Stratégia/Wikimédia mozgalom/2017

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017 and the translation is 100% complete.


2030-ra a Wikimédia a szabad tudás ökoszisztémájának elengedhetetlen infrastruktúrájává válik, és bárki csatlakozhat hozzánk, aki osztja elképzelésünket.

Mi, a Wikimédia-szerkesztők, közösségek és szervezetek előrébb visszük a világot azzal, hogy összegyűjtjük a teljes emberi sokszínűséget lefedő tudást, és azzal, hogy felépítjük azokat a szolgáltatásokat és struktúrákat, amely másoknak is lehetővé teszi ugyanezt.

Továbbra is folytatjuk küldetésünket, a tartalomfejlesztést, ahogyan korábban tettük, és tovább megyünk.

A tudás mint szolgáltatás: Felhasználóink ​​kiszolgálása érdekében olyan platformmá válunk, amely a világ felé nyitott tudást szolgál ki interfészeken és közösségeken keresztül. Eszközöket fogunk építeni a szövetségesek és partnerek számára a Wikimédián kívüli szabad tudás megszervezéséhez és cseréjéhez. Infrastruktúránk lehetővé teszi számunkra és mások számára az ingyenes, megbízható tudás különböző formáinak összegyűjtését és felhasználását.

Tudásegyenlőség: Társadalmi mozgalomként az erőfeszítéseinket a hatalom és privilégium struktúrái által hátrahagyott tudásra és közösségekre fogjuk összpontosítani. Mindenféle háttérrel rendekező embert befogadunk, hogy erős és sokszínű közösségeket építsünk. Le fogjuk bontani azokat a társadalmi, politikai és technikai akadályokat, amely megakadályozza az embereket a szabad tudáshoz való hozzáférésben és közreműködésben.

Kövesse nyomon a folyamatot

  Három vitaciklus volt. Az első ciklus 2017. április 18-án, a második június 12-én, a harmadik pedig július 31-én ért véget.

Most elolvashatja a folyamat során kialakult stratégiai irány szövegét. Ha egyetért azzal, hogy ez a helyes út a Wikimédia Mozgalom előrehaladásához, kérjük, támogassa.

Tudjon meg többet

 

Frissítések

  Katherine Maher heti összefoglalókat küld arról, hogy mi történik a mozgalmi stratégiai folyamat körül. Feliratkozhat, hogy híreket kapjon a vitalapján.


A megbeszélés célcsoportjairól (csoportok)

Mozgalmunkban sok különféle csoport van, akik különféle módokon foglalkoznak az információkkal. Azért, hogy igényeiket és látásmódjukat jobban megértse, az irányító csoport célközönség szerinti "útvonalakat" (azaz csoportokat) szervezett. A fő részvételi útvonalak a Szervezett csoportok és az Egyéni hozzájárulók. A harmadik fajta célközönség olyanokból áll, akik nem vesznek részt a mozgalmi beszélgetésünkben, nevezetesen: olvasók, szakértők és partnerek. Jelenleg kutatást és beszélgetéseket is folytatunk a tőlük származó ötletek jobb megértéséért. Tudjon meg többet (hivatkozás hamarosan).

A

Szervezett csoportok

A csoport

Ebben a csoportban Wikimédia mozgalomhoz társultak többek között szervezett mozgalmi bizottságok, például az Alapítványi Terjesztési Bizottság és Társulási Bizottság, a Wikimédia Alapítvány munkatársai, az Alapítványi Védnökségi Testület és más szervezett vagy részben szervezett csoportok találhatók, akik a mozgalom támogatásában nyújtanak segítséget.

B

Egyedi közreműködők

B csoport

Ebben a csoportban az egyéni közreműködők, mint például szerkesztők, kurátorok, valamint önkéntes fejlesztők szerepelnek, különböző nyelvi háttérrel és Wikimedia projektekkel.

Új Hangok: Olvasók, szakértők, valamint együttműködő partnereink

Korábban C és D csoport

Felmérést végzünk annak érdekében, hogy jobban megértsük azokat, akik nem részesei mozgalmunknak: olvasók, szakértők, valamint együttműködő partnereink. Ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani egy teljes képet róluk, véleményükről, egy kutatásba kezdtünk, valamint interjúkat készítünk és kisebb összejöveteleket szervezünk ezen emberek számára. E csoportba tartoznak projektjeink jelenlegi és jövőbeli új olvasói, valamint már a jelenleg is velünk együttműködő partnereink és a várhatóan együttműködő jövőbeli partnereink azon országokban, vagy nyelveken, melyeket mindannyian jól ismerünk (a korábbi C-csoport) és azok is, akiket jóval kevésbé ismerünk még (a korábbi D-csoport).


 

A folyamat

  Az irányító stratégiai csapat folyamatot dolgozott ki, a Wikimédia régóta önkéntes tagjaiból álló Irányító Bizottsággal együttműködve.


 

A csapat

  Mozgalmunk számos részéről különböző csoportok és emberek dolgoznak együtt azon, hogy megszervezzük a stratégiai folyamatot (és ennek te is részese lehetsz!)


 

Gyakran ismételt kérdések

  Válaszok további kérdésekre elérhetőek a Gyakrran ismételt kérdések lapján.


 

Javasolj fejlesztéseket

(angol) Meghívunk a feladat megbeszélésére, és hogy tegyél fel több kérdést a vitalapon.

Lásd még