Pagini Wikipedia care doresc fotografii 2021

This page is a translated version of the page Wikipedia Pages Wanting Photos 2021 and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikipedia Pages Wanting Photos 2021

Home Participating Communities Organizing Team Participate Results Resources FAQ & Campaign Rules
Please do not add photos in a language you do not speak. Do not add images without a good caption. In your edit summary, add a good edit summary, and the hashtag #WPWP.

Wikipedia Pages Wanting Photos (PWNP) este o campanie anuală în cadrul căreia wikipediști din toată lumea, de prin toate proiectele și comunitățile în diferite limbi adaugă fotografii articolelor din Wikipedia care încă nu au ilustrații. Aceasta se face pentru a promova utilizarea fișierelor media digitale adunate din diversele concursuri de fotografie Wikimedia, photowalkuri organizate de Comunitatea Wikimedia, pe paginile articolelor Wikipedia. Fotografiile ajută la a capta atenția cititorilor (și o fac mult mai bine decât simplele blocuri de text), ilustrează conținutul, și fac articolul să fie mai instructiv și mai captivant pentru cititori.

Mii de imagini au fost donate și aduse la Wikimedia Commons prin intermediul diverselor programe de solicitări, photowalkuri, și concursuri, printre care concursurile internaționale de fotografie, ca Wiki Loves Monuments, Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc. Cu toate acestea, relativ puține dintre aceste fotografii au fost și folosite în articolele din Wikipedia. Astăzi, Wikimedia Commons găzduiește milioane de fotografii, dar numai o parte infimă dintre ele au și fost folosite în paginile articolelor din Wikipedia. Vidul acesta este cel pe care proiectul de față își propune să îl umple.

Cum puteți participa

Înainte de a participa, este important să citiți instrucțiunile de participare și regulile de mai jos în întregime. În caz contrar, ați putea fi descalificat(ă).

  1. Conectați-vă dacă sunteți deja înregistrat(ă) pe orice proiect Wikimedia sau, dacă nu aveți încă un cont, creați-vă unul pentru Wikipedia. Puteți crea un cont în orice limbă Wikipedia, inclusiv cea maternă. Lista tuturor limbilor Wikipedia poate fi găsită aici: un singur cont poate fi folosit pe toate versiunile în diferite limbi.
  2. Găsiți un articol care are nevoie de o fotografie. Există multe feluri în care o puteți face. Iată câteva sfaturi.
  3. Găsiți o imagine adecvată pe Commons. Căutați imaginea folosind titlul sau categoria corectă. Există mai multe moduri de a face acest lucru. Consultați acest ghid simplu de reutilizare a fișierelor media. Aici găsiți câteva sfaturi suplimentare. Rețineți că scopul unei imagini este să îmbunătățească capacitatea cititorului de a înțelege subiectul unui articol, în general prin ilustrarea directă a persoanelor, lucrurilor, activităților și conceptelor descrise în articol. Aspectele relevante ale imaginii trebuie să fie clare și centrale. Imaginile trebuie să fie semnificative și relevante în contextul subiectului, și nu să aibă în principal scop decorativ.
  4. Pe pagina articolului, găsiți o secțiune unde imaginea este relevantă și ajutați cititorul să înțeleagă subiectul. Dați clic pe Modificare, introduceți imaginea și includeți o scurtă legendă care explică ce ilustrează imaginea din articol. Folosiți imaginile cu cea mai bună calitate disponibilă. Imaginile de calitate slabă (întunecate sau încețoșate, care ilustrează subiectul prea mic, ascuns în mulțime sau ambiguu etc.) nu trebuie utilizate decât dacă este absolut necesar. Gândiți-vă cu atenție ce imagini ilustrează cel mai bune subiectul. TREBUIE să includeți o descriere a modificărilor pentru toate editările, să folosiți butonul Previzualizare și să faceți orice modificări necesare. Includeți hashtagul #WPWP în descrierea modificărilor pentru toate articolele îmbunătățite cu imagini. Apoi dați clic pe Publică modificările. Consultați ghidul despre utilizarea hashtagurilor Campaniei WPWP.
  5. Țineți cont de sintaxa imaginilor! Dacă veți adăuga imagini în casetele cu informații din articole, sintaxa este mult mai simplă: doar numele fișierului, așa că în loc de [[File:Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg|thumb|The Obamas worship at [[African Methodist Episcopal Church]] in Washington, D.C., January 2013]] trebuie să introduceți doar The Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg.

Sintaxa numelor fișierelor și a legendelor

Un câine alb într-un harnașament își apropie jucăuș nasul de un băiat mic
Un husky siberian folosit ca animal de tracțiune

Exemplu de bază (rezultând în imaginea din dreapta):
[[File:Siberian Husky pho.jpg|thumb|alt=Un câine alb într-un harnașament își apropie jucăuș nasul de un băiat mic |Un husky siberian folosit ca animal de tracțiune]]

  • File:Siberian Husky pho.jpg Numele fișierului (imaginii) trebuie să fie exact (inclusiv scrierea cu majuscule, punctuația și spațiile) și trebuie să includă .jpg, .png sau altă extensie. (Imagine: și Fișier: funcționează la fel.) Dacă imaginea cu numele indicat există atât pe Wikimedia, cât și pe Wikimedia Commons, versiunea de pe Wikipedia va apărea în articol.
  • thumb este necesar în majoritatea cazurilor
  • alt=Un câine alb într-un harnașament își apropie jucăuș nasul de un băiat mic Textul alternativ este pentru cei care nu pot vedea imaginea; spre deosebire de legendă, rezumă aspectul imaginii. Trebuie să respecte regulile de accesibilitate și trebuie să includă evenimente, persoane și lucruri faimoase.
  • Un husky siberian folosit ca animal de tracțiune Legenda este ultima și oferă semnificația sau însemnătatea imaginii.

