Movement Strategy/nl

This page is a translated version of the page Movement Strategy and the translation is 100% complete.


Onze toekomst in het ecosysteem van vrije kennis

Wikipedia begon in 2001 als een uitnodiging om de som van alle kennis te delen. Vandaag de dag biedt Wikimedia de grootste encyclopedie ter wereld en veel meer wiki-projecten zoals Wikimedia Commons, Wikidata en andere.

Zelfs met dit succes komen Wikimedianen veel uitdagingen tegen. De gendergap en de belemmeringen voor deelname van ondervertegenwoordigde groepen blijven bestaan. De macht, de middelen en de kansen van onze beweging zijn niet gelijk verdeeld. Censuur, surveillance en de toenemende commercialisering van kennis brengen het bestaan van Wikimedia in gevaar. Door de vooruitgang van de technologie en de sociale trends kan ons werk verouderd worden. Toch bieden deze uitdagingen en de voortdurend veranderende wereld ook kansen.

Het creëren van een strategie tussen verschillende groepen terwijl u aan alle reguliere Wikimedia-activiteiten werkte, was rommelig en complex. Uiteindelijk werden de collectieve kennis en perspectieven verzameld om een gedeelde visie te vormen. Het succes van dit proces bewijst dat de kracht van Wikimedia het talent, de toewijding en de integriteit van de bijdragers is.

Wat ons samenbrengt, is niet wat we doen; het is waarom we het doen.

Het begrijpen van de Movement Strategie

Laten we beginnen met onze strategische richting:

In 2030 zal Wikimedia de essentiële infrastructuur van het ecosysteem van vrije kennis worden, en iedereen die onze visie deelt, kan zich bij ons aansluiten.

Wij geloven in de kracht van luisteren, leren en testen. Alleen door een open dialoog kunnen we een wereld van vrije kennis creëren die voor iedereen werkt. De strategie helpt iedereen te coördineren rond een gemeenschappelijk pad voorwaarts. Dit proces moet radicaal open, participatief en meertalig zijn. We nodigen iedereen uit om bij te dragen aan deze strategie en tegelijkertijd de gemeenschappelijke beginselen te delen.

De strategische richting verenigt en inspireert de Wikimedia-beweging op weg naar 2030. Twee doelen leiden deze richting:

  • Kennis als een service – Word een platform dat kennis in vele formaten aanbiedt en hulpmiddelen bouwt voor bondgenoten.
  • Kennis rechtvaardigheid – Focus op de kennis en gemeenschappen die macht- en privilegestructuren hebben weggehaald.

Deze doelen zijn met elkaar verbonden. Het ene kan niet worden bereikt zonder het andere.

De strategische richting geeft tien aanbevelingen op verschillende werkterreinen. Elke aanbeveling definieert concrete initiatieven. Elk initiatief kan bestaan uit vele activiteiten en projecten.

De aanbevelingen van de strategie zijn allemaal verbonden en ondersteunen elkaar. Zoals de doelen, is het niet mogelijk om ze afzonderlijk te bereiken.

Doe mee!

U bent van vitaal belang voor het succes van deze strategie. Er zijn veel manieren om erbij betrokken te worden: Als u andere ideeën hebt, horen we ze graag.