Στρατηγική για το 2015/Σύσκεψη με την κοινότητα/Υπόβαθρο

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2015/Community consultation/Background and the translation is 100% complete.

Υπόβαθρο

Μέσα στο Ίδρυμα Wikimedia ξεκινήσαμε πρόσφατα μία πρωτοβουλία για την ενημέρωση των στρατηγικών μας κατευθύνσεων ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας με τον καλύτερο τρόπο για να εκπληρωθεί το όραμα της Wikimedia.

Όπως ίσως γνωρίζεις, το 2009 το ίδρυμα Wikimedia σύναψε μια πενταετή στρατηγική για το κίνημα Wikimedia με σημαντική συμβολή από την κοινωνία και το προσωπικό. Από αυτήν, τέθηκαν πενταετείς στόχοι. Οι στόχοι αυτοί έφεραν επενδύσεις στη σταθεροποίηση των τεχνικών υποδομών μας, στη δημιουργία χώρου για καινοτομία και αυξανόμενες επενδύσεις στα εργαλεία σύνταξης. Το σχέδιο ήταν τολμηρό και ενδιαφέρον όμως ο ορίζοντας των 5 χρόνων αποδείχτηκε δύσκολος να προσαρμοστεί στη διαρκώς μεταβλητή φύση του διαδικτύου.


Το Σχέδιο Στρατηγικής του 2009 ήταν ευρύ και εκτεταμένο. Αντανακλούσε τα στοιχεία-κλειδιά του Κινήματος Wikimedia (Wikimedia Movement) και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι μέλη του. Πρακτικά, το WMF (Wikimedia Foundation) είχε δυσκολία να συγκεντρώσει και να ιεραρχήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες σε σχέση με το Σχέδιο. Η ανακοίνωση “Narrowing Focus” του 2012 ήταν μια προσπάθεια να περιοριστούν οι στόχοι του WMF ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υποστήριξη του Κινήματος. Τώρα ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε και να ανανεώσουμε το Σχέδιο Στρατηγικής και την απόφαση Narrowing Focus.


Μπαίνοντας στο 2015, το WMF αναπτύσσει νέα στρατηγική. Αντί να προσπαθούμε να συντάξουμε ένα πενταετές έγγραφο για ολόκληρο το κίνημα, ξεκινάμε με αυτό που θα μετατραπεί σε θέση της εξελισσόμενης στρατηγικής έρευνας, αξιολόγησης και διόρθωσης. Αυτή η πιο προσαρμοζόμενη διαδικασία θα πληροφορεί και θα ενημερώνει απευθείας τις προτεραιότητες και τους στόχους μας και θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μια κατεύθυνση συνεπή με όραμα της Wikimedia, στηρίζει τα έργα της Wikimedia και είναι ευαίσθητη στο μεταβλητό παγκόσμιο περιβάλλον.


Το “Strategic Visioning” Community Consultation είναι το πρώτο βήμα στη νέα στρατηγική. Μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μαζί τι επιφυλάσσει το μέλλον για το κίνημα Wikimedia και τα έργα του. Θα μάθουμε από τις ιδέες σας και θα τις χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε όσο γίνεται τη στρατηγική μας. Από αυτό θα ορίσουμε την κατεύθυνση του WMF (WMF Strategic Direction), που θα μοιραστούμε μαζί σας το 2015. Η Κατεύθυνση θα ανανεώνεται ετησίως. Μπορούμε ίσως ακόμη να απευθύνουμε και ορισμένες ερωτήσεις (π.χ. σχετικά με την τεχνολογία και τη χρηματοδότηση) που θα βοηθήσουν κι αυτές στο στρατηγικό σχεδιασμό.