Избори на Фондация Уикимедия/2017/Въпроси за гласуването

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2017/Vote Questions and the translation is 100% complete.
Info Изборите приключиха на 11 юни 2017. Гласове повече няма да се приемат.
Резултатите бяха обявени на или преди 19 юни 2017. Моля, помислете за оставяне на отзиви по отношение на изборите през 2017 г. на направената след изборите страница.

Информация за избирателите

Изисквания

Редактори

Можете да гласувате от която и да е регистрирана Ваша сметка в уикито на Уикимедия. Може да гласувате само веднъж, независимо от броя на сметките, които притежавате. За да изпълни условията за гласуване, тази сметка трябва да:

 • да не е блокиран в повече от един проект;
 • и са направили най-малко 300 редакции преди 1 април 2017 г. в уикитата на Уикимедия;
 • и са направили най-малко 20 редакции между 1 октомври 2016 и 1 април 2017 г.

Можете да използвате инструмента AccountEligibility за проверка на основните изисквания спрямо гласуващите участници.

Разработчици

Разработчиците отговарят на изискванията, ако:

 • Са администратори на сървърите с shell достъп в Уикимедия;
 • Или да e дал достъп и да е направил най-малко един обединяване на достъпи от git към Фондация Уикимедия, между 1 октомври 2016 г. и 1 април 2017 г.
Служители и изпълнители на Фондация Уикимедия

Настоящите служители и изпълнители на Фондация Уикимедия отговарят на условията за гласуване, ако са били наети от Фондацията преди 1 април 2017 г.

Служители и изпълнители на филиали от уикимедианското движение

Настоящите служители и изпълнители на сдружение на Уикимедия, тематична организация или потребителска група и могат да гласуват, ако са били наети на работа от тяхната организация до 1 април 2017 г.

Членове на Управителния съвет на Фондация Уикимедия, членове на Консултативния съвет, членове на Комитета за разпределение на средства

Настоящи и бивши членове на Управителния съвет на Фондация Уикимедия, Консултативния съвет на Фондация Уикимедия и Комитета за разпространение на средства са квалифицирани да гласуват.

Как да гласувате

Ако отговаряте на условията за гласуване:

 1. Прочетете презентациите на кандидатите и решете кои кандидати ще подкрепите.
 2. Отидете на страницата за гласуване SecurePoll.
 3. Последвайте инструкциите на тази страница.

Общи въпроси

Допустим избирател не може да гласува

Възможно е да получите съобщение "Съжаляваме, не сте в предварително определения списък от потребители, упълномощени да гласуват в тези избори."

Решения

 1. Уверете се, че сте влезли в профила си
 2. Уверете се, че гласувате от Мета, оттам можете да използвате тази връзка, за да отидете на главната страница за гласуване.
 3. Ако сте разработчик, служител на Фондация Уикимедия, член на Консултативния съвет или член на Комитета за разпространение на средства, възможно е Изборният комитет да не е успял да Ви свърже с конкретно потребителско име. Трябва да се свържете с James Alexander, за да бъдете добавени към списъка.
 4. Ако все още не сте в състояние да гласувате и вярвате, че трябва да можете да гласувате, оставете съобщение на беседата на изборите или се свържете с Изборния комитет на адрес board-elections wikimedia.org.

Допустим избирател иска да промени вота си

Следвайте същия процес, който сте направили за първоначалното гласуване. Оригиналният Ви вот ще бъде отхвърлен.

Несъответствие в знака за сигурност, не можете да влезете в системата

Може да получите съобщение "Несъответствие в знака за сигурност, не можете да влезете в системата". Разработчиците все още не са идентифицирали причината за този проблем. Обикновено изчезва след няколко часа.

Като се има предвид, че времето е много ограничено, за да изчакате тази грешка да бъде разрешена, предлага се следната алтелнатива:

 1. Създайте допълнителен профил въз основа на Вашето потребителско име с добавено "-vote". Например: Jimbo-vote
 2. От основната си сметка, пуснете заявка на беседата на ЧЗВ.
 3. В заявката си - уверете се, че сте показали грешката и предоставете потребителското име, което сте създали в първата стъпка.
 4. След като Вашият профил за гласуване е добавен към списъка с избиратели, ще бъдете уведомени в отговор на вашата заявка.
 5. Влезте в профила, който сте създали в първата стъпка, и сега би трябвало да можете да гласувате.

Извиняваме се за неудобството и ще продължим да работим за отстраняването на грешката.

Не мога да вляза в уикито за гласуване

Не е необходимо да сте влезли в уикито зо гласуване, за да можете да гласувате. Ако виждате гласуването, тогава SecurePoll вече успешно Ви е идентифицирал. От съображения за сигурност, в уикито за гласуване са регистрирани само ограничен брой профили.

Може ли някой да види как гласувах?

Не, изборите са защитени чрез софтуера SecurePoll. Гласовете са тайни и никой от Избирателния комитет, от Съвета или от служителите на Фондация Уикимедия няма достъп до тях. Ключът за криптиране за изборите се държи от независима трета страна; след като бъде активиран, изборите се прекратяват. Някои от личните данни на избирателите (напр. IP адрес, потребителски агент и други данни, които по същество са подобни на тези, получавани от инструмента Checkuser) могат да се видят от няколко избрани лица, които одитират и коригират изборите (Избирателния комитет) и автоматично се изтриват 90 дни след изборите.

Как се определят победителите и какъв е процесът след приключване на гласуването?

Гласоподавателите изпращат гласове, като използват системата подкрепа/въздържал се/ против. Гласовете ще бъдат събрани и кандидатите ще бъдат класирани според процента на подкрепа, дефиниран като броят на подадените гласове в подкрепа на кандидата, разделен на общия брой подадени гласове за кандидата (неутралните предпочитания не се отчитат, така че това е сумата от гласовете в подкрепа и против) - "подкрепа/подкрепа + против". Кандидатите с подкрепа от най-малко 10% от гласоподавателите и с най-висок процент на подкрепа ще бъдат препоръчани на Управителния съвет за назначаване, което ще се случи след приключване на допълнителната проверка на изискванията.

Как мога да потвърдя, че изпълнявам условията за гласуване?

Редакторите могат да използват инструмента AccountEligibility, за да проверят допустимостта си за текущите избори. За да научите повече за броя на редакциите и историята на приносите си, можете да проверите няколко инструмента - например страницата с информация за глобалната Ви сметка и Stalk toy.

Разработчиците, служителите, членовете на СЪвета и съветниците могат да се свържат с Избирателния комитет по имейл на адрес board-elections lists.wikimedia.org, за да проверят и да настроят допустимостта на гласоподавателите.

Как се определят изискванията за допустимост?

Избирателният комитет определя изискванията за допустимост преди началото на изборите.

Други въпроси, които не са споменати тук

За технически грешки или грешки в системата за гласуване, моля, изпратете имейл на board-elections wikimedia.org. Член на Избирателния комитет ще отговори на Вашия имейл възможно най-скоро. Моля, посочете потребителското име, с което се опитвате да гласувате, и проекта, в който се опитвате да гласувате.