Osoitepaljastajien käytäntö

This page is a translated version of the page CheckUser policy and the translation is 100% complete.
Tällä sivulla kerrotaan osoitepaljastin-oikeuksista ja työkalun käyttöä koskevasta käytännöstä. Siitä keskusteltiin syyskuussa ja lokakuussa 2005, ja se otettiin käyttöön marraskuussa 2005.

Osoitepaljastaja-status

Osoitepaljastin on käyttöliittymä käyttäjille, joilla on osoitepaljastin-oikeus. Käyttäjä, jolla on osoitepaljastin-oikeus tietyssä wikissä, voi erityisesti tarkistaa, onko jokin käyttäjä toisen käyttäjän sukkanukke kyseisessä wikissä (ei kaikissa wikeissä). Käyttämällä sitä käyttäjät voivat:

 • Selvittää, mistä IP-osoitteista tili on suorittanut muokkauksia, kirjautuneita toimintoja tai salasanan palautuksia Wikimedia-wikissä;
 • Selvittää kaikki muokkaukset, lokiin kirjautuneet toiminnot, sisäänkirjautumisyritykset ja salasanan palautukset, jotka on tehty Wikimedia-wikissä tietystä IP-osoitteesta (mukaan lukien käyttäjät, jotka olivat kirjautuneena sisään);
 • Selvittää, onko tarkistettava tili lähettänyt sähköpostia MediaWikin käyttöliittymää käyttäen jollekin muulle käyttäjälle. Tapahtuman ajankohta kirjataan lokiin; vastaanottajan sähköpostiosoite ja kohdetili on peitetty.

Nämä tiedot säilytetään vain lyhyen ajan (tällä hetkellä 90 päiväksi), joten ennen tätä tehdyt muokkaukset eivät näy osoitepaljastin-työkalulla. Työkalua käyttäneistä pidetään lokia. Tämä loki on saatavilla niille, joilla on checkuser-log-oikeus:

Katso käyttöohjeet sivulla Help:CheckUser.

Työkalun käyttö

Työkalua on tarkoitus käyttää vandalismin ja spämmin torjuntaan, sukkanukkejen väärinkäytön tarkistamiseen ja rajoittamaan projekteihin kohdistuvaa häiriötä. Sitä saa käyttää ainoastaan Wikimedia-projekteille aiheutuvan vahingon estämiseksi.

Työkalua ei pitäisi käyttää poliittiseen valvontaan, muokkaajien painostamiseen tai uhkailuun toista muokkaajaa vastaan sisällöllisessä kiistassa. Osoitepaljastin-työkalujen käyttämiseen käyttäjän tutkimiseen on oltava pätevä syy. Huomaa, että vaihtoehtoisia tilejä ei ole kielletty, kunhan niitä ei käytetä sääntöjen vastaisesti (esimerkkejä sääntöjen rikkomisesta ovat kaksoisäänestys, jonkin kannan näennäisen kannatuksen lisääminen tai estojen tai porttikieltojen kiertäminen).

Ilmoittaminen tilille, joka on tarkistettu, on sallittua mutta ei pakollista. Vastaavasti tarkastuksesta ilmoittaminen yhteisölle ei ole pakollista, mutta se voidaan tehdä tietosuojakäytännön määräysten mukaisesti.

Jotkut wikit sallivat, että muokkaajan IP-osoitteet tarkistetaan hänen omasta pyynnöstään, jos esimerkiksi on tarpeen todistaa syyttömyys sukkanukke-epäilyä vastaan; huomaa kuitenkin, että osoitepaljastuksen pyytäminen näissä tilanteissa on joskus osa häirintäyritystä.

Tietosuojakäytäntö

Wikimedia-projekteissa tietosuojakäytännön huomioiminen on erittäin tärkeää. Ellei joku riko käytäntöjä toimillaan (esim. massiivinen vandalisointi boteilla tai roskaposti) ja tietojen paljastaminen hänestä olisi välttämätöntä häiriön lopettamiseksi, on yksityisyyskäytännön vastaista paljastaa hänen IP-osoitteensa, olinpaikkansa tai muita tietoja, jotka riittävät hänen tunnistamiseensa, ellei hän ole jo itse paljastanut näitä tietoja projektissa.

Tiedon julkistaminen

Vaikka käyttäjä syyllistyisi väärinkäytöksiin, on parasta olla paljastamatta henkilökohtaisia tietoja, jos mahdollista.

