Az IP-ellenőrzés irányelve

This page is a translated version of the page CheckUser policy and the translation is 100% complete.
Ez a lap az IP-ellenőrzés (CheckUser) lehetőségéről és a használatának elveiről szól. Az irányelvet 2005. szeptember–október folyamán vitatták meg, és 2005 novemberétől érvényes. A magyar fordítás tájékoztató jellegű, a hivatalos szöveg az angol változat.

Az IP-ellenőrzési jog

Az IP-ellenőrzés (CheckUser) az IP-ellenőri joggal felruházott felhasználók eszköze. Az IP-ellenőr státuszú szerkesztők főként azt ellenőrizhetik, hogy egy szerkesztő egy másik szerkesztő zoknibábja-e az adott wikin. (Más wikikre az ellenőrzés nem terjed ki.) Az IP-ellenőrök

 • megállapíthatják, hogy milyen IP-címekről szerkesztett egy regisztrált felhasználó egy Wikimedia-wikit;
 • Kilistázhatják az adott Wikimedia-wikire egy megadott IP-ről érkező összes szerkesztést, naplózott műveletet, bejelentkezési kísérleteket és jelszó-visszaállítást (akkor is, ha a szerkesztő bejelentkezett);
 • ellenőrizhetik, hogy a szerkesztő küldött-e e-mailt a wiki rendszerén keresztül. Az esemény időpontja a naplóban rögzítésre kerül, a címzett e-mail-címe és szerkesztői azonosítója rejtve marad.

Az adatok csak rövid ideig (90 napi) tárolódnak a rendszerben, ezért az ennél régebbi szerkesztéseket az IP-ellenőrzés nem mutatja ki. A lekérdezések naplózódnak. A napló csak az IP-ellenőrök számára férhető hozzá, és efféle bejegyzéseket tartalmaz:

A használati útmutatót lásd a Segítség:CheckUser lapon.

Az eszköz használata

Ez az eszköz a vandalizmus elleni küzdelemre, a zoknibábokkal elkövetett visszaélések felderítésére és a projekt bomlasztásának visszaszorítására való. Csak a Wikimedia-projektek károsításának megakadályozására szabad használni.

Az IP-ellenőrzés eszközét nem szabad politikai célokra, a szerkesztőkkel szembeni nyomásgyakorlásra vagy tartalmi vitákban a másik szerkesztő elleni fenyegetésre használni. Csak érvényes indokkal szabad ellenőrizni valakit. Ne feledd, hogy több felhasználói név létrehozása nem tilos, amíg nem használják ezeket a szabályok kijátszására (például többszörös szavazásra vagy valamely álláspont támogatottságának látszólagos növelésére).

Az ellenőrzött felhasználó értesítése engedélyezett, de nem kötelező. Hasonlóképpen a közösség értesítése sem kötelező, de az adatvédelmi irányelvek keretei között megtehető.

Egyes wikik lehetővé teszik az ellenőrzést a szerkesztő saját kérésére, például ha tisztázni akarja magát a zoknibábozás vádja alól. Néha azonban az ilyen kérés maga is a zavarkeltési kísérlet része.

Adatvédelmi irányelv

A Wikimedia-projektekben az adatvédelmi irányelvek (magyar fordítás) rendkívüli jelentőséggel bírnak. Leszámítva azt az esetet, amikor valaki a szerkesztéseivel megsérti az irányelveket (ilyen például a lapok tömeges vandalizálása bottal vagy a spammelés), és a bomlasztás megfékezéséhez szükséges az adatok kiadása, az adatvédelmi elvek megsértésének számít az IP-címének, tartózkodási helyének vagy más azonosításra alkalmas adatának nyilvánosságra hozatala (kivéve, ha ő maga már előzőleg már nyilvánosságra hozta ezeket az adatokat az adott projekten).

Az adatok kiadása

Ha lehetséges, jobb nem kiadni a személyes információkat még akkor sem, ha a szerkesztő visszaélést követ el.

 • Általában ne adj ki IP-címeket. Csak annyit mondj, hogy ugyanaz a hálózat/különböző hálózatok, vagy ehhez hasonlót. Ha részletes adatokat adsz át valakinek, győződj meg róla, hogy az illető megbízható ember, és nem fogja saját maga nyilvánosságra hozni azokat.
 • Ha a felhasználó megmondta a tartózkodási helyét, és az IP-cím ezt megerősíti, ennek igazolása nem számít személyes adatok kiadásának.
 • Ha a legcsekélyebb kétséged is van, ne adj ki részleteket.

