Globala AbuseFilter/Tillkännagivande 2014
Hej!
AbuseFilter är ett tillägg till MediaWiki som används för att förhindra vandalism och spam. Administratörer och andra privilegierade användare skapar filter som analyserar aktiviteter på wikin (såsom redigeringar eller skapande av konton) och detekterar mönster som indikerar troligt missbruk (till exempel redigeringar som innehåller långa strängar av samma bokstav). AbuseFilter-förvaltarna kan markera filter som privata eller offentliga. Offentliga filter låter alla användare se filtrets källkod och de loggfiler som filtren skapar (när de aktiverades). Privata filter (källkod och loggfiler) kan bara ses av AbuseFilter-förvaltare.
AbuseFilter-filter kan matcha redigeringar, sidflyttningar, filuppladdningar, kontonskapanden och mer. AbuseFilter-användare kan välja mellan följande handling när en matchande aktivitet hittas: tagga en redigering, förhindra redigeringen, varna användaren med ett meddelande, eller blockera användaren. När en redigering triggar filtret loggas det. Utförlig dokumentation för AbuseFilter-tilägget finns på MediaWiki.org.
Det tekniska arbetet med att skapa ett globalt (över flera Wikimedia wikis) AbuseFilter påbörjades 2009. År 2012 framlades på Meta-Wiki ett förslag om att skapa ett Global AbuseFilter . En omröstning hölls på Meta-Wikis diskussionssida och vann majoritet, men diskussionen hade inte utannonserats speciellt väl och deltagandet var lågt. I två år tynade projektet, men den tekniska utvecklingen fortsatte långsamt. År 2013 aktiverades och testades det globala AbuseFilter på ett litet urval av wikis (metawiki, specieswiki, incubatorwiki, testwiki, test2wiki, mediawikiwiki, och år 2014 på "små wikis"). Detta var början av testfasen. Globala filter aktiverades nyligen även på "wikis av mellanstorlek". Några regler om globala filter föreslogs men accepterades aldrig fullt ut. Det finns en pågående diskussion om policyöversyn av globala AbuseFilter. Under tiden kan enskilda wikis välja att inte använda det globala AbuseFilter. Dessa wikis kan helt enkelt lägga in en begäran på Global AbuseFilter/Opt-out wikis.