Commissie voor affiliaties

This page is a translated version of the page Affiliations Committee and the translation is 100% complete.
Verwijzingen:
AffCom,
AC

The Affiliations Committee advises and makes recommendations regarding the recognition and existence of Wikimedia movement affiliates.

Contact:
AffCom(_AT_)lists.wikimedia.org
Twitter@WikimediaAffCom
Facebook@WikimediaAffCom
De Commissie voor affiliaties (of AffCom, voorheen Commissie van afdelingen genoemd) is een Wikimedia community commissie, belast met het adviseren van het Bestuur van de Wikimedia Foundation bij het goedkeuren van nieuwe vormen van samenwerking: nationale of subnationale afdelingen, thematische organisaties en gebruikersgroepen.

De Commissie is, tezamen met een aantal andere Wikimedia commissies, ingesteld op 15 januari 2006 door middel van een resolutie van het Bestuur. Haar oorspronkelijke mandaat omvatte de coördinatie van de ontwikkeling van Wikimedia afdelingen — die in die tijd nog in hun kinderschoenen stonden — alsmede het organiseren van de communicatie tussen de afdelingen onderling en tussen de afdelingen en de Wikimedia Foundation.

In 2012 is, na een discussie in de community en een daaruit volgende resolutie van het Bestuur, de reikwijdte van de Commissie vergroot tot thematische organisaties en gebruikersgroepen. Zoals in de resolutie was vastgelegd, heeft de Commissie een eigen handvast opgesteld dat in augustus van dat dat jaar door het Bestuur is goedgekeurd. Hiermee was de transitie van de Commissie van afdelingen naar een Commissie voor affiliaties afgerond. In 2022 is een geactualiseerd handvest goedgekeurd.Het Affiliations Committee's proces (PDF presentatie in 2012).

De Commissie voor affiliaties is verantwoordelijk voor het doen van aanbevelingen aan het Bestuur over het bestaan en erkenning van aan Wikimedia gelieerde bewegingen en voor het faciliteren van oprichten van organisaties. Met andere woorden, de Commissie helpt Wikimedians over de hele wereld om zichzelf te organiseren als een Wikimedia afdeling, als een thematische organisatie of als een Wikimedia gebruikersgroepen, en helpt ze om officieel erkend te worden door de Wikimedia Foundation.

We begeleiden u bij het proces van oprichting van uw organisatie door u te helpen bij het opstellen van regels, vragen te beantwoorden over wat de Foundation verwacht van een gelieerde organisatie, hulp en advies te geven bij het oplossen van algemene technische en administratieve vraagstukken en bij vraagstukken over het gebruik het handelsmerk en vraagstukken over het op bouwen van een community. Indien van toepassing, kennen u beperkte financiële steun toe voor de kosten die u maakt bij het opstarten van uw activiteiten (zoals registratiekosten, kosten van eerste projecten etc.)

Indien u interesse hebt om in contact te komen met de lokale initiatieven bij u in de buurt, neemt u dan contact met ons op zoals hieronder beschreven. We zijn graag bereid om u te helpen om in contact te komen met de juiste mensen.


For further information, see Affiliations Committee/Members/nl.

The Affiliates Committee comprises volunteers selected for their enthusiasm and their skills in community organising, cross-cultural communication, reviewing bylaws, and providing governance advice for emerging organisations. There are currently ten voting members with terms of two years each; the terms are arranged so that half of the seats are up for election every year.

Voting members of the Committee are helped by an unspecified number of non-voting advisers, either appointed by the Board of Trustees (known as Board liaisons) or by the Committee itself. Advisers provide the Committee with on-the-ground experience, language skills, and governance advice, and are able to take part in discussions on an internal wiki and a non-public mailing list.

Certain Wikimedia Foundation staff members are also actively present on the Affiliations Committee's non-public mailing list and internal wiki acting as liaisons and providing insight and advice when needed. They are not formal members of the committee, and are present at the request of the Wikimedia Foundation and with permission from voting members of the committee.

All members of the Wikimedia Foundation Board of Trustees have access to the Affiliations Committee's internal wiki.

If you'd like to be a voting member of the Committee, please leave a note on the talk page, and you'll be notified when seats become available. The next selection is scheduled for the mid of 2021, with new members joining the Committee in July, 2021. New members and advisers may be added by the end of 2021, as well.

Voting members
Photo Name Languages Location (time zone) Term ends Role
1 Jeffrey Keefer en-N, fr-2 United States, North America (UTC-4/UTC-5) December 31, 2023 Acting Voorzitter
2 Mehman Ibragimov ka-N, ru-N, tr-N, az-N, en-3 Georgia, Eastern Europe (UTC+4) December 31, 2023 Secretaris; Acting Vicevoorzitter
3 Suyash Dwivedi hi-N, en-3, sa-2 India, South Asia (UTC+05:30) December 31, 2023 Penningmeester; Acting Vicevoorzitter
4 Başak Tosun tr-N, en-5 Turkey, Eastern Europe (UTC+3) December 31, 2023
5 Joy N. Y Agyepong en-N, tw-N, ak-N Ghana, Africa December 31, 2023
6 Wojciech Pędzich pl-N, en-4 Poland, Europe (UTC+1) December 31, 2023
7 Benoît Prieur fr-N France, Europe (UTC+1) December 31, 2023

Non-voting members

Able to access the committee's non-public mailing list.

Community advisor
Adviser Languages Location (time zone) Term end Notes
Maor Malul es, en-5, lad-4, pt-4, de-3, he-3, ca-3, af-2, guc-2, tr-2 Israel, Western Asia (UTC+2) 31 december 2023
Mardetanha az-N, fa-N, en-3, tr-2 Iran, Western Asia (UTC+3.30) 30 juni 2023
Houcemeddine Turki aeb-N, ar-4, fr-4, en-3 Tunisia, North Africa (UTC+1) 30 juni 2023
Aleksey Chalabyan hy-N, en Armenia, Eastern Europe (UTC+4) 31 december 2023
Board Liaisons
Liaison Languages Location (time zone) Term end Notes
Shani Evenstein Sigalov Israel, Western Asia (UTC+2)
Nataliia Tymkiv
Lorenzo Losa
Staff Liaisons
Photo Name Languages Location (time zone) Role
1   Dumisani Ndubane ts-N, en-4 South Africa (UTC+2)
2   Manavpreet Kaur pa-N, en-4, hi-3, fr-2 Punjab, India, Asia (UTC+5:30)
3 Nahid Sultan bn-N, en-3, bpy-1.05, hif-1, as-1 Bangladesh, South Asia (UTC +6) Trust & Safety
4 Charles Roslof en-N United States, North America (UTC-8/UTC-7) Legal
5 Stephen LaPorte en-N United States, North America (UTC-8/UTC-7) Legal  • De beste manier om contact met de Commissie op te nemen is door een email te sturen naar affcom lists.wikimedia.org; de Commisssie is wellicht soms wat traag met reageren. Indien u binnen een redelijke termijn geen antwoord heeft ontvangen, stuur dan een herinneringsemail.
  • U kunt de commissie volgen of tweeten op Twitter: @WikimediaAffCom
  • U kunt de commissie volgen of schrijven op Facebook: @WikimediaAffCom
  • U kunt ook contact opnemen met individuele leden van de Commissie door te klikken op hun gebruikersnaam in het schema hierboven; u bent van harte welkom om op onze overlegpagina alle soorten vragen te stellen die betrekking hebben op afdelingen, thematische organisaties of gebruikersgroepen.
  • U kunt ook een telefonische afspraak (via Skype of Google Hangout) met de leden van de Commissie organiseren.