Strategie/Mișcarea Wikimedia/2017

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017 and the translation is 100% complete.


Până în 2030, Wikmedia va deveni infrastructura esențială în ecosistemul cunoașterii libere și oricine care ne împărtășește viziunea va putea să ni se alăture.

Noi, contribuitori ai Wikimedia, comunități și organizații, vom contribui la dezvoltarea lumii noastre prin colectarea cunoștințelor care reprezintă cu adevărat diversitatea umană, și prin construirea de servicii și structuri care îi ajută și pe alții să facă acest lucru.

Vom continua misiunea noastră de a dezvolta conținut, așa cum am făcut în trecut, dar vom merge mai departe.

"Cunoașterea ca un serviciu": Pentru a deservi utilizatorii noștri, vom deveni o platformă care oferă cunoștințe deschise lumii prin intermediul interfețelor și comunităților. Vom construi instrumente pentru aliați și pentru parteneri în scopul organizării și schimbului de cunoștințe libere dincolo de Wikimedia. Infrastructura noastră ne va permite nouă și celorlalți să colectăm și să folosim diferite forme de cunoștințe de încredere libere.

"Imparțialitatea în distribuirea cunoștințelor": Ca orientare socială, vom concentra eforturile noastre pe cunoștințele și comunitățile care au fost ignorate de structurile de putere și lipsite de privilegii. Vom primi oameni din toate mediile pentru a construi comunități puternice și diversificate. Vom depăși barierele sociale, politice și tehnice care împiedică oamenii să aibă acces la cunoștințe libere și să contribuie la ele.

Urmăriți procesul

  Au fost trei cicluri de discuţii. Primul ciclu s-a încheiat pe 18 aprilie 2017. Al doilea s-a încheiat pe 12 iunie. Al treilea ciclu s-a încheiat pe 31 iulie.

Acum puteți citi text direcției strategize care a apărut în urma acestui proces. Dacă sunteți de acord că acesta este modul corect al evoluției mișcării Wikimedia, sunteți invitat să o susțineți.

Află mai multe

 

Actualizări curente

  Katherine Maher trimite săptămânal rezumate a ceea ce se întâmplă în jurul procesului de elaborare a strategiei mișcării.


Despre audiențele din conversație (piste).

Există mai multe grupuri diferite în mișcarea noastră, care se implică cu informații în moduri diferite. Pentru a putea înțelege nevoile și perspectivele lor mai bine, echipa de bază a organizat „piste” de audiență. Principalele piste participante sunt Grupurile Organizate și Contribuitorii Individuali. A treia audiență este pentru cei care nu fac parte din conversația noastră de mișcare, în speță cititori, experți și parteneri. În prezent facem atât cercetare, cât și interviuri, pentru a înțelege mai bine necesitățile lor. Află mai mult aici (legătura externă va fi disponibilă curând).

A

Grupuri organizate

Pista A

Acest grup include afiliații mișcării Wikimedia, comitetele organizate ale mișcării inclusiv Comitetul de Diseminare a Fondurilor și Comitetul de Afilieri, membri ai personalului de la Fundația Wikimedia, Consiliul de Administrație al Fundației, precum și a altor grupuri organizate sau semi-organizate, care ajută la susținerea mișcării.

B

Contribuitori individuali

Pista B

Acest grup include contribuitorii individuali, cum ar fi: editori, curatori și dezvoltatori voluntari, în diferite limbi și proiecte Wikimedia.

Opinii noi: cititori, experți și parteneri

Fostele piste C și D

Facem cercetări pentru a înțelege mai bine opiniile care nu fac parte din discuțiile noastre de mișcare: cititori, experți și parteneri. Pentru a avea o imagine completă, facem cercetări, interviuri și găzduim mici adunări cu acești oameni. Acest grup include cititori noi cât și existenți ai proiectelor noastre existente cât și parteneriate noi dar și cele existente, atât în țările sau limbile în care noi suntem foarte cunoscuți (fosta pistă C), cât și în cele în care suntem mult mai puțin cunoscuți (fosta pistă D).


 

Procesul

  Echipa de bază a strategiei a pregătit un proces în colaborare cu un Comitet de Direcționare format din Wikimedieni foarte vechi.


 

Echipa

  Multe grupuri de oameni din întreaga mișcarea lucrează împreună pentru a organiza procesul de strategie (și tu poți fi unul dintre ei!)


 

Întrebări frecvente

  Răspunsuri la mai multe întrebări sunt disponibile la „Întrebări frecvente”.


 

Sugerează îmbunătățiri

(engleză) Sunteți invitat să discutați procesul și să adresați mai multe întrebări pe pagina de discuție.

Vezi și