Osoitepaljastajien käytäntö
The following page is a translation of global policy into Finnish language. Please note that in the event of any differences in meaning or interpretation between the original English version of this document and a translation, the original English version takes precedence. This page has been developed and approved by the community and its compliance is mandatory for all projects. It must not be modified without prior community approval. |
Osoitepaljastaja-status
Osoitepaljastin on käyttöliittymä käyttäjille, joilla on osoitepaljastin-oikeus. Käyttäjä, jolla on osoitepaljastin-oikeus tietyssä wikissä, voi erityisesti tarkistaa, onko jokin käyttäjä toisen käyttäjän sukkanukke kyseisessä wikissä (ei kaikissa wikeissä). Käyttämällä sitä käyttäjät voivat:
- Selvittää, mistä IP-osoitteista tili on suorittanut muokkauksia, kirjautuneita toimintoja tai salasanan palautuksia Wikimedia-wikissä;
- Selvittää kaikki muokkaukset, lokiin kirjautuneet toiminnot, sisäänkirjautumisyritykset ja salasanan palautukset, jotka on tehty Wikimedia-wikissä tietystä IP-osoitteesta (mukaan lukien käyttäjät, jotka olivat kirjautuneena sisään);
- Selvittää, onko tarkistettava tili lähettänyt sähköpostia MediaWikin käyttöliittymää käyttäen jollekin muulle käyttäjälle. Tapahtuman ajankohta kirjataan lokiin; vastaanottajan sähköpostiosoite ja kohdetili on peitetty.
Nämä tiedot säilytetään vain lyhyen ajan (tällä hetkellä 90 päiväksi), joten ennen tätä tehdyt muokkaukset eivät näy osoitepaljastin-työkalulla. Työkalua käyttäneistä pidetään lokia. Tämä loki on saatavilla niille, joilla on checkuser-log-oikeus:
Katso käyttöohjeet sivulla Help:CheckUser.
Työkalun käyttö
Työkalua on tarkoitus käyttää vandalismin ja spämmin torjuntaan, sukkanukkejen väärinkäytön tarkistamiseen ja rajoittamaan projekteihin kohdistuvaa häiriötä. Sitä saa käyttää ainoastaan Wikimedia-projekteille aiheutuvan vahingon estämiseksi.
Työkalua ei pitäisi käyttää poliittiseen valvontaan, muokkaajien painostamiseen tai uhkailuun toista muokkaajaa vastaan sisällöllisessä kiistassa. Osoitepaljastin-työkalujen käyttämiseen käyttäjän tutkimiseen on oltava pätevä syy. Huomaa, että vaihtoehtoisia tilejä ei ole kielletty, kunhan niitä ei käytetä sääntöjen vastaisesti (esimerkkejä sääntöjen rikkomisesta ovat kaksoisäänestys, jonkin kannan näennäisen kannatuksen lisääminen tai estojen tai porttikieltojen kiertäminen).
Ilmoittaminen tilille, joka on tarkistettu, on sallittua mutta ei pakollista. Vastaavasti tarkastuksesta ilmoittaminen yhteisölle ei ole pakollista, mutta se voidaan tehdä tietosuojakäytännön määräysten mukaisesti.
Jotkut wikit sallivat, että muokkaajan IP-osoitteet tarkistetaan hänen omasta pyynnöstään, jos esimerkiksi on tarpeen todistaa syyttömyys sukkanukke-epäilyä vastaan; huomaa kuitenkin, että osoitepaljastuksen pyytäminen näissä tilanteissa on joskus osa häirintäyritystä.
Tietosuojakäytäntö
Wikimedia-projekteissa tietosuojakäytännön huomioiminen on erittäin tärkeää. Ellei joku riko käytäntöjä toimillaan (esim. massiivinen vandalisointi boteilla tai roskaposti) ja tietojen paljastaminen hänestä olisi välttämätöntä häiriön lopettamiseksi, on yksityisyyskäytännön vastaista paljastaa hänen IP-osoitteensa, olinpaikkansa tai muita tietoja, jotka riittävät hänen tunnistamiseensa, ellei hän ole jo itse paljastanut näitä tietoja projektissa.
Tiedon julkistaminen
Vaikka käyttäjä syyllistyisi väärinkäytöksiin, on parasta olla paljastamatta henkilökohtaisia tietoja, jos mahdollista.
- Älä yleensä paljasta IP-osoitteita. Anna vain tietoja, kuten sama verkko/ei sama verkko tai vastaavaa. Jos annat yksityiskohtaisia tietoja, varmista, että henkilö, jolle annat ne, on luotettava henkilö eikä paljasta niitä itse.
- Jos käyttäjä on sanonut olevansa jostain kotoisin ja IP-osoite vahvistaa sen, se ei ole yksityisen tiedon julkistamista, jotta se voidaan tarvittaessa vahvistaa.
- Jos olet epävarma, älä kerro yksityiskohtia.
