Strategia 2015/Yhteisökonsultaatio/Taustat

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2015/Community consultation/Background and the translation is 100% complete.

Taustat

Olemme WMF:ssä juuri laatineet aloitteen strategisen suuntamme päivittämiseksi varmistaaksemme, että toimintamme jatkossakin täyttää Wikimedian vision parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuten saatat tietää, vuonna 2009 Wikimedia Foundation laati viiden vuoden strategian Wikimedia-liikkeelle yhteisön ja henkilökunnan merkittävällä tuella. Niin asetettiin viiden vuoden suunnitelmat. Niiden kautta saimme investoiduksi vakautta tekniseen infrastruktuuriimme, luoduksi tilaa innovaatiivisuudelle ja kasvatetuksi panostusta muokkaustyökaluihin. Suunnitelma oli rohkea ja motivoiva, mutta toiminnan sopeuttaminen luonnettaan nopeasti muuttavan internetin kanssa osoittautui viidessä vuodessa vaikeaksi.


Vuoden 2009 toimintasuunnitelma oli hyvin laaja ja kattava. Se heijasti Wikimedia-liikkeen ja siinä mukana olevien miljoonien ihmisten keskeiset kysymykset. Käytännössä WMF:llä oli vaikeuksia rutiiniaskareiden kohdentamisessa ja priorisoinnissa suunnitelman suhteen. Vuoden 2012 ”Kohdennuksen tarkennus” -ilmoituksella pyrittiin kohdistamaan WMF:n tähtäintä siten, että se voisi tehokkaammin tukea Wikimediaa. Nyt on aika punnita vaihtoehtoja uudelleen sekä päivittää toimintasuunnitelmaa ja Kohdennuksen tarkennus -päätöstä.


Kun siirrymme vuoteen 2015, WMF kehittää uutta toimintasuunnitelmaa. Sen sijaan, että pyrkisimme luomaan viiden vuoden suunnitelman koko liikkeelle, me aloitamme uuden projektin, joka tulee osallistumaan käynnissä oleviin strategiseen keskusteluun, uudelleenarviointiin ja kohdennukseen. Tämä joustavampi, yhteensopiva prosessi tulee suoraan kehittämään tiedotusta prioriteettiemme ja tavoitteidemme suhteen, päivittämään niitä sekä auttamaan meitä säilyttämään strategisen suuntamme sellaisena, että se on Wikimedian vision mukainen, tukee Wikimedian projekteja ja reagoi globaalin ympäristömme muutoksiin.


Yhteisökonsultaatio, jota kutsumme nimellä ”Strateginen visiointi”, on ensimmäinen askel uudessa strategisessa kehityksessämme. Se on meille mahdollisuus, joka auttaa meitä selvittämään yhdessä sen, mitä tulevaisuus pitää tuo tullessaan Wikimedia-liikkeelle ja sen projekteille. Me tulemme oppimaan ideoistasi ja käyttämään niitä kehittääksemme ja jalostaaksemme strategista ajatteluamme. Sitä lähtökohtana pitäen kehitämme WMF:n Strategista linjausta, jonka jaamme kanssasi vuonna 2015. Strateginen linjaus tulee ohjaamaan meitä yhteisön tukemisessa, suunnittelussa, lahjoituksissa ja varainkeräyksissä. Linjaus päivitetään vuosittain. Saatamme myös pyytää apua (esimerkiksi teknologiaan tai lahjoituksiin liittyvissä) erityiskysymyksissä, jotka tulevat osaltaan tukemaan strategista suunnitteluamme.