2015 Strategy/Community consultation/Background/nl

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2015/Community consultation/Background and the translation is 100% complete.

Achtergrond

Binnen de WMF zijn we onlangs gestart met een initiatief om onze strategische richting bij te werken zodat we er zeker van zijn dat we op de beste wijze blijven werken om de Wikimedia-visie te verwezenlijken.

Zoals u misschien weet maakte de Wikimedia Foundation in 2009 een concept voor een vijfjaarsstrategie voor de Wikimedia-beweging met een aanzienlijke bijdrage van de gemeenschap en personeel. Vanaf dat punt werden vijfjaarsdoelen opgezet. Die doelen zorgden ervoor dat er geld werd geïnvesteerd in het stabiliseren van onze technische infrastructuur, het creëren van ruimte voor innovatie en het verhogen van de investeringen in bewerkingsmiddelen. Het plan was kordaat en motiverend, maar tijdens de horizon van vijf jaar bleek het moeilijk om aan te passen aan de veranderende aard van het internet.


Het Strategische Plan van 2009 was zeer breed en veelomvattend. Het weerspiegelde de belangrijkste kwesties voor de Wikimedia-beweging en de miljoenen mensen die er deel van uitmaken. In de praktijk vond de WMF het moeilijk om de dagelijkse activiteiten te richten op het Plan en er prioriteit aan toe te kennen. De aankondiging in 2012 voor een 'Scherpere Focus' was een poging om de focus van de WMF letterlijk te verscherpen om effectiever de Beweging te ondersteunen. Het is nu tijd om ons Strategische Plan en de beslissing voor een Scherpere Focus te heroverwegen en aan te passen.


De WMF ontwikkelt een nieuw strategisch proces nu we 2015 ingaan. In plaats van een conceptdocument te maken voor de gehele beweging voor de komende vijf jaar, starten we met wat een discipline van doorlopend strategisch onderzoek, beoordeling en uitlijning moet worden. Dit flexibelere en aanpasbare proces zal onze prioriteiten en doelen direct vormen en bijwerken en ons helpen een strategische richting te houden die past bij de Wikimedia-visie en de Wikimedia-projecten te ondersteunen en is gevoelig voor veranderingen in de wereldwijde omgeving.


Het raadplegen van de gemeenschap voor de “Strategische Visie” is de eerste stap in ons nieuwe strategische proces. Het is een kans voor ons om samen te verkennen wat de toekomst in petto heeft voor de Wikimedia-beweging en -projecten. Wij leren van uw ideeën en zullen ze gebruiken om ons strategische denken te vormen en te verfijnen. Vanaf dat punt zullen we de Strategische Richting van WMF bepalen die wij aan u kenbaar maken in 2015. Deze Strategische Richting zal ons helpen bij onze ondersteuning van de gemeenschap, onze technische diensten, het verkrijgen van beurzen en bij fondsenwerving en zal jaarlijks worden herzien. Wij kunnen ons ook richten op specifieke vragen (die bijvoorbeeld verband houden met technologie of beurzen) die ons ook helpen bij het ondersteunen van onze strategische planning.