This page is a translated version of the page Movement Strategy and the translation is 100% complete.


Naša prihodnost in ekosistem prostega znanja

Wikipedija se je začela leta 2001 kot poziv k delitvi vsega znanja. Danes Wikimedia ponuja največjo svetovno enciklopedijo in številne druge viki projekte, kot so Wikimedijina zbirka, Wikipodatki in drugi.

Kljub temu uspehu se Wikimedijci srečujejo s številnimi izzivi. Še vedno so prisotne medspolna vrzel in ovire za sodelovanje premalo zastopanih skupin. Moč, viri in priložnosti našega gibanja niso enakomerno porazdeljeni. Obstoj Wikipedije ogrožajo cenzura, nadzor in vse večja komercializacija znanja. Zaradi tehničnega napredka in družbenih trendov lahko naše delo postane zastarelo. Kljub temu ti izzivi in nenehno spreminjajoči se svet ponujajo tudi priložnosti.

Oblikovanje strategije različnih skupin ob hkratnem izvajanju vseh rednih dejavnosti Wikimedie je bilo neudobno in zapleteno. Sčasoma smo zbrali skupno znanje in poglede ter oblikovali skupno vizijo. Uspeh tega procesa dokazuje, da je moč Wikimedie v nadarjenosti, predanosti in integriteti njenih sodelavcev.

Kar nas združuje, ni to, kaj počnemo; ampak je to, čemu to počnemo.

Razumevanje Strategije gibanja

Začnimo z našo strateško usmeritvijo:

Do leta 2030 bo Wikimedia postala temeljna infrastruktura ekosistema prostega znanja in vsakdo, ki deli našo vizijo, se nam bo lahko pridružil.

Verjamemo v moč poslušanja, učenja in preizkušanja. Le z odprtim dialogom lahko ustvarimo svet prostega znanja, ki bo koristil vsem. Strategija gibanja pomaga vsem, da se uskladijo glede skupne poti naprej. Ta proces mora biti radikalno odprt, participativen in večjezičen. Vabimo vse, da prispevajo k tej strategiji, pri čemer si delimo skupna načela'.

Strateška usmeritev združuje in navdihuje gibanje Wikimedie na poti do leta 2030. To usmeritev vodita dva cilja:

  • Znanje kot storitev – Postati želimo platforma, ki zagotavlja znanje v številnih oblikah in gradi orodja za partnerje.
  • Enakost znanja – Osredotočenost na znanje in skupnosti, ki so jih strukture moči in privilegijev pustile ob strani.

Oba cilja sta medsebojno povezana. Nobenega od njiju ni mogoče doseči, ne da bi dosegli tudi drugega.

Strateška usmeritev navdihuje deset priporočil o različnih področjih dela. Vsako priporočilo opredeljuje konkretne pobude. Vsaka pobuda je lahko sestavljena iz številnih dejavnosti in projektov.

Priporočila Strategije gibanja so med seboj povezana in se medsebojno podpirajo. Tako kot ciljev tudi teh ni mogoče uresničevati ločeno.

Pridružite se nam

Za uspeh Strategije gibanja ste ključni. Sodelujete lahko na številne načine: Če imate druge zamisli, jim bomo z veseljem prisluhnili. Pogovorimo se.