previziunile privind veniturile din an, precum și de angajamentul nostru de a menține un raport al cheltuielilor strâns legat de program.
    Pentru unii oameni existența unor compromisuri la cheltuieli pare imposibilă având în vedere dimensiunea bugetului nostru anual, dar ca planificatori trebuie să ne gândim foarte practic la modul în care bugetul nostru este utilizat pentru a susține infrastructura tehnică pe care o putem întreține. Privită prin această prismă, Fundația Wikimedia este unică: nu există în lume alte organizații tehnice majore cu trafic al site-urilor de dimensiuni comparabile, amprentă online, capabilități multilingve și de reutilizare a datelor, care operează cu un buget nonprofit, nu difuzează reclame și nu vând datele dvs. Ca urmare, întrebările la care ne gândim nu sunt de obicei „ce trebuie remediat?” ci „care este cea mai importantă oportunitate sau problemă pe care să te concentrezi în acest an? Pot echipele noastre să aibă un impact semnificativ în acea zonă cu resursele pe care le avem?”
  7. Ce sunt „ORC” și „ipotezele”?
    Am început să folosim acest limbaj de planificare mai consecvent în planul anual pentru exercițiul financiar 2023-2024 și vom continua să facem acest lucru în viitorul apropiat.
    O bună planificare strategică înseamnă să începem cu impactul sau schimbarea pe care sperăm să o facem — lucruri precum să facem conținutul Wikimedia mai ușor de descoperit, scăderea timpului de încărcare a paginii într-o parte a lumii, creșterea reținerii nou-veniților, îmbunătățirea fluxului de lucru al moderatorului sau protejarea împotriva unui anumit tip de amenințare legală. Aceste lucruri sunt exprimate ca „obiective” sau o declarație care reflectă impactul larg pe care sperăm să îl obținem.
    Următorul pas este să identificăm mai multe afirmații măsurabile care ne-ar ajuta să atingem acele obiective mari și ambițioase. Acestea sunt cunoscute ca „rezultate cheie” (RC) și reprezintă modul superior prin care putem arăta în mod măsurabil dacă ne-am atins obiectivele. De acolo, creăm ipoteze pentru a reprezenta modul în care echipele cred că pot contribui la realizarea RC. Ipotezele sunt locul unde efectuăm munca detaliată necesară pentru a ne atinge obiectivele. Informațiile despre ipoteze se găsesc pe paginile de proiect ale echipelor individuale.
    În cele din urmă, ORC-urile nu sunt destinate să reflecte tot ce facem. Există o mulțime de sarcini orientate spre întreținere de care personalul Wikimedia Foundation se ocupă un timp considerabil pe parcursul anului, inclusiv gestionarea mărcilor comerciale și a brandurilor, întreținerea software-ului și rezolvarea bugurilor, fiabilitatea și securitatea site-ului, precum și gestionarea relațiilor publice și a reputației.
  8. De ce totul sună atât de vag?
    Planul anual reflectă în linii mari ceea ce sperăm să schimbăm sau să realizăm într-un anumit an fiscal. Odată ce aceste priorități sunt stabilite, echipele Fundației își ocupă timpul disponibil în an stabilind cum să realizeze acea schimbare, cum ar fi o nouă caracteristică a produsului, un sistem de date, un flux de lucru ingineresc, o strategie juridică, o campanie de comunicare sau un program al comunității, apoi implementându-le.
  9. Cum evaluează și publică Fundația Wikimedia progresul și impactul?
    Planul anual cuprinde o secțiune despre valorile pe care le folosim pentru a măsura impactul și progresul nostru față de plan. Publicăm în mod obișnuit aceste informații. Vedeți exemplele anterioare în postarea Diff „Întărirea conexiunii în Mișcarea Wikimedia” și o actualizare cu privire la progresul față de planul 2023-2024 în postarea Diff „Progresul asupra planului: cum Fundația Wikimedia a avansat în atingerea obiectivelor din Planul său Anual”.
  10. Planul anual este același ca și raportul anual?
    Nu. Planul anual este un document de planificare a activității intenționate pentru anul următor. Destinația principală a acestui document este personalul, precum și voluntarii, donatorii și cititorii. Raportul anual este un document retrospectiv menit să evidențieze impactul nostru asupra lumii, iar principala sa destinație sunt donatorii și publicul larg.

Vezi şi