Pravila i smjernice Pravila o provjerama
Ova stranica sadrži informacije o pristupu alatu za provjeru, kao i okvirna pravila uporabe. Pravila su raspravljena u rujnu i listopadu, a na snagu su stupila u studenom 2005.

Status provjeriteljaEdit

Pristup alatu za provjeru (eng. CheckUser) imaju suradnici sa statusom provjeritelja. Provjeritelji nekog wikija su ovlašteni provjeriti je li jedan suradnik čarapko drugog suradnika. Provjeritelju je nadalje omogućeno:

 • utvrditi s kojih je IP adresa suradnik uređivao wiki Wikimedije
 • utvrditi izmjene na wikiju Wikimedije koje dolaze s određene IP adrese (čak i ako je suradnik prijavljen)
 • utvrditi je li suradnik nad kojim se vrši provjera upućivao emailove drugom suradniku korištenjem sučelja MediaWiki (pritom je vidljivo vrijeme, ali ne i email adresa ili suradnikov ID)

Navedeni podaci se pohranjuju samo na kratko razdoblje, pa provjeritelj nema uvid u ranije učinjene izmjene. Evidencija o tome tko je što tražio dostupna je svima s dozvolom checkuser-log:

# 02:34, 30. kolovoza 2009., Mike.lifeguard tražio je IP adrese suradnika (Razgovor | doprinosi | blokiraj) (dobar razlog za provjeru)
# 14:41, 25. kolovoza 2009., Herbythyme tražio je suradnička imena za IP adresu 127.0.0.1 (drugi dobar razlog)

Priručnik na engleskom je dostupan pod Help:CheckUser.

Uporaba alataEdit

Alat je namijenjen borbi protiv vandalizma, provjeri radi li se o zlouporabi čarapcima te ograničavanju destruktivnog djelovanja na projektu. Smije se koristi samo za sprječavanje štete projektima Wikimedije.

Alat se ne smije koristiti za političku kontrolu, za stvaranje pritiska na suradnike, niti kao prijetnja drugom suradniku u sukobu oko sadržaja. Za provjeru suradnika mora postojati valjan razlog. Sekundarni računi nisu zabranjeni, dok god se ne koriste protivno pravilima (npr. za dvostruko glasovanje ili za prividno povećanje podrške nekom stajalištu).

Račun koji se provjerava se smije obavijestiti, ali to nije obavezno. Također ne postoji obaveza da se o provjeri obavijesti zajednica, ali se to može učiniti u skladu s odredbama o zaštiti privatnosti.

Neki wikiji dozvoljavaju da se suradnikova IP adresa provjeri na njegov vlastiti zahtjev, kada se primjerice traži dokaz nedužnosti u postupku koji se vodi protiv njega zbog zlouporabe čarapkom. U takvim se situacijama poziva na oprez jer zahtjev za provjerom može biti dio pokušaja ometanja.

Zaštita privatnostiEdit

Pitanjima zaštite privatnosti se na projektima Wikimedije pridaje golema važnost. Dok god osoba svojim djelovanjem ne krši pravila (npr. vandalizam ili spam velikih razmjera) i otkrivanje podataka o njoj nije nužno kako bi se spriječila destrukcija, otkrivanje IP adrese, lokacije ili drugih informacija koje su dovoljne da se osobu identificira, predstavlja povredu zaštite privatnosti. Iznimka je slučaj da je osoba te informacije sama otkrila projektu. Odgovarajući odlomak iz zaštite privatnosti glasi:

Politika objavljivanja podataka izvedenih iz dnevnika
Politika je Wikimedije da podaci koji identificiraju pojedince, a koji su sakupljeni u evidencijama poslužitelja, ili iz zapisa u bazi podataka putem alata za provjeru, ili putem drugih javno nedostupnih metoda, neće biti objavljeni od strane volontera ili zaposlenika Wikimedije, osim u sljedećim slučajevima:
 1. Kao odgovor na valjani sudski poziv ili drugi obvezujući zahtjev organa vlasti,
 2. uz dopuštenje suradnika na koga se odnose,
 3. kada je neophodno radi postupanja u istrazi žalbe zbog zloupotrebe,
 4. ako se podaci odnose na preglede stranica koje je napravio pauk ili bot i njihovo je objavljivanje neophodno da bi se ilustrirali ili razriješili tehnički problemi,
 5. ako je suradnik vandalizirao članke ili se uporno ponašao na destruktivan način, podaci se mogu objaviti da bi se pomoglo u ciljanju IP blokova ili da bi se pomoglo u uobličavanju žalbe odgovarajućim pružateljima internetskih usluga,
 6. kad je opravdano neophodno zaštititi prava, imovinu ili sigurnost Zaklade Wikimedija, njezinih korisnika ili javnosti.

