Jawatankuasa Gabungan

This page is a translated version of the page Affiliations Committee and the translation is 100% complete.
Pintass:
AffCom,
AC

Jawatankuasa Gabungan menasihati dan membuat cadangan mengenai pengiktirafan dan kewujudan gabungan pergerakan Wikipedia.

Kenalan:
AffCom(_AT_)lists.wikimedia.org
Twitter @WikimediaAffCom
Facebook @WikimediaAffCom
Jawatankuasa Gabungan (sebelumnya dikenali sebagai Jawatankuasa Piagam, secara tidak formal AffCom) merupakan jawatankuasa komuniti Wikimedia yang diamanahkan bagi menasihati Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Wikimedia bagi kelulusan pergerakan berkait baru: chapter kebangsaan atau negeri, organisasi tematik dan kumpulan pengguna.

Jawatankuasa telah ditubuhkan pada 15 Januari 2006, melalui resolusi oleh Badan Amanah, bersama beberapa komiti Wikimedia yang lain. Mandat asalnya termasuk penyelarasan pembangunan piagam Wikimedia—yang pada masa itu berada di peringkat awal organisasi, serta memudahkan komunikasi dikalangan chapter dan diantara chapter dan Yayasan Wikimedia.

Pada tahun 2012, berikutan perbincangan masyarakat dan resolusi Lembaga Pemegang Amanah yang terhasil, skop Jawatankuasa telah diperluaskan bagi merangkumi organisasi tematik dan kumpulan pengguna. Selaras dengan ketetapan itu, Jawatankuasa menggubal piagamnya yang telah diluluskan secara rasmi oleh Lembaga pada bulan Ogos, memuktamadkan peralihan ke Jawatankuasa Gabungan.Proses Jawatankuasa Gabungan (Pembentangan PDF pada 2012).

Jawatankuasa Gabungan membuat cadangan kepada Lembaga Pemegang Amanah mengenai pengiktirafan, kelulusan dan kewujudan pergerakan sekutu Wikimedia, dan bagi membantu penubuhan gabungan pergerakan pertubuhan tersebut. Dalam erti kata lain, Jawatankuasa membantu Wikimedians di seluruh dunia bagi menganjurkan diri membentuk chapter, organisasi tematik and kumpulan pengguna, dan bagi mendapat pengiktirafan rasmi daripada Yayasan Wikimedia.

Kami mampu membimbing anda melalui proses mengasaskan organisasi anda dengan membantu anda bagi menyediakan undang-undang kecil, menjawab soalan mengenai apa yang dijangka oleh Yayasan dari sekutu, menyediakan bantuan dan nasihat bagi penyelesaian biasa isu-isu teknikal, tanda perniagaan, pentadbiran dan pembangunan masyarakat, dan-jika sesuai-dengan meluluskan sokongan kewangan yang terhad bagi memulakan aktiviti anda (seperti bagi meliputi kos pendaftaran dan pelancaran awal projek).

Jika anda berminat untuk berhubung dengan usaha tempatan di kawasan anda, sila hubungi kami dengan menggunakan mana-mana kaedah disenaraikan di bawah, dan kami gembira untuk menghubungkan anda dengan pihat yang betul.


"Untuk maklumat lanjut, lihat Affiliations Committee/Members. "

The Affiliates Committee comprises volunteers selected for their enthusiasm and their skills in community organising, cross-cultural communication, reviewing bylaws, and providing governance advice for emerging organisations. There are currently ten voting members with terms of two years each; the terms are arranged so that half of the seats are up for election every year.

Voting members of the Committee are helped by an unspecified number of non-voting advisers, either appointed by the Board of Trustees (known as Board liaisons) or by the Committee itself. Advisers provide the Committee with on-the-ground experience, language skills, and governance advice, and are able to take part in discussions on an internal wiki and a non-public mailing list.

Certain Wikimedia Foundation staff members are also actively present on the Affiliations Committee's non-public mailing list and internal wiki acting as liaisons and providing insight and advice when needed. They are not formal members of the committee, and are present at the request of the Wikimedia Foundation and with permission from voting members of the committee.

All members of the Wikimedia Foundation Board of Trustees have access to the Affiliations Committee's internal wiki.

If you'd like to be a voting member of the Committee, please leave a note on the talk page, and you'll be notified when seats become available. The last elections took place at the end of 2023, with new members joining the Committee in January 2024. The next selection is scheduled for the end of 2024, with new members joining the Committee in January 2025.

Voting members
Photo Name Languages Location (time zone) Term ends Role
1 Jeffrey Keefer en-N, fr-2 United States, North America (UTC-4/UTC-5) December 31, 2023 kerusi
2 Mehman Ibragimov ka-N, ru-N, tr-N, az-N, en-3 Georgia, Eastern Europe (UTC+4) December 31, 2023 Setiausaha; Naib Pengerusi
3 Suyash Dwivedi hi-N, en-3, sa-2 India, South Asia (UTC+05:30) December 31, 2023 Bendahari; Naib Pengerusi
4 Başak Tosun tr-N, en-5 Turkey, Eastern Europe (UTC+3) June 30, 2024
5 Joy N. Y Agyepong en-N, tw-N, ak-N Ghana, Africa June 30, 2024
6 Wojciech Pędzich pl-N, en-4 Poland, Europe (UTC+1) December 31, 2023
7 Maor Malul es, en-5, lad-4, pt-4, de-3, he-3, ca-3, af-2, guc-2, tr-2 Israel, Western Asia (UTC+2) December 31, 2024
8 Aleksey Chalabyan hy-N, ru-N, en-3 Armenia, Eastern Europe (UTC+4) December 31, 2024

Non-voting members

Able to access the committee's non-public mailing list.

None at the moment.

Board Liaisons
Liaison Languages Location (time zone) Term end Notes
Mike Peel en-N, es-2, pt-1, fr-1 Europe (UTC+1)
Nataliia Tymkiv
Lorenzo Losa
Staff Liaisons
Photo Name Languages Location (time zone) Role
1   Dumisani Ndubane ts-N, en-4 South Africa (UTC+2)
2   Manavpreet Kaur pa-N, en-4, hi-3, fr-2 Punjab, India, Asia (UTC+5:30)
3 Nahid Sultan bn-N, en-3, bpy-1.05, hif-1, as-1 Bangladesh, South Asia (UTC +6) Trust & Safety
4 Charles Roslof en-N United States, North America (UTC-8/UTC-7) Legal
5 Stephen LaPorte en-N United States, North America (UTC-8/UTC-7) Legal  • Cara yang terbaik bagi menghubungi Jawatankuasa adalah dengan menulis e-mel kepada affcom lists.wikimedia.org; sila ambil perhatian bahawa Jawatankuasa mungkin kadang-kadang lambat membalas e-mel, jadi jika anda tidak menerima jawapan kepada mesej anda dalam masa yang munasabah, sila hantar peringatan pada kami.
  • Anda boleh mengikuti atau tweet Jawatankuasa di Twitter: @WikimediaAffCom
  • Anda boleh mengikuti atau tulis Jawatankuasa di Facebook: @WikimediaAffCom
  • Anda juga boleh menghubungi ahli-ahli Jawatankuasa secara individu dengan menklik pada nama pengguna mereka pada dalam garis masa di atas; berasa bebas untuk menggunakan laman perbincangan dan e-mel untuk apa-apa soalan yang berkaitan dengan chapter, organisasi thematik atau kumpulan pengguna.
  • Anda juga boleh mengaturkan panggilan telefon (melalui Skype atau Google Hangout) dengan ahli-ahli Jawatankuasa.