Fund drives/2005/Q4 planning/Translations/Fundraising drive letter - sh

(ang) (ar) (ast) (bg) (br) (ca) (cs) (cy) (da) (de) (en) (el) (eo) (es) (et) (fi) (fr) (gl) (hu) (he) (ia) (id) (it) (ja) (ko) (ml) (nap) (nl) (nn) (pl) (pt) (ro) (ru) (sc) (sk) (sl) (sh) (sr) (su) (sv) (th) (tr) (vi) (ua) (wa) (zh) edit


Znanje je moć. Pomozite nam da ostane slobodno!

Zadužbina Vikimedija i desetine hiljada dobrovoljaca koji doprinose svoje vreme i znanje njenim projektima veruju da je znanje moć i da ono mora ostati slobodno.

Velikodušna podrška ljudi kao što ste vi omogućili je da Vikipedija postane najveća enciklopedija u ljudskoj istoriji. Pre samo par godina, wikipedia.org nije bio ni među prvih 10.000 veb sajtova; danas je među prvih 30 sa preko 2,5 miliona strana posluženih samo prošlog meseca. Prošle godine u ovo vreme, wikipedia.org je bilo kojeg dana koristilo manje od polovine procenta svih osoba koje koriste Internet. Danas se taj broj skoro učetvorostručio a sledeće godine očekujemo sličnu stopu rasta. Uz vašu pomoć, sledeće godine će Vikipediju i njene bratske projekte koristiti desetine miliona ljudi.

Da bi opslužili čitateljstvo koje eksponencijalno raste, naš budžet je povećan sa 15.000$ u 2003. na preko 125.000$ u 2004. i više od 700.000$ ove godine. U dolazećoj godini, Zadužbina Vikimedija predviđa da će biti potrebni milioni da bi se održao korak sa povećanim zahtevima, i to poboljšanjem našeg softvera i metoda ne bi li osigurali visok kvalitet sadržaja i neprekinut rad ka postizanju našeg cilja da svakome obezbedimo slobodno znanje. To možda zvuči zastrašujuće, ali tako je bilo i sa stvaranjem najveće svetske enciklopedije za manje od pet godina. Uz vašu pomoć, možemo to da odradimo.

Vikipedija i njeni bratski projekti postoje isključivo kroz priloge: priloge urednika koji pridonose svoje vreme i trud i priloge donatora koji pomažu finansijski. Kao što mnogo malih uređivanja pomaže u izgradnji sadržaja, tako i svaka donacija pomaže da se posluži taj sadržaj. Prosečna visina donacija koje primimo je u visini otprilike 20$. Svaki mali doprinos pomaže.

Obraćamo vam se u ovo praznično doba ne bi li nam pomogli da ostvarimo ovo. Vaše donacije su te koje nam omogućavaju da nastavimo da rastemo i da se poboljšavamo. Priloge Zadužbini Vikimedija možete dati u kojoj god valuti želite i u Sjedinjenim Američkim Državama se odbija od poreza. Prilozi lokalnim ograncima u Nemačkoj i Francuskoj (Wikimedia Deutschland, Wikimedia France) se takođe odbijaju od poreza. Mada prilozi lokalnim ograncima možda neće biti iskorišćeni direktno od strane Zadužbine Vikimedija, i oni će nam pomoći da postignemo naše konačne ciljeve.

Sada je trenutak da pomognete da obogatimo svet slobodnim znanjem.

Hvala vam na vašoj velikodušnosti!

Džimi Vejls, Florens Nibar-Devuar, Anđela Bizli i ostatak tima Vikimedije.


Primedba: Ovo prikupljanje će trajati od petka, 16. decembra 2005. do petka, 6. januara 2006. godine.