Otkrivanje podatakaEdit

Čak i ako suradnik vrši zlouporabu, najbolja praksa je ne otkrivati osobne podatke ako to nije nužno.

 • Općenito, ne otkrivajte IP adrese. Javno otkrivajte samo informacije tipa na istoj/na drugoj mreži i sl. Dajete li nekome detaljne informacije, pripazite da se radi o osobi od povjerenja i da ih ona sama ne otkrije.
 • Ako suradnik tvrdi da je iz određenog mjesta i IP adresa to potvrđuje, potvrda ne predstavlja otkrivanje osobnih podataka.
 • Ako ste u sumnji, ne otkrivajte detalje.

Pristup alatu za provjeruEdit

Status provjeritelja smiju imati samo stujardi i vrlo mali broj suradnika. Suradnici status povjeritelja mogu imati samo na lokalnim wikijima.

Ako su projektu dodijeljeni lokalni provjeritelji, u pravilu su oni ti koji su zaduženi za provjere. Iznimno, u stanjima hitnosti ili potrebe za provjerama na više projekata, lokalnu provjeru smiju obaviti i stjuardi. Stjuardi si po završetku radnji trebaju skinuti lokalni pristup alatu za provjeru i o tome obavijestiti lokalne provjeritelje ili provjeriteljsku mailing-listu.

Na svakoj wiki status provjeritelja mogu imati najmanje dva suradnika, ili niti jedan. Razlog tomu je međusobna kontrola i potvrda rada. U slučaju da je na wikiju ostao samo jedan provjeritelj (npr. u slučajevima kada drugi izgubi ili zatraži ukidanje statusa), zajednica hitno treba imenovati drugog provjeritelja. Na wikijima s Arbitražnim odborom (AO) kojem je zajednica povjerila i tu ulogu, provjeritelje mogu imenovati sami arbitrati. Na ostalim wikijima koji se oslanjaju na neovisno glasovanje, postoje dva izbora:

Provjeritelje konsenzusom odobarava zajednica. Suradnik koji želi status provjeritelja zahtjev mora uputiti i prikladno oglasiti lokalnoj zajednici. Suradnik mora biti upoznat za zaštitom privatnosti. Nakon dobivanja konsenzusa zajednice (podrazumijeva najmanje 70-80% glasova za, ili najviši broj glasova u kompeticiji s drugim kandidatom), te uz uvjet da je imao podršku barem 25-30 suradnika, suradnik može dodati svoj zahtjev pod Steward requests/Permissions s poveznicom na stranicu s odlukom zajednice.
Ako ijednog od dva potrebna provjeritelja ne izglasa dovoljan broj suradnika, na tom wikiju neće biti provjeritelja. Suradnici će se za provjeru je li SuradnikX čarapko SuradnikaY morati obraćati stjuardima. Zahtjev je potebno dodati na Steward requests/Checkuser sa pojašnjenjem zašto je nužna provjera (uključujući poveznice). I u ovom slučaju trebate dobiti konsenzus zajednice. Stjuard će odgovoriti koriste li ta dva suradnika istu IP adresu, isti proxy poslužitelj, istu mrežu, jesu li iz iste države, ili su potpuno nepovezani.

Mailing-listaEdit

Svi stjuardi i provjeritelji imaju pravo pristupa zatvorenoj mailing-listi (CheckUser-l). Lista služi razmjeni mišljenja, pomoći i ideja za interpretaciju podataka. Ako ste provjeritelj i želite pristup, kontaktirajte moderatore liste.

Kanal na IRC-uEdit

Svi stjuardi i provjeritelji imaju pravo pristupa privatnom IRC kanalu (#wikimedia-checkuser). Kanal ima istu svrhu kao i mailing-lista, ali funkcionira u realnom vremenu. Ako ste provjeritelj i želite pristup, kontaktirajte bilo kojeg člana kanala ili se izravno obratite jednom od stjuarda.

Gubitak pristupaEdit

Svaki suradnički račun sa statusom provjeritelja koji nije aktivan dulje od godine dana gubi pristup alatu za provjeru.

U slučaju zlouporabe alata, stjuard ili suradnik sa statusom provjeritelja pristup gubi bez odgode, posebno ako se pokaže da su se provjere na suradnicima radile rutinski te bez stvarnog motiva i dokaza (poveznice na neprikladno ponašanje).

