Global AbuseFilter/2014 announcement/nl

This page is a translated version of the page Global AbuseFilter/2014 announcement and the translation is 100% complete.

Hallo,

MisbruikFilter is een extensie op MediaWiki bedoeld om vandalisme en spam te weren. Moderatoren en anderen met speciale bevoegdheden maken filters die wiki-handelingen (zoals een bewerking of het registreren van een gebruikersaccount) analyseren en op specifiek misbruik lijkend gedragspatronen te onderkennen (bijvoorbeeld een vele malen herhaling van hetzelfde symbool). MisbruikFilter-beheerders kunnen individuele filters beschouwen als openbaar of privé. De broncode van openbare filters kunnen door iedereen ingezien worden alsmede het logboek betreffende (aantal) gerelateerde vindplaatsen, terwijl privéfilters slechts zichtbaar zijn voor de beheerders.

AbuseFilter-filters kunnen bewerkingen, paginaverplaatsingen, bestandsuploads, accountcreaties en meer met elkaar matchen. Makers van AbuseFilter kunnen kiezen uit de volgende acties die worden geactiveerd wanneer een overeenkomende bewerking wordt gevonden: tag de bewerking, voorkom de bewerking, waarschuw de gebruiker met een aangepast interfacebericht of blokkeer de gebruiker. Telkens wanneer een bewerking het filter activeert, wordt deze geregistreerd. Volledige documentatie voor de AbuseFilter-extensie is beschikbaar op MediaWiki.org.

Het technische werk om een globaal (over een reeks Wikimedia-wiki's) AbuseFilter te creëren begon in 2009. In 2012 werd een voorstel ingediend om een Global AbuseFilter te maken op Meta-Wiki. Er werd gestemd op Meta-Wiki overlegpagina, met een meerderheid van voorstanders, maar de discussie was niet goed geadverteerd en had weinig deelname. Bijna twee jaar lang kwijnde het voorstel weg, maar de technische ontwikkeling ging langzaam door. In 2013 werden Global AbuseFilters ingeschakeld op een beperkt aantal wiki's (metawiki, specieswiki, incubatorwiki, testwiki, test2wiki, mediawikiwiki en in 2014 "kleine wiki's"). Dit was het begin van de testfase. Globale filters zijn onlangs ook ingeschakeld op "middelgrote wiki's". Er werden enkele regels over globale filters voorgesteld, maar deze werden nooit volledig aanvaard. Er is een lopend verzoek om commentaar over het beleid met betrekking tot het gebruik van de globale AbuseFilters. In de tussentijd kunnen specifieke wiki's zich afmelden voor het gebruik van het globale AbuseFilter. Deze wiki's kunnen eenvoudig een verzoek toevoegen aan Global AbuseFilter/Opt-out wiki's.