Strategia mișcării

This page is a translated version of the page Movement Strategy and the translation is 100% complete.


Viitorul nostru în ecosistemul cunoştinţelor libere

Wikipedia a început în 2001 ca o invitație la împărțirea comună a tuturor cunoștințelor. Astăzi, Wikimedia oferă publicului cea mai mare enciclopedie din lume, precum și multe alte proiecte wiki, cum ar fi Wikimedia Commons, Wikidata și altele.

Chiar și cu acest succes, voluntarii Wikimedia se confruntă cu multe provocări. Continuă să fie o diferență mare de gen între voluntari și să existe obstacole care limitează participarea pentru grupuri subreprezentate. Puterea, resursele şi oportunităţile mişcării noastre nu sunt distribuite în mod egal. Cenzura, supravegherea și comercializarea crescută a cunoașterii pun în pericol existența Wikimediei. Din cauza progresului tehnologic şi al tendinţelor sociale, munca noastră poate deveni obsoletă. Cu toate acestea, aceste provocări şi lumea în continuă schimbare oferă şi oportunităţi.

Crearea unei strategii împreună cu grupuri diverse în același timp în care am continuat activitățile Wikimedia a fost un proces complex. În cele din urmă, o viziune comună a fost creată din cunoașterea și perspectivele colective adunate. Succesul acestui proces dovedește că puterea Wikimediei este dată de talentul, dedicarea și integritatea contributorilor.

Ce ne uneşte nu este ceea ce facem, ci din ce motiv le facem.

Înţelegerea strategiei Proiectului

Să începem cu "direcţia noastră strategică":

Până în 2030, Wikmedia va deveni infrastructura esențială în ecosistemul cunoașterii libere și oricine care ne împărtășește viziunea va putea să ni se alăture.

Credem în puterea ascultării, a învăţării şi a testării. Doar prin dialog deschis putem crea o lume în care cunoașterea liberă funcționează pentru toți. Strategia mișcării îi ajută pe toți să se coordoneze în jurul unei căi comune pentru a avansa. Acest proces trebuie să fie radical deschis, participativ și multilingv. Îi invităm pe toți să contribuie la această strategie împărtășind principiile comune.

Direcția strategică unește și inspiră mișcarea Wikimedia pe drumul nostru spre 2030. Două obiective ghidează această direcție:

  • Cunoștințe ca serviciu - să devine o platformă care servește cunoștințe în multe formate și construiește instrumente pentru aliați.
  • Equitatea cunoștințelor - Concentrează-te pe cunoștințele și comunitățile pe care structurile de putere și privilegii le-au omis.

Aceste obiective sunt interconectate. Unul nu poate fi realizat fără celălalt.

Direcția strategică inspiră zece recomandări în diferite domenii de lucru. Fiecare recomandare definește inițiative concrete. Fiecare inițiativă poate consta din multe activități și proiecte.

Recomandările privind strategia mișcării sunt toate conectate și se sprijină reciproc. Ca şi obiectivele, nu le putem urmări separat.

Alăturați-vă nouă.

Sunteţi vitali pentru succesul Strategiei Mişcării. Sunt mai multe modalităţi prin care vă puteți implica: Dacă aveţi alte idei, ne-ar plăcea să le auzim. - Haideți să vorbim!