 • Älä yleensä paljasta IP-osoitteita. Anna vain tietoja, kuten sama verkko/ei sama verkko tai vastaavaa. Jos annat yksityiskohtaisia tietoja, varmista, että henkilö, jolle annat ne, on luotettava henkilö eikä paljasta niitä itse.
 • Jos käyttäjä on sanonut olevansa jostain kotoisin ja IP-osoite vahvistaa sen, se ei ole yksityisen tiedon julkistamista, jotta se voidaan tarvittaessa vahvistaa.
 • Jos olet epävarma, älä kerro yksityiskohtia.

Pääsy osoitepaljastimeen

Vain ylivalvojat, tietosuojavalvojat, jotkut Wikimedia Foundationin työntekijät ja hyvin pieni määrä muita käyttäjiä saavat käyttää osoitepaljastin-oikeuksia. Käyttäjillä voi olla osoitepaljastaja-status vain paikallisesti (paitsi tietosuojavalvojilla ja niillä henkilökunnan jäsenillä, joilla on oikeudet).

Jos projektissa on paikallisia osoitepaljastin-käyttäjiä, tarkastukset tulisi yleensä hoitaa näiden avulla. Hätätilanteissa tai useiden projektien osoitepaljastin-tarkastuksissa (kuten vandalismitapauksissa, jotka kohdistuvat useisiin wikeihin) ylivalvojat voivat tehdä paikallisia tarkastuksia. Ylivalvojien tulisi poistaa omat osoitepaljastin-oikeutensa projekteista tarkastusten päätyttyä ja ilmoittaa siitä paikallisille osoitepaljastin-käyttäjille tai osoitepaljastin-sähköpostilistalle.

Jos projektissa ei ole paikallisia osoitepaljastin-käyttäjiä, on pyydettävä ylivalvojia suorittamaan tarkistuksia (kuten "onko KäyttäjäX KäyttäjäY:n sukkanukke"). Tätä varten lisätään pyyntö Steward requests/Checkuser-osioon, jossa luetellaan nämä käyttäjät ja selitetään tarkistuksen tarve (linkkien kanssa). Riippuen pyynnön luonteesta ylivalvoja voi hylätä sen, pyytää lisätietoja tai vastata, kuinka todennäköistä on, että kyseisillä käyttäjillä on sama IP, sama välityspalvelin, sama verkko, sama maa tai että heillä ei ole mitään tekemistä keskenään (katso keskustelu siitä, mitä ylivalvojan pitäisi tarkemmin sanoa muokkaajalle).

Paikallisten osoitepaljastajien nimittäminen

Missä tahansa wikissä on oltava vähintään kaksi käyttäjää, joilla on osoitepaljastin-oikeudet, tai ei yhtään. Näin he voivat vastavuoroisesti valvoa ja vahvistaa toimintansa. Jos wikiin jää vain yksi osoitepaljastaja (kun ainoa toinen jää luopuu oikeuksistaan tai ne poistetaan), yhteisön on nimitettävä välittömästi uusi osoitepaljastaja (jotta osoitepaljastajia on vähintään kaksi).

Niissä wikeissä, joissa on välityslautakunta, jonka jäsenet on valittu vähintään 25-30 paikallisen yhteisön jäsenen tuella, välityslautakunnan jäsenet voivat nimittää osoitepaljastajat suoraan. Kun asiasta on sovittu, lautakunnan jäsenen tulisi yksinkertaisesti lisätä ehdokas Steward requests/Permissions-luetteloon.

Wikissä, jossa ei ole yllä olevaa kriteeriä täyttävää välityslautakuntaa, tai projektissa, jossa suositaan riippumattomia vaaleja, yhteisö voi hyväksyä paikallisia osoitepaljastajia (ylivalvojia ei lasketa paikallisiksi osoitepaljastajiksi) konsensuksella. Osoitepaljastaja-ehdokkaan asemaa on pyydettävä paikallisyhteisössä ja mainostettava tätä pyyntöä asianmukaisesti (paikallisen wikin keskusteluhuone, postituslista, jos sellainen on käytettävissä, erityinen pyyntö-sivu, jne.). Ehdokkaan on tunnettava tietosuojakäytäntö. Saavutettuaan konsensuksen (vähintään 70-80 % puolesta/vastaan -äänestyksessä tai suurin äänimäärä monivalintaäänestyksessä) paikallisyhteisössä ja vähintään 25-30 muokkaajan hyväksynnän, menestyneen ehdokkaan tulee pyytää käyttöoikeutta Steward requests/Permissions -sivulla linkin kanssa sivulle, jossa on yhteisön päätös. Jos wikissä ei ole riittävästi ääniä vähintään kahdelle osoitepaljastajia, kyseisessä wikissä ei voi olla osoitepaljastajia.