Consultați sintaxa extinsă a imaginilor pentru mai multe caracteristici și opțiuni. Dacă imaginea nu se afișează după ce ați verificat cu atenție sintaxa, este posibil să fi fost interzisă.

Regulile campaniei

Imaginile trebuie folosite pe articolele Wikipedia între 1 iulie și 31 august 2021.

Nu există limită de fișiere pe care un utilizator le poate adăuga. Totuși, există diferite categorii de premii (vedeți mai jos). Nu vandalizați articolele de pe Wikipedia cu imagini. Adăugați o fotografie doar în articolele care nu au fotografii.

Imaginea trebuie să fie publicată sub o licență de utilizare liberă sau ca domeniu public. Licențele posibile sunt CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0, CC0 1.0.

Participanții trebuie să fie utilizatori înregistrați pe orice proiect Wikimedia. Autentificați-vă sau creați-vă un cont nou pe Wikipedia (puteți crea cont în orice ediție a Wikipediei în orice limbă, pentru a-l folosi în propria dumneavoastră WP sau pe toate proiectele Wikimedia). Lista Wikipediilor în toate limbile se poate găsi aici.

Fotografiile proaste sau de calitate foarte slabă în general nu sunt acceptabile.

  1. Legenda și descrierea imaginilor trebuie să fie clare și potrivite pentru articolul respectiv.
  2. Toate imaginile adăugate trebuie să includă o legendă care descrie ce reprezintă imaginea.
  3. Imaginile trebuie poziționate în locurile relevante din articol.
  4. Nu adăugați fotografii la articole într-o limbă pe care nu o vorbiți fluent. Utilizatorii care adaugă în mod repetat imagini fără descrieri, irelevante etc. ar putea fi descalificați.

Participanții trebuie să includă hashtagul #WPWP în Descrierea modificărilor pentru toate articolele îmbunătățite cu imagini, pe lângă un rezumat descriptiv al modificărilor, de exemplu „Îmbunătățire cu o imagine în caseta cu informații” #WPWP. Nu adăugați hashtagul (#WPWP) în articol. Consultați ghidul despre utilizarea hashtagurilor Campaniei WPWP.


Cum doriți să participați la #WPWP?

Această secțiune este concepută ca să se potrivească întocmai nivelului vostru de participare la WPWP. Dați clic pe butoanele de mai jos pentru a descoperi modalitățile de participare.

Calendarul campaniei

Concursul WPWP este anual.

  • Începutul înscrierilor: 1 iulie 2021 00:01 (UTC)
  • Sfârșitul înscrierilor: 31 august 2021 23:59 (UTC)
  • Anunțarea rezultatelor: 1 octombrie 2021

Categorii de premii internaționale

Premiile câștigătoare pentru primii trei utilizatori cu cele mai multe articole Wikipedia îmbunătățite cu fotografii:

  1. Premiul întâi ― card cadou de 200 USD + suveniruri WPWP + certificat
  2. Premiul al doilea ― card cadou de 150 USD + suveniruri WPWP + certificat
  3. Premiul al treilea ― card cadou de 100 USD + suveniruri WPWP + certificat

Premiul câștigător pentru utilizatorul cu cele mai multe articole Wikipedia îmbunătățite cu fișiere audio:

  • Card cadou de 100 USD + suveniruri WPWP + certificat

Premiul câștigător pentru utilizatorul cu cele mai multe articole Wikipedia îmbunătățite cu fișiere video:

  • Card cadou de 100 USD + suveniruri WPWP + certificat

Premiul câștigător pentru utilizatorul „nou” cu cele mai multe articole Wikipedia îmbunătățite cu fotografii:

  • Card cadou de 100 USD + suveniruri WPWP + certificat

Categorii de premii speciale din comunitatea arabă

Premiile câștigătoare pentru primii trei utilizatori cu cele mai multe articole Wikipedia în arabă îmbunătățite cu fotografii:

  1. Premiul întâi ― card cadou de 200 USD
  2. Premiul al doilea ― card cadou de 150 USD
  3. Premiul al treilea ― card cadou de 100 USD

Premiul câștigător pentru utilizatorul din comunitatea arabă cu cele mai multe articole îmbunătățite cu fotografii:

  • Card cadou de 50 USD

Categorii de premii Wiki Loves Africa

Premiile câștigătoare pentru utilizatorul cu cele mai multe articole Wikipedia îmbunătățite cu imagini din Wiki Loves Africa. Toți anii WLA sunt eligibili... dar primul premiu va lua în considerare modificările aduse în orice limbă cu excepția englezei și francezei. Mai multe informații și urmărirea progresului sunt disponibile aici.

  • Premiul întâi – card cadou de 100 USD
  • Premiile întâi, al doilea și al treilea – suveniruri WLA

Pentru a fi eligibil(ă):

  1. trebuie să adăugați hashtagul #WLA în descrierea modificărilor (precum și #WPWP);
  2. trebuie să fi înregistrat contul înainte de ianuarie 2021;
  3. trebuie să fi făcut 300 de editări în spațiul de nume principal pe Wikipedia în orice limbă înainte de 1 iunie 2021.