Az eszköz elérhetősége

IP-ellenőri jogosultsággal csak az intézők, a Wikimedia Foundation néhány alkalmazottja, az ombudsmanok és nagyon kevés egyéb szerkesztő rendelkezhet. A szerkesztők csak a saját wikijükben kapnak ilyen jogot.

Amennyiben egy projektben vannak helyi IP-ellenőrök, az ellenőrzéseket általában ők végzik el. Vészhelyzet esetén, illetve több projektre kiterjedő ellenőrzésnél (például több wikit érintő vandalizmus miatt) az intézők is végezhetnek helyi ellenőrzést. Ilyen esetben az ellenőrzés után az intézőknek meg kell szüntetniük a hozzáférésüket az adott projektben, és értesíteniük kell a helyi IP-ellenőröket vagy az IP-ellenőri levelezőlistát.

He egy wikin nincsenek helyi IP-ellenőrök, akkor az IP-ellenőrzési kéréseket az intézőkhöz kell intézni (pl. "X zoknibábja-e Y-nak?"). A kéréseket a Steward requests/Checkuser lapra kell írni, és meg kell nevezni az érintett szerkesztőket, valamint meg kell indokolni a kérést (linkekkel alátámasztva). A kérés természetétől függően az intézők megtagadhatják az ellenőrzést, további információt kérhetnek, vagy megválaszolhatják a feltett kérdést.

Helyi IP-ellenőrök kinevezése

Amennyiben egy wikin vannak helyi IP-ellenőrök, akkor legalább kettőnek kell lennie, hogy ellenőrizhessék egymás tevékenységét. Ha egy wikin csak egy IP-ellenőr marad (mert az egyetlen másik visszavonul vagy leváltják), a közösségnek azonnal új IP-ellenőrt kell kineveznie (hogy az IP-ellenőrök száma legalább kettő legyen).

Azokon a wikiken, ahol van Wikitanács (WT), és ennek tagjait legalább 25-30 szavazattal választja a helyi közösség, az IP-ellenőröket közvetlenül a Wikitanács nevezheti ki. Ha erről megállapodott a Wikitanács, a jelölt nevét valamelyik Wikitanácstag felírja a Steward requests/Permissions lapra.

Azokon a wikiken, ahol nincs a fenti kritériumnak megfelelő Wikitanács, illetve ha a közösség inkább közvetlen választást kíván, a helyi IP-ellenőröket (ide nem értve az intézőket) konszenzusos alapon választják meg. A jelöltek a helyi közösségen belül jelentkeznek, és megfelelő módon meg kell hirdetniük a jelentkezésüket (kocsmafalon, levelezőlistán, erre rendszeresített jelentkezési lapon, stb.). A jelölteknek ismerniük kell az adatvédelmi szabályokat. Amennyiben megszerezték a helyi közösség szükséges támogatását (70-80% os támogatottsági arány, illetve többjelöltes választás esetén a legmagasabb szavazatarány és legalább 25-30 támogató szavazat), a sikeres jelöltek a Steward requests/Permissions lapon kérhetik jogosultságuk beállítását, linkelve a közösségi döntést tartalmazó lapot. Ha nem sikerül legalább két IP-ellenőrt választani egy wikin, akkor azon a wikin nem lehetnek helyi IP-ellenőrök.

Levelezőlista

A Wikimédia intézőinek és IP-ellenőreinek egy zárt levelezőlista áll rendelkezésükre. Itt lehet segítséget, ötleteket és véleményt kérni, ha bizonytalan vagy az adatok jelentésében.

IRC-csatorna

Van egy privát IRC csatorna (#wikimedia-checkuserkapcsolódás), melyhez minden intézőnek és IP-ellenőrnek, aki az IRC csatornát használja, hozzáféréssel kell rendelkeznie. Ez a csatorna ugyanazt a célt szolgálja, mint a levelező lista, de valós időben. A hozzáférésért fordulj bármelyik csatornataghoz; a csatorna menedzsere állandó hozzáférést biztosít. Kérdezz meg egy intézőt, ha segítségre van szükséged a hozzáférés megszerzéséhez.

A jog megvonása

Az egy éven túl inaktív szerkesztők IP-ellenőri jogát megszüntetik.

Az eszköz szabálytalan használata esetén az intéző vagy IP-ellenőr hozzáférési joga azonnal megszüntetésre kerül; különösképpen, ha komoly indok nélkül rendszeresen ellenőrzi a szerkesztőket (a nem megfelelő viselkedés bizonyítékait linkelni kell a kéréshez).

Az IP-ellenőri joggal való visszaélés gyanúját helyileg kell megvitatni. Ahol van Wikitanács, az dönthet a hozzáférési jog megszüntetéséről. A Wikitanács nélküli wikiken a közösség szavazza meg a jog megszüntetését, és az intéző hajtja végre.