Postituslista

On olemassa suljettu postituslista (CheckUser-l), johon kaikilla ylivalvojilla ja osoitepaljastajilla pitäisi olla pääsy. Lähetä sähköpostia listan ylläpitäjille saadaksesi pääsyn. Käytä tätä postituslistaa avun, ideoiden ja toisen mielipiteen pyytämiseen, jos et ole varma, mitä tiedot tarkoittavat.

IRC-kanava

On olemassa yksityinen IRC-kanava (#wikimedia-checkuserconnect), johon kaikilla IRCtä käyttävillä ylivalvojilla ja osoitepaljastajilla pitäisi olla pääsy. Tämä kanava palvelee samaa tarkoitusta kuin postituslista, mutta reaaliaikaisesti. Ota yhteyttä keneen tahansa kanavan jäseneen saadaksesi pääsyn; kanavan hallinnoija myöntää pysyvän pääsyn. Kysy ylivalvojalta, jos tarvitset apua pääsyn saamisessa.

Käyttöoikeuksien poistaminen

Miltä tahansa käyttäjätililtä, jolla on osoitepaljastin-oikeudet, ja joka on ollut käyttämättömänä yli vuoden, poistetaan osoitepaljastin-oikeudet.

Jos työkalua käytetään väärin, ylivalvojan tai osoitepaljastin-oikeudet omaavan muokkaajan käyttöoikeus poistetaan välittömästi. Näin tapahtuu erityisesti, jos tarkistuksia tehdään rutiininomaisesti muokkaajille ilman vakavaa motiivia (linkit ja todisteet huonosta käytöksestä tulisi toimittaa).

Osoitepaljastimen väärinkäyttöepäilyistä tulisi keskustella jokaisessa paikallisessa wikissä. Niissä wikeissä, joissa on hyväksytty välityslautakunta, voi välityslautakunta päättää käyttöoikeuden poistamisesta. Niissä wikeissä, joissa ei ole hyväksyttyä välityslautakuntaa, yhteisö voi äänestää käyttöoikeuden poistamisesta.

Osoitepaljastinkäytännön, Käytännön henkilökohtaisen tiedon käsittelystä tai tietosuojakäytännön rikkomista koskevat valitukset käsittelee tietosuojavalvontakomissio kaikkien Wikimedia-projektien osalta.

Käyttäjät, joilla on osoitepaljastin-oikeudet

 • Edit (last updated: 2024-04-20)

Everywhere

Arabic Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Dr-Taher
 2. Meno25
 3. باسم
 4. علاء
 5. فيصل

Bengali Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (applications will open for no fewer than 30 days).

 1. NahidSultan
 2. RiazACU

Catalan Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jmrebes
 2. Joutbis

Czech Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Jagro
 2. Martin Urbanec
 3. Mormegil

Danish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Kaare
 2. KnudW
 3. Sir48

Dutch Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by Arbcom
 1. Akoopal
 2. Groucho NL
 3. Jcb

English Wikibooks

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that Stewards are explicitly allowed to process non-emergency CheckUser requests.

 1. MarcGarver
 2. Xania

English Wikinews

Automatically generated checkusers list

 1. Acagastya
 2. Cromium

English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Alison
 2. AmandaNP
 3. Aoidh
 4. Barkeep49
 5. Blablubbs
 6. Bradv
 7. Cabayi
 8. Callanecc
 9. CaptainEek
 10. Courcelles
 11. DatGuy
 12. Doug Weller
 13. Dreamy Jazz
 14. Drmies
 15. EdJohnston
 16. Ferret
 17. Firefly
 18. GeneralNotability
 19. Girth Summit
 20. Guerillero
 21. HJ Mitchell
 22. Ivanvector
 23. Joe Roe
 24. Jpgordon
 25. KrakatoaKatie
 26. Ks0stm
 27. L235
 28. Mailer diablo
 29. Materialscientist
 30. Maxim
 31. Mkdw
 32. Moneytrees
 33. Mz7
 34. NinjaRobotPirate
 35. Oshwah
 36. PhilKnight
 37. Ponyo
 38. Primefac
 39. Reaper Eternal
 40. RickinBaltimore
 41. Risker
 42. RoySmith
 43. SQL
 44. ST47
 45. Salvio giuliano
 46. Sdrqaz
 47. Spicy
 48. Stwalkerster
 49. ToBeFree
 50. Vanamonde93
 51. Versageek
 52. Yamla
 53. Zzuuzz
 54. Z1720

