Fundraising 2010/Sue Appeal/bg


 1. Моля, прочетете:
  личен апел
  от Изпълнителния директор на Уикимедия, Сю Гарднър
 2. Моля, прочетете:
  спешен апел
  от Изпълнителния директор на Уикимедия, Сю Гарднър
 3. От Изпълнителния директор на Уикимедия, Сю Гарднър

“Уикипедия работи само на практика. На теория е пълен провал.”

Така каза веднъж един от ранните доброволци на Уикипедия в далечната 2006 година, когато това име за първи път навлизаше в ежедневна употреба. Това продължава да е в сила и днес: щура идея като Уикипедия — доброволци по целия свят да създават енциклопедия с милиони статии — би трябвало да е невъзможна.

Уикипедия вече навърши 10 години. Тя продължава да се пише и редактира на 100% от доброволци, защото никога не са спирали да се присъединяват нови хора към проекта. И продължава да е 100% независима и свободна от реклами.

Ние сме сайт № 5 в света, с повече от 400 милиона читатели месечно. Единственият начин, по който бихме могли да запазим Уикипедия безплатна и безпроблемно функционираща, е ако повече от читателите ѝ решат да направят дарения.

Точно в момента ние сме на средата на годишната ни дарителска кампания. Събрали сме 8 милиона долара и трябва да съберем още толкова. Ако всеки наш читател сега реши да дари по един долар, дарителската кампания би приключила след около четири часа. Но не всеки има възможност или желание да дари. И това е нормално.

Вярвам обаче, че наоколо има достатъчно много хора, които биха подкрепили Уикипедия с дарение от 5 долара, 20 долара, 30 евро, 4,000 йени или колкото средства могат да отделят, за да остане Уикипедия безплатна и независима. Дали и ти си един от тези хора?

С благодарности,

Сю Гарднър

Изпълнителен директор
Фондация Уикимедия