Az IP-ellenőrzési és az adatvédelmi elvek megsértésével kapcsolatos panaszokkal az ombudsmani bizottsághoz is lehet fordulni.

Az IP-ellenőrök listája

 • Edit (last updated: 2024-04-20)

Everywhere

Arabic Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Dr-Taher
 2. Meno25
 3. باسم
 4. علاء
 5. فيصل

Bengali Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (applications will open for no fewer than 30 days).

 1. NahidSultan
 2. RiazACU

Catalan Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jmrebes
 2. Joutbis

Czech Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Groucho NL
 3. Jcb

English Wikibooks

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that Stewards are explicitly allowed to process non-emergency CheckUser requests.

 1. MarcGarver
 2. Xania

English Wikinews

Automatically generated checkusers list

 1. Acagastya
 2. Cromium

English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Alison
 2. AmandaNP
 3. Aoidh
 4. Barkeep49
 5. Blablubbs
 6. Bradv
 7. Cabayi
 8. Callanecc
 9. CaptainEek
 10. Courcelles
 11. DatGuy
 12. Doug Weller
 13. Dreamy Jazz
 14. Drmies
 15. EdJohnston
 16. Ferret
 17. Firefly
 18. GeneralNotability
 19. Girth Summit
 20. Guerillero
 21. HJ Mitchell
 22. Ivanvector
 23. Joe Roe
 24. Jpgordon
 25. KrakatoaKatie
 26. Ks0stm
 27. L235
 28. Mailer diablo
 29. Materialscientist
 30. Maxim
 31. Mkdw
 32. Moneytrees
 33. Mz7
 34. NinjaRobotPirate
 35. Oshwah
 36. PhilKnight
 37. Ponyo
 38. Primefac
 39. Reaper Eternal
 40. RickinBaltimore
 41. Risker
 42. RoySmith
 43. SQL
 44. ST47
 45. Salvio giuliano
 46. Sdrqaz
 47. Spicy
 48. Stwalkerster
 49. ToBeFree
 50. Vanamonde93
 51. Versageek
 52. Yamla
 53. Zzuuzz
 54. Z1720

English Wiktionary

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for six-month terms.

 1. Durifon
 2. Hyméros
 3. LD
 4. Le chat perché
 5. Lewisiscrazy
 6. Linedwell
 7. Mathis B

German Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for one- or two-year terms.

 1. Count Count
 2. Karsten11
 3. MBq
 4. Perrak
 5. Squasher

Hebrew Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. PurpleBuffalo
 2. TheStriker
 3. דגש
 4. יונה בנדלאק
 5. עלי

Hungarian Wikipedia

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. FoBe
 4. Grin
 5. Tgr

Indonesian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Hidayatsrf
 2. Meursault2004
 3. Nohirara
 4. Wagino 20100516

Italian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Elwood
 3. Gac
 4. Melos
 5. Mtarch11
 6. Ruthven
 7. Sakretsu
 8. Shivanarayana
 9. Superspritz
 10. Vituzzu

Japanese Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Infinite0694
 2. Penn Station
 3. W.CC
 4. さかおり

Korean Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and requests)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup

Polish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Due to a new local policy, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers.

 1. Masti
 2. Msz2001
 3. Nedops
 4. Nux

Portuguese Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for two-year terms.

 1. Albertoleoncio
 2. Conde Edmond Dantès
 3. Érico
 4. Teles

Russian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. Q-bit array
 3. Ле Лой

Serbian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан
 4. Боки

Simple English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Fr33kman
 5. Operator873
 6. Peterdownunder
 7. Vermont

Slovene Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. A09
 2. MZaplotnik
 3. Romanm

Spanish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. BlackBeast
 4. LuchoCR
 5. Montgomery
 6. Rastrojo

Swedish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Julle
 2. Stigfinnare
 3. Tegel

Thai Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Geonuch
 2. Just Sayori
 3. Siam2019
 4. Timekeepertmk

Turkish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Elmacenderesi
 2. Uncitoyen
 3. Vincent Vega

Ukrainian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. Andriy.v
 2. Goo3
 3. Mykola7
 4. NickK

Vietnamese Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia Commons

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Jameslwoodward
 3. Krd

Wikispecies

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

Meta

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. Hasley
 3. Minorax
 4. Sotiale
 5. Superpes15
 6. Vermont
 7. Xaosflux

Wikidata

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. 1997kB
 2. Jasper Deng
 3. Sotiale
 4. علاء

Wikitech

Automatically generated checkusers list

 1. Alexandros Kosiaris
 2. BryanDavis
 3. Jcrespo
 4. Ladsgroup
 5. Reedy
 6. Tim Starling

Lásd még