English Wiktionary

Automatically generated checkusers list

 1. Chuck Entz
 2. TheDaveRoss

Finnish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ejs-80
 2. Harriv
 3. Stryn

French Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for six-month terms.

 1. Durifon
 2. Hyméros
 3. LD
 4. Le chat perché
 5. Lewisiscrazy
 6. Linedwell
 7. Mathis B

German Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for one- or two-year terms.

 1. Count Count
 2. Karsten11
 3. MBq
 4. Perrak
 5. Squasher

Hebrew Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. PurpleBuffalo
 2. TheStriker
 3. דגש
 4. יונה בנדלאק
 5. עלי

Hungarian Wikipedia

Automatically generated checkusers list (requests and policy)

 1. Bináris
 2. Csigabi
 3. FoBe
 4. Grin
 5. Tgr

Indonesian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Hidayatsrf
 2. Meursault2004
 3. Nohirara
 4. Wagino 20100516

Italian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Ask21
 2. Elwood
 3. Gac
 4. Melos
 5. Mtarch11
 6. Ruthven
 7. Sakretsu
 8. Shivanarayana
 9. Superspritz
 10. Vituzzu

Japanese Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy)

 1. Infinite0694
 2. Penn Station
 3. W.CC
 4. さかおり

Korean Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and requests)

 1. Dmthoth
 2. IRTC1015
 3. Sotiale
 4. 이강철

Malayalam Wikipedia

Automatically generated checkusers list (policy and requests)

 1. Kiran Gopi
 2. Razimantv

Persian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Huji
 2. Ladsgroup

Polish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Due to a new local policy, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers.

 1. Masti
 2. Msz2001
 3. Nedops
 4. Nux

Portuguese Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for two-year terms.

 1. Albertoleoncio
 2. Conde Edmond Dantès
 3. Érico
 4. Teles

Russian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. DR
 2. Q-bit array
 3. Ле Лой

Serbian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Djordjes
 2. Dungodung
 3. Обрадовић Горан
 4. Боки

Simple English Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Bsadowski1
 2. Djsasso
 3. Eptalon
 4. Fr33kman
 5. Operator873
 6. Peterdownunder
 7. Vermont

Slovene Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. A09
 2. MZaplotnik
 3. Romanm

Spanish Wikipedia

Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.

 1. Alhen
 2. Bernard
 3. BlackBeast
 4. LuchoCR
 5. Montgomery
 6. Rastrojo

Swedish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Julle
 2. Stigfinnare
 3. Tegel

Thai Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Geonuch
 2. Just Sayori
 3. Siam2019
 4. Timekeepertmk

Turkish Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. Elmacenderesi
 2. Uncitoyen
 3. Vincent Vega

Ukrainian Wikipedia

Automatically generated checkusers list

Appointed by ArbCom
 1. Andriy.v
 2. Goo3
 3. Mykola7
 4. NickK

Vietnamese Wikipedia

Automatically generated checkusers list

 1. DHN
 2. Mxn

Wikimedia Commons

Automatically generated checkusers list

 1. Elcobbola
 2. Jameslwoodward
 3. Krd

Wikispecies

Automatically generated checkusers list

 1. Dan Koehl
 2. Faendalimas
 3. Koavf

Meta

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. Ajraddatz
 2. Hasley
 3. Minorax
 4. Sotiale
 5. Superpes15
 6. Vermont
 7. Xaosflux

Wikidata

Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)

 1. 1997kB
 2. Jasper Deng
 3. Sotiale
 4. علاء

Wikitech

Automatically generated checkusers list

 1. Alexandros Kosiaris
 2. BryanDavis
 3. Jcrespo
 4. Ladsgroup
 5. Reedy
 6. Tim Starling

Katso myös