Pääsy osoitepaljastimeen
Osoitepaljastin-oikeuksia hakevien on allekirjoitettava salassapitosopimus koskien ei-julkista tietoa käytännön henkilökohtaisen tiedon käsittelystä mukaisesti ennen oikeuksien myöntämistä. |
Vain ylivalvojat, tietosuojavalvojat, jotkut Wikimedia Foundationin työntekijät ja hyvin pieni määrä muita käyttäjiä saavat käyttää osoitepaljastin-oikeuksia. Käyttäjillä voi olla osoitepaljastaja-status vain paikallisesti (paitsi tietosuojavalvojilla ja niillä henkilökunnan jäsenillä, joilla on oikeudet).
Jos projektissa on paikallisia osoitepaljastin-käyttäjiä, tarkastukset tulisi yleensä hoitaa näiden avulla. Hätätilanteissa tai useiden projektien osoitepaljastin-tarkastuksissa (kuten vandalismitapauksissa, jotka kohdistuvat useisiin wikeihin) ylivalvojat voivat tehdä paikallisia tarkastuksia. Ylivalvojien tulisi poistaa omat osoitepaljastin-oikeutensa projekteista tarkastusten päätyttyä ja ilmoittaa siitä paikallisille osoitepaljastin-käyttäjille tai osoitepaljastin-sähköpostilistalle.
Jos projektissa ei ole paikallisia osoitepaljastin-käyttäjiä, on pyydettävä ylivalvojia suorittamaan tarkistuksia (kuten "onko KäyttäjäX KäyttäjäY:n sukkanukke"). Tätä varten lisätään pyyntö Steward requests/Checkuser-osioon, jossa luetellaan nämä käyttäjät ja selitetään tarkistuksen tarve (linkkien kanssa). Riippuen pyynnön luonteesta ylivalvoja voi hylätä sen, pyytää lisätietoja tai vastata, kuinka todennäköistä on, että kyseisillä käyttäjillä on sama IP, sama välityspalvelin, sama verkko, sama maa tai että heillä ei ole mitään tekemistä keskenään (katso keskustelu siitä, mitä ylivalvojan pitäisi tarkemmin sanoa muokkaajalle).
Paikallisten osoitepaljastajien nimittäminen
Missä tahansa wikissä on oltava vähintään kaksi käyttäjää, joilla on osoitepaljastin-oikeudet, tai ei yhtään. Näin he voivat vastavuoroisesti valvoa ja vahvistaa toimintansa. Jos wikiin jää vain yksi osoitepaljastaja (kun ainoa toinen jää luopuu oikeuksistaan tai ne poistetaan), yhteisön on nimitettävä välittömästi uusi osoitepaljastaja (jotta osoitepaljastajia on vähintään kaksi).
Niissä wikeissä, joissa on välityslautakunta, jonka jäsenet on valittu vähintään 25-30 paikallisen yhteisön jäsenen tuella, välityslautakunnan jäsenet voivat nimittää osoitepaljastajat suoraan. Kun asiasta on sovittu, lautakunnan jäsenen tulisi yksinkertaisesti lisätä ehdokas Steward requests/Permissions-luetteloon.
Wikissä, jossa ei ole yllä olevaa kriteeriä täyttävää välityslautakuntaa, tai projektissa, jossa suositaan riippumattomia vaaleja, yhteisö voi hyväksyä paikallisia osoitepaljastajia (ylivalvojia ei lasketa paikallisiksi osoitepaljastajiksi) konsensuksella. Osoitepaljastaja-ehdokkaan asemaa on pyydettävä paikallisyhteisössä ja mainostettava tätä pyyntöä asianmukaisesti (paikallisen wikin keskusteluhuone, postituslista, jos sellainen on käytettävissä, erityinen pyyntö-sivu, jne.). Ehdokkaan on tunnettava tietosuojakäytäntö. Saavutettuaan konsensuksen (vähintään 70-80 % puolesta/vastaan -äänestyksessä tai suurin äänimäärä monivalintaäänestyksessä) paikallisyhteisössä ja vähintään 25-30 muokkaajan hyväksynnän, menestyneen ehdokkaan tulee pyytää käyttöoikeutta Steward requests/Permissions -sivulla linkin kanssa sivulle, jossa on yhteisön päätös. Jos wikissä ei ole riittävästi ääniä vähintään kahdelle osoitepaljastajia, kyseisessä wikissä ei voi olla osoitepaljastajia.
Postituslista
On olemassa suljettu postituslista (CheckUser-l), johon kaikilla ylivalvojilla ja osoitepaljastajilla pitäisi olla pääsy. Lähetä sähköpostia listan ylläpitäjille saadaksesi pääsyn. Käytä tätä postituslistaa avun, ideoiden ja toisen mielipiteen pyytämiseen, jos et ole varma, mitä tiedot tarkoittavat.
IRC-kanava
On olemassa yksityinen IRC-kanava (#wikimedia-checkuserconnect), johon kaikilla IRCtä käyttävillä ylivalvojilla ja osoitepaljastajilla pitäisi olla pääsy. Tämä kanava palvelee samaa tarkoitusta kuin postituslista, mutta reaaliaikaisesti. Ota yhteyttä keneen tahansa kanavan jäseneen saadaksesi pääsyn; kanavan hallinnoija myöntää pysyvän pääsyn. Kysy ylivalvojalta, jos tarvitset apua pääsyn saamisessa.
