Wikipedia Pages Wanting Photos 2021

This page is a translated version of the page Wikipedia Pages Wanting Photos 2021 and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikipedia Pages Wanting Photos 2021

Kezdőlap Résztvevő országok Szervező csapat Részvétel Eredmények Erőforrások GYIK és Kampányszabályzat
Please do not add photos in a language you do not speak. Do not add images without a good caption. In your edit summary, add a good edit summary, and the hashtag #WPWP.

Wikipedia Pages Wanting Photos (WPWP) egy évente megszervezett pályázat, melyben a világ minden részéről vesznek részt Wikipédia-szerkesztők, a Wikipédia különböző nyelvi változata és közösségei annak érdekében, hogy képeket adjanak hozzá olyan Wikipédia-szócikkekhez, melyekben nincsen illusztráció. A pályázat célja annak a több millió digitális médiafájlnak a Wikipédia-szócikkekben való felhasználása, melyeket pl. különböző fotópályázatokon vagy fotósétákon gyűjtött össze a Wikimédia-közösség. A fényképek segítenek jobban megragadni az olvasó figyelmét, mint a csupasz szöveg, illusztrálják a tartalmat, és a cikkeket tanulságosabbá és vonzóbbá teszik az olvasók számára.

Képek ezreihez jutott hozzá a Wikimédia Commonshoz különféle programok, fotóséták és versenyek révén, ideértve nemzetközi fotópályázatokat is, például Wiki Loves Monuments, Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore stb. Mégis, ezen fotók közül viszonylag kevés használnak a Wikipédia cikkei. Ma a Wikimédia Commons milliónyi fényképet tárol, de ezeknek csak egy parányi részét használják fel a Wikipédia szócikkeiben. Ennek az óriási hiányosságnak az áthidalása a projekt célja.

Hogyan vehetsz részt

Mielőtt részt veszel, nagyon fontos, hogy teljes egészében elolvasd a részvétellel kapcsolatos utasításokat és szabályokat. Ennek elmulasztása kizárást vonhat maga után.

 1. Jelentkezz be, amennyiben már regisztráltál valamelyik Wikimédia-projektben. Amennyiben még nincsen fiókod, hozz létre egy újat. Ezt a fiókot a Wikipédia bármelyik nyelvi változatán létrehozhatod. A Wikipédia nyelvi változatait itt találod, és ezek bármelyikén létrehozott felhasználói fiók használható valamennyi nyelvi változatban.
 2. Keress egy szócikket, amelyhez fénykép szükséges. Ennek számos módja van, és néhány ötletet itt is találhatsz.
 3. Találj egy megfelelő képet a Commonson! Keress képet a hozzá tartozó cím vagy kategória segítségével! Erre több lehetőség is rendelkezésre áll, lásd a médiafájlok újrahasználati útmutatóját, valamint további tippeket itt. Felhívjuk a figyelmet, hogy a képek célja az olvasók segítése a szócikkek tárgyának jobb megértésében, általában a cikkben leírt emberek, dolgok, tevékenységek és fogalmak közvetlen ábrázolásával. A képnek a szócikk tárgyában jelentősnek és hozzá közvetlenül kapcsolódónak kell lennie, nem elsősorban dekoratívaknak.
 4. A cikk oldalán keress egy részt, ahova a kép leginkább illik, és segíti az olvasót a téma megértésében. Kattints a Szerkesztés gombra és illeszd be a képet, majd adj meg egy rövid képaláírást, amely elmagyarázza, hogy a kép mit ábrázol a cikkben. Használd a rendelkezésre álló legjobb minőségű képeket! Gyenge minőségű képet – sötét vagy homályos, a téma túl kicsi, zavaros vagy félreérthető rajta stb. – csak akkor szabad használni, ha feltétlenül szükséges. Gondold át alaposan, hogy mely képek szemléltetik a legjobban a témát. ADJ MEG szerkesztési összefoglalót összes szerkesztéshez, és a szerkesztési összefoglaló tartalmazza a #WPWP hashtaget az összes képpel javított cikk esetén. Ezután kattints a "Változtatások közzététele" gombra. Kérjük, olvasd el a WPWP-kampány hashtageinek használatához készített útmutatót!
 5. Kérjük, ügyelj a kép szintaxisára! Ha képeket kívánsz hozzáadni a cikkek infoboxaihoz, a szintaxis sokkal könnyebb: csak a fájlnév szükséges. Azaz, [[File:Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg|thumb|The Obamas worship at [[African Methodist Episcopal Church]] in Washington, D.C., January 2013]] helyett egyszerűen írd be azt, hogy The Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg.

