Вики чланци траже илустрацију 2021

This page is a translated version of the page Wikipedia Pages Wanting Photos 2021 and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikipedia Pages Wanting Photos 2021

Home Participating Communities Organizing Team Participate Results Resources FAQ & Campaign Rules
Please do not add photos in a language you do not speak. Do not add images without a good caption. In your edit summary, add a good edit summary, and the hashtag #WPWP.

Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Уз фотографије се боље задржава пажња читалаца, илуструје се садржај, те чланак постаје занимљивији и примамљивији за читаање.

На хиљаде фотографија донирано је и прикупљено на Викимедијиној остави путем разних пројеката и такмичења, попут Вики воли споменике, Вики воли Африку, Вики воли Земљу, Вики воли фолклор, и сл. Међутим, релативно мало фотографија је искоришћено у чланцима на Википедији. Данас, Викимедијина остава садржи милионе фотографија, али само мали део њих је искоришћен за илустрацију. То је велики јаз који овај пројекат настоји да премости.

Како учествовати

Пре учешћа, потребно је прочитати целокупно Упутство за учешће и Правила. Непридржавање правила може резултирати дисквалификацијом.

 1. Пријави се ако већ имаш отворен налог на било ком Викимедијином пројекту, а ако немаш отворен налог, можеш отворити налог на Википедији. Можеш га отворити на било ком језику на Википедији. Списак свих постојећих језика на Википедији може се наћи овде: јединстве налог се може користити на свим језицима Википедије.
 2. Пронађи чланак којем недостаје илустрација. Има много начина за то. Ево неколико савета.
 3. Потражи прикладну слику на Викимедијиној остави. Пронађи фотографију користећи правилни назив или категорију. Постоји неколико начина да се ово уради. Погледај овај једноставни водич за поновно коришћење садржаја. Ово су додатни савети. Молимо те имај у виду да илустрације имају сврху да увећају разумевање читалаца о теми, углавном директно приказујући особе, предмете, активности и концепте описане у чланку. Релевантни аспект слике треба да буде јасан и централно позициониран. Слике морају бити значајне за контекст чланка, а не само декоративне.
 4. На страници чланка пронађите одељак у којем је слика релевантна и помаже читаоцу да разуме тему. Кликните Уреди и уметните слику, и унесите кратак опис који објашњава шта слика приказује у чланку. Користите слике најбољег квалитета које су на располагању. Слике лошег квалитета - тамне или мутне, нејасне, двосмислене или ситне фотографије не би требало да се користе уколико није апсолутно неопходно. Добро размислите које слике најбоље илуструју тему. ОБАВЕЗНО унесите опис свих својих измена, кликните на „Преглед“ и уносите све неопходне измене. Укључите хештег #WPWP у резиме уређивања свих чланака побољшаних сликама. Затим кликните на „Објави промене“. Молимо погледајте: Водич за коришћење хештегова за кампању WPWP
 5. Молимо обратите пажњу на синтаксу слике! Ако желите да додате фотографије у инфокутије на чланцима, синтакса је много лакша — само назив датотеке, те уместо [[File:Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg|thumb|The Obamas worship at [[African Methodist Episcopal Church]] in Washington, D.C., January 2013]] једноставно укуцајте The Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg.

Синтакса назива датотека и описа

Бели пас на повоцу додирује малог дечака
Сибирски хаски користи се као товарна животиња

Основни пример (поставља фотографију десно):
[[File:Siberian Husky pho.jpg|thumb|alt=Бели пас на повоцу додирује малог дечака |Сибирски хаски користи се као товарна животиња]]

 • File:Siberian Husky pho.jpg Назив датотеке (фотографије) мора бити идентичан (укључујући велико слово, интерпункцију и размак) и мора садржати .jpg, .png или други формат. (Слика: и Датотека: такође.) Ако се датотека са одређеним називом налази и на Википедијии на Викимедијиној остави, у чланку ће се појавити верзија са Википедије.
 • thumb се најчешће подразумева
 • alt=Бели пас на повоцу додирује малог дечака Алтернативни текст је за оне који не могу видети слику; за разлику од назива, он подразумева изглед фотографије. Требало би да буде у складу са смерницама за приступачност и треба да садржи познате догађаје, особе и предмете.
 • Сибирски хаски користи се као товарна животиња Назив је последњи и даје значај илустрацији.