Käyttöoikeuksien poistaminen
Miltä tahansa käyttäjätililtä, jolla on osoitepaljastin-oikeudet, ja joka on ollut käyttämättömänä yli vuoden, poistetaan osoitepaljastin-oikeudet.
Jos työkalua käytetään väärin, ylivalvojan tai osoitepaljastin-oikeudet omaavan muokkaajan käyttöoikeus poistetaan välittömästi. Näin tapahtuu erityisesti, jos tarkistuksia tehdään rutiininomaisesti muokkaajille ilman vakavaa motiivia (linkit ja todisteet huonosta käytöksestä tulisi toimittaa).
Osoitepaljastimen väärinkäyttöepäilyistä tulisi keskustella jokaisessa paikallisessa wikissä. Niissä wikeissä, joissa on hyväksytty välityslautakunta, voi välityslautakunta päättää käyttöoikeuden poistamisesta. Niissä wikeissä, joissa ei ole hyväksyttyä välityslautakuntaa, yhteisö voi äänestää käyttöoikeuden poistamisesta.
Osoitepaljastinkäytännön, Käytännön henkilökohtaisen tiedon käsittelystä tai tietosuojakäytännön rikkomista koskevat valitukset käsittelee tietosuojavalvontakomissio kaikkien Wikimedia-projektien osalta.
Käyttäjät, joilla on osoitepaljastin-oikeudet
- Edit (last updated: 2024-10-09)
Everywhere
- Stewards - upon request or their own initiative, stewards use it by briefly granting the right to themselves; this is logged.
- Some members of the Staff of the Wikimedia Foundation (see global group)
- Members of the Ombuds commission (see automatically generated list):
Arabic Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Bengali Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 25 votes in favor and 80% support can be appointed (applications will open for no fewer than 30 days).
Catalan Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Czech Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Danish Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Dutch Wikipedia
Automatically generated checkusers list
- Appointed by Arbcom
English Wikibooks
Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that Stewards are explicitly allowed to process non-emergency CheckUser requests.
English Wikinews
Automatically generated checkusers list
English Wikipedia
Automatically generated checkusers list
- Alison
- AmandaNP
- Aoidh
- Barkeep49
- Blablubbs
- Bradv
- Cabayi
- Callanecc
- CaptainEek
- DatGuy
- Dreamy Jazz
- Drmies
- EdJohnston
- Ferret
- Firefly
- Girth Summit
- Guerillero
- HJ Mitchell
- Ivanvector
- Izno
- Joe Roe
- Jpgordon
- KrakatoaKatie
- Ks0stm
- L235
- Mailer diablo
- Materialscientist
- Mkdw
- Moneytrees
- Mz7
- NinjaRobotPirate
- Oshwah
- PhilKnight
- Ponyo
- Primefac
- Reaper Eternal
- RickinBaltimore
- Risker
- RoySmith
- SQL
- ST47
- Salvio giuliano
- Sdrqaz
- Stwalkerster
- ToBeFree
- Vanamonde93
- Versageek
- Yamla
- Zzuuzz
- Z1720
English Wiktionary
Automatically generated checkusers list
Finnish Wikipedia
Automatically generated checkusers list
French Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for six-month terms.
German Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for one- or two-year terms.
Hebrew Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Hungarian Wikipedia
Automatically generated checkusers list (requests and policy)
Indonesian Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Italian Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Japanese Wikipedia
Automatically generated checkusers list (policy)
Korean Wikipedia
Automatically generated checkusers list (policy and requests)
Malayalam Wikipedia
Automatically generated checkusers list (policy and requests)
Persian Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Polish Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Due to a new local policy, users who gain 85% of votes in favor may become CheckUsers.
Portuguese Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Under the local policy, CheckUsers are elected for two-year terms.
Russian Wikipedia
Automatically generated checkusers list
- Appointed by ArbCom
Serbian Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Simple English Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Slovene Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Spanish Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Local policy mandates that only users who gain at least 30 votes in favor and 80% support can be appointed.
Swedish Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Thai Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Turkish Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Ukrainian Wikipedia
Automatically generated checkusers list
- Appointed by ArbCom
Vietnamese Wikipedia
Automatically generated checkusers list
Wikimedia Commons
Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)
Wikispecies
Automatically generated checkusers list
Meta
Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)
Wikidata
Automatically generated checkusers list · (information page and requests page)
</noinclude>
Katso myös
- Tietosuojakäytäntö
- Tietosuojavalvontakomissio (käsittelee valituksia yksityisyydensuojan loukkauksista)
- Pyynnöt Osoitepaljastintiedoista ja Osoitepaljastimen oikeuksia varten.
- Projektien paikalliset käytännöt
- Ohje:Osoitepaljastin-käyttöopas
- [Foundation-l] Osoitepaljastin (ajatuksia), tehnyt Anthere 22. huhtikuuta 2006, sisältää historiallisen taustan.