A fájlnevek és képaláírások szintaxisa

A hámban lévő fehér kutya játékosan hozzábújik egy fiatal fiúhoz
Egy szibériai husky teherhordó állatként

Egyszerű példa (a jobb oldali kép eléréséhez):
[[File:Siberian Husky pho.jpg|thumb|alt=A hámban lévő fehér kutya játékosan hozzábújik egy fiatal fiúhoz |Egy szibériai husky teherhordó állatként]]

 • File:Siberian Husky pho.jpg A fájl (kép) névnek pontosnak kell lennie (beleértve a kis- és nagybetűket, az írásjeleket és a szóközöket), és tartalmaznia kell a .jpg, a .png vagy más kiterjesztést. (Kép: and Fájl: ugyanúgy működik.) Ha a Wikipédia és a Wikimédia Commons is rendelkezik a ugyanolyan névvel ellátott képpel, akkor a Wikipédiában található verzió jelenik meg a cikkben.
 • a thumb alkalmazása a legtöbb esetben szükséges
 • alt=A hámban lévő fehér kutya játékosan hozzábújik egy fiatal fiúhoz Az alt szöveg azoknak szól, akik nem látják a képet; a felirattal ellentétben összefoglalja a kép tartalmát. Összhangban kell lennie a következővel: hozzáférési útmutató (angolul), és meg kell neveznie a rajta található híres eseményeket, embereket és dolgokat.
 • Egy szibériai husky teherhordó állatként A képaláírás az utolsó elem, és a kép jelentését vagy szócikk szempontjából vett jelentőségét adja meg.

További lehetőségekhez lásd a képek használatához készített segédoldalt. Ha a kép nem jelenik meg, miután alaposan ellenőrizted a szintaxist, akkor valószínűleg tiltólistán található.

A kampány szabályai

A képeket 2021. július 1. és augusztus 31. között kell beilleszteni a Wikipédia-szócikkekbe.

A felhasználható fájlok száma nincs korlátozva, a Wikipédia cikkeit azonban ne tegyék olvashatatlanná a fényképek. A díjaknak emellett különböző kategóriái vannak (lásd alább). Csak olyan szócikkhez adjál hozzá fotót, amelyben még nincsen.

Csak szabad licenc alatt publikált vagy közkincs képeket használhatsz fel. Lehetséges licencek a CC-BY-SA, CC-BY és a CC0.

A résztvevőknek regisztrált felhasználónak kell lenniük valamelyik Wikimédia-projektben. Jelentkezz be vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot a Wikipédián! (Bármelyik nyelvű Wikipédián létrehozhatsz fiókot, melyet aztán a saját Wikipédiád mellett az összes többi Wikimédia-projektben is használhatsz). A Wikipédia összes nyelvi változatának listája itt érhető el.

A rossz vagy nagyon rossz minőségű fényképek általában nem elfogadhatóak.

