This page is a translated version of the page WikiDonne and the translation is 26% complete.
Outdated translations are marked like this.

WikiDonne User Group este un grup de utilizatori care se ocupă di teme legate de femei și mai general de diversitate (teritorială, culturală, lingvistică, generațională, de gen, atitudine și abilitate etc.) din cadrul mișcării wiki.

WikiDonne User Group
LocationRoma
Affiliate codeWDG
Country codeITA
Legal statusAssociazione di promozione sociale (non profit)
Approval date7 noiembrie 2016
Main officeRoma
Official language(s)italiană
Other language(s)engleză
Key peopleCamelia
Incorporation paperStatuto
ReportsPagina dei rapporti
AffiliationsIberocoop
Wikimedia Europe
WebsiteSito ufficiale
E-mail addresswikidonne(_AT_)gmail(_DOT_)com
Mailing listwikidonne(_AT_)googlegroups(_DOT_)com
Telegramgroup & @WikiDonneRoadmap channel
Twitter@WikiDonne
Facebookgroup & page
Instagram@WikiDonne
YouTubechannel
TikTok@wikidonne
MottoRendiamo le donne visibili nei progetti Wikimedia!
Shortcut :
w.wiki/3bH8
Iberocoop
Iberocoop
Logo WikiDonne User Group
Logo WikiDonne User Group

Obiective

Obiectivul principal este cel de a crește diversitatea și de a reduce diferența de gen din Wikipedia și mișcarea Wikimedia în general:

  • îmbogățirea conținutul referitor la femei și grupuri sub sau ne-reprezentate în proiectele Wikimedia (în special în italiană)
  • oferirea spațiului și sprijin pentru persoanele care doresc să colaboreze la proiecte
  • coordonarea persoanelor pentru a implica mai multe femei să scrie pe Wikipedia și pentru a îmbunătăți calitatea articolelor
  • crearea de evenimente, întâlniri, edit-a-thons, conferințe, campanii menite să sensibilizeze problemele femeilor și să crească mișcarea Wikimedia la nivel mondial
  • colaborarea cu alte grupuri care au aceleași obiective ale noastre: WikiWomen, Wikimujeres, Les sans pagEs, Art + Feminism, Whose Knowledge? Etc.

Istoric

Conștientizarea enormei diferențe de gen în timpul prezentărilor (în special de către Rosiestep și FloNight) la Wikimania Esino Lario 2016, a dat naștere ideei de a face ceva. După crearea Proiectului WikiDonne (4 august) pentru participare la Editaton-ul HerStory organizat de May Hachem împreună cu ONU (12 august), pe 14 octombrie 2016 Camelia începe practicile de recunoaștere ca grup de utilizatori afiliat la Fundația Wikimedia din partea AffCom-ului. Grupul, cu sediul la Roma, are următoarea descriere:

Suntem un grup de utilizatori cu obiectivul de a crește diversitatea și de a îmbunătăți acoperirea subiectelor referitoare la femei în Wikipedia, întocmind liste de articole (care vor fi create de la zero, care vor fi îmbunătățite și traduse) și organizând evenimente. Bărbații sunt întotdeauna bineveniți, intenția noastră nu este să transformăm Wikipedia în „Donnepedia”, dar să conștientizăm toată lumea despre realitatea diferenței de gen în conținut și participare.

Chiamă cu ea alte două wikimediene din grup: Beatrice și Susanna pentru întroducerea lor in grupu ca utilizători activi.

La 7 noiembrie 2016, WikiDonne vine recunoscut oficial de Fundația Wikimedia ca afiliat al mișcării Wikimedia, cu codul WDG.

WikiDonne UG a gestionat Diversity Space în timpul Wikimaniei 2019 la Stockholm.

Activități

Cu proiectul Proiectul WikiDonne în Wikipedia italiană și Proiectul WikiDonne în Wikibooks în italiană, participați la proiectul global Femeile în roșu și proiectele derulate de Iberoccop. Colaborează cu alte grupuri de utilizatori pentru a crește conținutul grupurilor subreprezentate (femei, LGBT, Africa, America de Sud, Asia): Les sans pagEs pentru includerea în Wikipedia a biografiilor femeilor mediteraneene, Artă + Feminism, Whose Knowledge?, Wiki Loves Women; și cu capitolele: Wikimedia Sverige și Ambasada Suediei la Roma pentru campania Wikigap, cu Wikimedia Italia, Wikimedia Switzerland și Wikimedia Deutschland. A activat proiectul Women in Islam pentru femei în cultura arabo-islamică, Women in STEM (edit -a-thon itineranti) și Women and Shoah. Pentru a reduce „diferența de gen” în proiectele Wikimedia, acesta colaborează cu organisme și instituții naționale și internaționale, organizând edit-a-thon in persoană și online în Italia și în străinătate, campanii de conștientizarea problemei diversității în proiectele Wikimedia (lansarea campaniilor precum Femeile Interwiki, Wiki Loves Sport, Wiki Loves Fashion, Bauhaus Women), întâlniri introductive la lumea wiki, zile de mapare în Open Street Map. Oferă cursuri gratuite de mini-scriere și cursuri de cultură enciclopedică pentru asociații profesionale și școli, în contextul alternării școlii. În detaliu, pagina de activitate.

Strategia, raccomandazioni e CoC

  • Il 4 aprile 2017, WikiDonne User Group ha adottato il Codice di condotta degli ambienti tecnici di MediaWiki per lo svolgimento delle sue attività on line e off line (in presenza).
  • Il 27 maggio 2017 ha avviato una discussione sulla stategia Wikimedia 2030 (in itwiki).
  • Il 25 ottobre 2020 ha iniziato le discussioni sulle raccomandazioni e la loro prioritizzazione.

Metriche

Per visualizzare le metriche - eventi organizzati, numero dei partecipanti, numero di nuove voci editate (nuove e migliorate), numero di fonti aggiunte, visualizzazione delle pagine ecc. - qui il collegamento al tool Dashboard.

Contacte

Pentru orice informație, introduceți o nouă secțiune în pagina de discuții, abonați-vă la lista de corespondență wikidonne   gmail.com sau scrieți direct la camelia.boban   gmail.com .

Fondatoare
Contacte declarate la WMF

Social media

Risorse

Copertura mediatica

Dettaglio: Copertura mediatica

(rassegna stampa)

Loghi

Dettaglio: Loghi

Membri / interesați să participe

  •   Participanți proiectul pe Wikipedia în italiană.
  •   Alte persoane interesate să participe:

In questo momento abbiamo una politica di massima apertura verso chiunque voglia sostenere attivamente i nostri progetti, e segnarsi sotto tra le sostenitrici/i sostenitori dell'user group impegna le/gli utenti ad accettare e rispettare appieno il Codice di condotta (CoC).

Dal 2021, in seguito all'ottenimento dello statuto di ente non profit (Associazione di Promozione Sociale APS) legalmente riconosciuta e inserita nel Registro Unico Nazionale del Terzo Settore (RUNTS) e all'obbligo di legge correlato di tenere un registro degli iscritti, la membership viene deliberata dopo la compilazione del modulo di richiesta con i dati personali richiesti dalla legislazione italiana (codice fiscale, documento d'identità, dati anagrafici, indirizzo fisico, numero di telefono), il pagamento della quota di iscrizione di 10 € e la successiva approvazione da parte del board.

Immagini

Rezoluții AffCom