This page is a translated version of the page Affiliations Committee and the translation is 100% complete.
Verwijzingen:
AffCom,
AC

De Affiliatiecommissie adviseert en doet aanbevelingen m.b.t. de erkenning en het bestaan van bij de Wikimedia-beweging aangesloten organisaties.

Contact:
AffCom(_AT_)lists.wikimedia.org
Twitter @WikimediaAffCom
Facebook @WikimediaAffCom
De Affiliatiecommissie (of AffCom, Affiliatiecomité) is een gemeenschapscommissie van Wikimedia, belast met het adviseren van het bestuur van de Wikimedia Foundation bij het goedkeuren van nieuwe vormen van samenwerking: nationale of subnationale verenigingen, thematische organisaties en gebruikersgroepen.

De Commissie is, tezamen met een aantal andere Wikimedia-commissies, ingesteld op 15 januari 2006 door middel van een resolutie van het bestuur. Zijn oorspronkelijke mandaat omvatte de coördinatie van de ontwikkeling van Wikimedia-verenigingen — die in die tijd nog in hun kinderschoenen stonden — alsmede het organiseren van de communicatie tussen de verenigingen onderling en tussen de verenigingen en de Wikimedia Foundation.

In 2012 is, na een gemeenschapsoverleg en een daaruit volgende resolutie van het Bestuur, de reikwijdte van de commissie vergroot tot thematische organisaties en gebruikersgroepen. Zoals in de resolutie is vastgelegd, heeft de commissie een eigen handvest opgesteld dat in augustus van dat dat jaar door het bestuur is goedgekeurd. Hiermee was de transitie naar een Affiliatiecommissie afgerond. In 2022 is een bijgewerkt handvest goedgekeurd.De procedures van de commissie (PDF-presentatie in 2012).

De Affiliatiecommissie is verantwoordelijk voor het doen van aanbevelingen aan het bestuur over het bestaan en erkenning van aan Wikimedia gelieerde bewegingen en voor het faciliteren van oprichten van organisaties. Met andere woorden, het helpt Wikimedianen over de hele wereld om zichzelf te organiseren als Wikimedia-vereniging, thematische organisatie of Wikimedia-gebruikersgroep en helpt ze om officieel erkend te worden door de Wikimedia Foundation.

We begeleiden u bij het proces van oprichting van uw organisatie door u te helpen bij het opstellen van regels, vragen te beantwoorden over wat de Foundation verwacht van een geaffilieerde organisatie, hulp en advies te geven bij het oplossen van algemene technische en administratieve vraagstukken en bij vraagstukken over het gebruik van handelsmerken en vraagstukken over het opbouwen van een gemeenschap. In voorkomende gevallen kennen wij u beperkte financiële steun toe voor de kosten die u maakt bij het opstarten van uw activiteiten (zoals registratiekosten, kosten van eerste projecten etc.)

Als u meer wilt weten over de lokale initiatieven bij u in de buurt, neem dan gerust contact met ons op zoals hieronder beschreven. Wij brengen u graag in contact met de juiste mensen.


For further information, see Affiliations Committee/Members/nl.

Het Affiliatiecomité bestaat uit vrijwilligers die zijn geselecteerd om hun enthousiasme en hun vaardigheden in gemeenschapsorganisatie, interculturele communicatie, het beoordelen van statuten en het verstrekken van bestuursadvies aan opkomende organisaties. Momenteel zijn er tien stemgerechtigde leden, elk met een termijn van twee jaar; de termijnen zijn zodanig afgeregeld dat elk jaar de helft van de zetels wordt verkozen.

De stemgerechtigde commissieleden worden geholpen door een onbepaald aantal adviseurs zonder stemrecht, die worden benoemd door het bestuur (en dan bekend staan als Board liaisons, bestuurscontactpersonen) of door het comité zelf. Adviseurs voorzien het Comité van praktijkervaring, taalvaardigheden en bestuursadvies. Zij kunnen deelnemen aan discussies op een bijeenkomst van een subcommissie.

Sommige personeelsleden van de Wikimedia Foundation zijn ook actief aanwezig op de besloten mailinglijst en interne wiki van het Affiliatiecomité en fungeren zo als verbinding. Zij kunnen inzicht en advies geven wanneer dat nodig is. Formeel gezien zijn ze geen leden van het comité. Ze zijn aanwezig op verzoek van de Wikimedia Foundation en met toestemming van de stemgerechtigde leden van het comité.

Alle leden van het bestuur van de Wikimedia Foundation hebben toegang tot de interne wiki van het Affiliatiecomité.