 1. A képaláírásnak és leírásának egyértelműnek, és a cikk szövegéhez illőnek kell lennie.
 2. Minden hozzáadott képnek tartalmaznia kell egy képaláírást, amely bemutatja, hogy miről szól a kép.
 3. A képeket ott kell elhelyezni a cikkben, ahova a leginkább illenek és szükségesek.
 4. Ne adj képeket olyan nyelvű cikkekhez, amelyet nem beszélsz folyékonyan. Azokat a felhasználókat, akik többször is képaláírás nélküli, a cikk tartalmához nem illő stb. képeket illesztenek be, kizárhatják.

A résztvevőknek fel kell tüntetniük a #WPWP hashtaget a leíró szerkesztési összefoglaló mellett a szerkesztési összefoglalóban minden képekkel javított szócikknél, például „Az infobox képpel való kiegészítése”' #WPWP. Ne illessz be hashtaget (#WPWP) szócikkbe! Kérjük, tekintsd meg a következő útmutatót: Útmutató a WPWP-kampány hashtageinek használatához


Hogyan szeretnél részt venni a #WPWP-ben?

Ezt a szakaszt úgy alakítottuk ki, hogy szépen illeszkedjen a WPWP-ben való részvételi szintedhez. Kattints a lenti gombokra a részvételi módok felfedezéséhez!

A kampány ütemezése

A WPWP-kampányt évente rendezzük meg.

 • A nevezések kezdete: 2021. július 1. 00:01 (UTC)
 • Nevezési határidő: 2021. augusztus 31. 23:59 (UTC)
 • Eredményhirdetés: 2021. október 1. 2021. október 15.

Nemzetközi díjazás

Nyeremények a legtöbb Wikipédia-szócikk képpel való javításáért:

 • 1. díj: 200 dolláros ajándékutalvány + WPWP-ajándéktárgyak + oklevél
 • 2. díj: 150 dolláros ajándékutalvány + WPWP-ajándéktárgyak + oklevél
 • 3. díj: 100 dolláros ajándékutalvány + WPWP-ajándéktárgyak + oklevél

Nyeremény annak a felhasználónak, aki a legtöbb Wikipédia-szócikket javítja hanganyaggal:

 • 100 dolláros ajándékutalvány + WPWP-ajándéktárgyak + oklevél

Nyeremény annak a felhasználónak, aki a legtöbb Wikipédia-szócikket javítja videókkal:

 • 100 dolláros ajándékutalvány + WPWP-ajándéktárgyak + oklevél

Nyeremény annak az új felhasználónak, aki a legtöbb Wikipédia-szócikket javítja fényképpekkel:

 • 100 dolláros ajándékutalvány + WPWP-ajándéktárgyak + oklevél

Az arab közösség különdíja(i)

Nyeremények a legtöbb arab Wikipédia-szócikk képpel való javításáért:

 • 1. díj: 200 dolláros ajándékutalvány
 • 2. díj: 150 dolláros ajándékutalvány
 • 3. díj: 100 dolláros ajándékutalvány

Az arab közösség számára kínált nyeremény a legtöbb Wikipédia-szócikk képpekkel való javításáért:

 • 50 dolláros ajándékutalvány

Wiki Loves Africa különdíj

Nyeremény annak a felhasználónak, aki a legtöbb Wikipédia-szócikket javítja a Wiki Loves Africa fotópályázat keretében készített képekkel. A WLA valamennyi pályázati éve jogosult a részvételre. Az első díj kiszámításakor az angol és a francia Wikipédia kivételével valamennyi Wikipédiában végzett szerkesztést figyelembe vesszük. További információk és a pályázat nyomon követése: Wiki Loves Africa 2021/WPWP

 • 1. díj: 100 dolláros ajándékutalvány
 • 1–3. díjak: WLA-ajándéktárgyak

A jogosultság feltételei:

 1. a szerkesztési összefoglalóhoz hashtagként hozzá kell adnod a #WLA-t (valamint a #WPWP-t is);
 2. felhasználói fiókodat 2021. január előtt regisztráltad;
 3. 2021. június 1-je előtt legalább 300 fő névtérbeli szerkesztést végeztél a Wikipédia bármely nyelvén.