Sumnju na zlouporabu alata za provjeru dužna je najprije rasrpaviti lokalna wiki. Na wikijima s legitimno izabranim Arbitražnim odborom, isti može donijeti odluku o ukidanju prava pristupa. Na wikijima bez AO, zajednica o tome može organizirati glasovanje. Ukidanje prava može obaviti samo stjuard, ali to ne znači da on o tome samostalno odlučuje. Njegova je uloga također pomoći u sakupljanju dokaza (evidencije uporabe alata). Po potrebi, a posebno u slučajevima nepoštivanja zaštite privatnosti, odluku o ukidanju ovlasti može donijeti i Odbor Zaklade Wikimedije.

Za rješavanje žalbi zbog zlouporabe provjeriteljskih ovlasti ili kršenja zaštite privatnosti zadužen je Ured pravobranitelja.

Suradnici s pristupom alatu za provjeruEdit

 • Edit (last updated: 2020-02-16)


EverywhereEdit

Arabic WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Elph
 2. Meno25
 3. باسم
 4. جار الله
 5. علاء
 6. فيصل

Bengali WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (application will open for no less than 30 days).

 1. আফতাবুজ্জামান
 2. NahidSultan

Catalan WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Góngora
 2. KRLS

Croatian WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Ex13
 2. Vodomar

Czech WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Ellywa
 3. Groucho NL
 4. Japiot
 5. Jcb

English WikibooksEdit

Automatically generated checkusers list

 1. QuiteUnusual
 2. Xania

English WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. AGK
 2. Alison
 3. Bbb23
 4. Beeblebrox
 5. Berean Hunter
 6. Bradv
 7. Casliber
 8. David Fuchs
 9. DeltaQuad
 10. DGG
 11. Doug Weller
 12. Drmies
 13. GorillaWarfare
 14. Guerillero
 15. Ivanvector
 16. Joe Roe
 17. Jpgordon
 18. KrakatoaKatie
 19. L235
 20. Mailer diablo
 21. Materialscientist
 22. Maxim
 23. Mkdw
 24. MusikAnimal
 25. Mz7
 26. NativeForeigner
 27. Newyorkbrad
 28. NinjaRobotPirate
 29. PhilKnight
 30. Ponyo
 31. Reaper Eternal
 32. Risker
 33. Salvio giuliano
 34. SoWhy
 35. SQL
 36. ST47
 37. Stwalkerster
 38. TonyBallioni
 39. Versageek
 40. Worm That Turned
 41. Xeno
 42. ‎Yunshui
 43. Zzuuzz
Founder
 1. Jimbo Wales

English WiktionaryEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. 0x010C
 2. Gratus
 3. Hexasoft
 4. Linedwell

German WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Alraunenstern
 2. Hephaion
 3. Perrak
 4. Rax

Hebrew WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Deror avi
 2. Matanya
 3. בריאן
 4. יונה בנדלאק
 5. עוזי ו.

Hungarian WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. Grin
 4. Pallerti
 5. Tgr

Indonesian WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Aldnonymous
 2. Bennylin
 3. Bonaditya
 4. Meursault2004
 5. Mimihitam

Italian WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Gac
 3. L736E
 4. Melos
 5. Ruthven
 6. Shivanarayana
 7. Vituzzu

Japanese WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Bellcricket
 2. Penn Station
 3. Y-dash
 4. さかおり

Korean WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list (policy and request)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list (Policy and Requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup
 3. Sahehco

Polish WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list
Due to a new policy on the Polish Wikipedia, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers

 1. Masti
 2. Nedops
 3. Ptjackyll
 4. Pundit
 5. Saper
 6. Wojciech Pędzich

Portuguese WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

Under the local policy, CheckUsers are elected with one year term.

 1. Érico until 19:59, 27 November 2020
 2. Millennium bug until 20:01, 3 February 2021
 3. Stegop until 14:18, 23 February 2020
 4. Tks4Fish until 21:43, 11 January 2021

Russian WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. OneLittleMouse
 3. Q-bit array
 4. Wulfson
 5. Ле Лой

Serbian WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан

Simple English WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Lofty abyss
 5. Peterdownunder

Slovene WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. MZaplotnik
 2. Romanm

Spanish WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. Montgomery
 4. Rastrojo

Swedish WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Fluff
 2. Julle
 3. Tegel

Thai WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. B20180
 2. Geonuch

Turkish WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Eldarion
 2. Elmacenderesi

Ukrainian WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. NickK
 2. VictorAnyakin
 3. Стефанко1982

Vietnamese WikipediaEdit

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia CommonsEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Jameslwoodward
 3. Krd
 4. Magog the Ogre
 5. Trijnstel

WikispeciesEdit

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

MetaEdit

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. MarcoAurelio
 3. Trijnstel
 4. Vituzzu


Vidi jošEdit