Als u stemgerechtigd comitélid wilt worden, laat dan een berichtje achter op de overlegpagina, dan wordt u op de hoogte gebracht wanneer er plaatsen beschikbaar zijn. De laatste verkiezing vond plaats aan het eind van 2023, waarna de nieuwe leden zich in januari 2024 bij het comité hebben aangesloten. De volgende verkiezing is gepland voor eind 2024, waarna de nieuwe leden zich in januari 2025 bij het comité zullen aansluiten.

Stemgerechtigde leden
Foto Naam Talen Locatie (tijdzone) Einde termijn Rol
1 Jeffrey Keefer en-N, fr-2 United States, North America (UTC-4/UTC-5) 28 februari 2027 Voorzitter
2 Mehman Ibragimov ka-N, ru-N, tr-N, az-N, en-3 Georgia, Eastern Europe (UTC+4) 28 februari 2027 Secretaris; Vicevoorzitter
3 Suyash Dwivedi hi-N, en-3, sa-2 India, South Asia (UTC+05:30) 28 februari 2027 Penningmeester; Vicevoorzitter
4 Başak Tosun tr-N, en-5 Turkey, Eastern Europe (UTC+3) 30 juni 2024
5 Joy N. Y Agyepong en-N, tw-N, ak-N Ghana, Africa 30 juni 2024
6 Maor Malul es, en-5, lad-4, pt-4, de-3, he-3, ca-3, af-2, guc-2, tr-2 Israel, Western Asia (UTC+2) 31 december 2024
7 Aleksey Chalabyan hy-N, ru-N, en-3 Armenia, Eastern Europe (UTC+4) 31 december 2024
8 Maciej Artur Nadzikiewicz pl-N, en-4, de-2 Poland/Belgium, Central Europe (UTC+1) 28 februari 2027
9 Harriet Henry Bayel Ghana, West Africa (UTC) 28 februari 2027
10 Agus Damanik Indonesia, Southeast Asia (UTC+7) 28 februari 2027
11 Mari Avetisyan hy-N, en-3, tr-3, ru-3, Armenia, Eastern Europe (UTC+4) 28 februari 2027

Leden zonder stemrecht

Gemeenschapsadviseurs
Adviseur Talen Locatie (tijdzone) Einde termijn Opmerkingen
HakanIST tr-N, en-3 Turkey, Eastern Europe (UTC+3) 28 februari 2025
Aaryaa Joshi en-N, mr-N, hi-N India, South Asia (UTC+5.30) 28 februari 2025
Buszmail Philippines, Southeast Asia (UTC+8) 28 februari 2025
Delphine Ménard fr-N, en-5, de-3, es-3, it-2 France, Europe (UTC+1) 28 februari 2025
RebeccaRwanda Rwanda, Central Africa (UTC+2) 28 februari 2025
Lucas Teles pt-N, en-3, es-2 Brazil, South America (UTC-2) 28 februari 2025
Bestuurscontactpersonen
Contactpersoon Talen Locatie (tijdzone) Einde termijn Opmerkingen
Mike Peel en-N, es-2, pt-1, fr-1 Europe (UTC+1)
Nataliia Tymkiv
Lorenzo Losa
Personeelscontactpersonen
Foto Naam Talen Locatie (tijdzone) Rol
1   Dumisani Ndubane ts-N, en-4 South Africa (UTC+2)
2   Manavpreet Kaur pa-N, en-4, hi-3, fr-2 Punjab, India, Asia (UTC+5:30)
3 Nahid Sultan bn-N, en-3, bpy-1.05, hif-1, as-1 Bangladesh, South Asia (UTC +6) Vertrouwen en veiligheid
4 Charles Roslof en-N United States, North America (UTC-8/UTC-7) Juridisch
5 Stephen LaPorte en-N United States, North America (UTC-8/UTC-7) Juridisch  • De beste manier om contact met de Affiliatiecommissie op te nemen is door een email te sturen naar affcom lists.wikimedia.org; de Affiliatiecommissie is wellicht soms wat traag met reageren. Indien u binnen een redelijke termijn geen antwoord heeft ontvangen, stuur dan even een herinneringsmailtje.
  • U kunt ons volgen of aanschrijven op Twitter: @WikimediaAffCom
  • U kunt ons volgen of aanschrijven op Facebook: @WikimediaAffCom
  • U kunt ook contact opnemen met individuele leden van de commissie door te klikken op hun gebruikersnaam in het schema hierboven; u bent van harte welkom om op onze overlegpagina alle soorten vragen te stellen die betrekking hebben op verenigingen, thematische organisaties of gebruikersgroepen.
  • U kunt ook een telefonische afspraak (via Skype of Google Hangout) met de leden van de Affiliatiecommissie maken.