Погледајте en:WP:Extended image syntax за више функционалности и опција. Ако се слика не приказује након пажљиве провере синтаксе, вероватно је на Црној листи.

Правила кампање

Слике се морају убацити у чланке на Википедији од 1. јула до 31. августа 2021. године.

Не постоји ограничење за број искоришћених датотека. Међутим, постоје различите категорије награда (види испод). Молимо Вас да не претрпавате чланке илустрацијама. Додајте их само на чланке који још немају илустрацију.

Слика мора бити објављена под слободном лиценцом или у јавном власништву. Дозвољене су следеће лиценце: CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0, CC0 1.0.

Учесници морају бити регистровани корисници неког од Викимедијиних пројеката. Пријавите се или Отворите налог на Википедији (можете отворити налог набило којој језичкој верзији Википедије, у сврху коришћења на Вашој матичној Википедији и свим осталим Викимедијиним пројектима). Списак свих језичких варијанти Википедије налазе се овде.

Фотографије лошег квалитета и ниске резолуције нису прихватљиве.

 1. Назив и опис фотографије морају бити јасни и одговарајући за чланак.
 2. Сва додавања фотографија морају садржати назив који описује шта је на њима.
 3. Илустрације се морају постављати на релевантне делове у тексту чланка.
 4. Немојте додавати фотографије у чланцима на језику који не говорите течно. Корисници који упорно додају фотографије без назива, нејасне илустрације и слично могу бити дисквалификовани.

Учесници морају укључити хештег #WPWP у опису измене, на свим илустрованим чланцима уз објашњење измене, на пример "Додата фотографија у инфокутију" #WPWP. Немојте додавати хештег (#WPWP) у чланак. Прочитајте: Guide on how to use WPWP Campaign Hashtags


Како ти желиш да будеш део #WPWP?

Овај одељак је направљен да ти помогне око нивоа укључености у WPWP. Кликни на поља испод да откријеш начине на које можеш учествовати.

Временски ток акције

WPWP акција се одвија на годишњем нивоу.

 • Почетак уноса: 1. јул 2021. 00:01 (UTC)
 • Рок за унос: 31. август 2021. 23:59 (UTC)
 • Објављивање резултата: 1. октобар 2021.

Категорије међународних награда

Награде за три корисника са највећим бројем чланака на Википедији илустрованих фотографијама:

 1. 1. награда ― Поклон ваучер са 200$ + WPWP сувенири + потврда
 2. 2. награда ― Поклон ваучер са 150$ + WPWP сувенири + потврда
 3. 3. награда ― Поклон ваучер са 100$ + WPWP сувенири + потврда

Награде за кориснике са највећим бројем чланака на Википедији илустрованих звучним записом:

 • Поклон ваучер у вредности од 100$ + WPWP сувенири + потврда

Награда за корисника са највећим бројем чланака на Википедији илустрованих видео записом:

 • Поклон ваучер у вредности од 100$ + WPWP сувенири + потврда

Награда за новог корисника са највећим бројем чланака на Википедији илустрованих фотографијама:

 • Поклон ваучер у вредности од 100$ + WPWP сувенири + потврда

Посебне категорије награда за заједницу Википедије на арапском

Награде за три корисника са највећим бројем чланака на арапској Википедији илустрованих фотографијама:

 1. 1. награда ― Поклон ваучер са 200$
 2. 2. награда ― Поклон ваучер са 150$
 3. 3. награда ― Поклон ваучер са 100$

Награде за заједницу на арапском језику са највећим бројем чланака на Википедији илустрованих фотографијама:

 • Поклон ваучер у вредности од 50$

Категорије награда за Вики воли Африку

Награда за корисника са највише чланака на Википедији илустрованих фотографијама са Wiki Loves Africa. Фотографије свих годишњих такмиченја Вики воли Африку долазе у обзир... али ће се за прву награду рачунати доприноси на свим језицима осим на енглеском и француском. Више информација овде: Wiki Loves Africa/WPWP

 • 1. награда - Поклон ваучер у вредности од 100$
 • 1. до 3. награде - Вики воли Африку сувенири

Како учествовати:

 1. мораш додати хештег #WLA у опис измене (заједно са #WPWP)
 2. Мораш имати регистрован налог пре јануара 2021. године
 3. Мораш имати бар 300 измена у Главном именском простору на било којој језичкој варијанти Википедије пре 1. јуна 2021. године.