Estratègia del Moviment

This page is a translated version of the page Movement Strategy and the translation is 100% complete.


El nostre futur a l'ecosistema del coneixement lliure

La Viquipèdia va començar l'any 2001 com una invitació a compartir la suma de tots els coneixements. Avui, Wikimedia ofereix l'enciclopèdia més gran del món i molts més projectes wiki com ara Wikimedia Commons, Wikidata i altres.

Fins i tot amb aquest èxit, els viquimedistes es troben amb molts reptes. La bretxa de gènere i els obstacles a la participació dels grups poc representats persisteixen. El poder, els recursos i les oportunitats del nostre Moviment no es distribueixen de manera uniforme. La censura, la vigilància i l'augment de la comercialització del coneixement posen en perill l'existència de Wikimedia. A causa de l'avenç de la tecnologia i les tendències socials, la nostra feina pot quedar obsoleta. No obstant això, aquests reptes i el món en constant canvi també ofereixen oportunitats.

Crear una estratègia entre diversos grups mentre es treballava en totes les activitats habituals de Wikimedia era desordenat i complex. Finalment, es van reunir els coneixements i les perspectives col·lectives per formar una visió compartida. L'èxit d'aquest procés demostra que la força de Wikimedia és el talent, la dedicació i la integritat dels seus col·laboradors.

El que ens uneix no és el que fem; per això ho fem.

Entendre l'Estratègia del Moviment

Comencem amb la nostra direcció estratègica:

L'any 2030, Wikimedia es convertirà en la infraestructura essencial de l'ecosistema del coneixement lliure, i qualsevol persona que comparteixi la nostra visió podrà unir-se a nosaltres.

Creiem en el poder d'escoltar, aprendre i provar. Només mitjançant un diàleg obert podem crear un món de coneixement lliure que funcioni per a tots. L'Estratègia del Moviment ajuda a tothom a coordinar-se al voltant d'un camí compartit. Aquest procés ha de ser radicalment obert, participatiu i multilingüe. Convidem a tothom a contribuir a aquesta estratègia mentre compartim principis comuns.

La direcció estratègica uneix i inspira el Moviment Wikimedia en el nostre camí cap al 2030. Dos objectius guien aquesta direcció:

  • El coneixement com a servei: convertiu-vos en una plataforma que serveix el coneixement en molts formats i crea eines per als aliats.
  • Equitat en el coneixement: centreu-vos en el coneixement i les comunitats que les estructures de poder i privilegis han deixat de banda.

Aquests objectius estan interconnectats. Un no es pot aconseguir sense l'altre.

La direcció estratègica inspira deu recomanacions sobre diferents àrees de treball. Cada recomanació defineix iniciatives. Cada iniciativa pot consistir en moltes activitats i projectes.

Totes les recomanacions de l'Estratègia del Moviment estan connectades i se sostenen mútuament. Com els objectius, no és possible perseguir-los de manera aïllada.

Uniu-vos-hi

Sou vitals per a l'èxit de l'Estratègia del Moviment. Hi ha moltes maneres de participar-hi: Si teniu altres idees, ens encantaria escoltar-les. Parlem-ne.