Yhteisön toivelistakysely 2021

This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2021 and the translation is 56% complete.
Vuoden 2021 yhteisön toivelistakysely on ohi...

Yhteensä: 268 ehdotusta, 1773 muokkaajaa, 8596 kannatusääntä

Näytä satunnainen ehdotus

 

Starting this July 2021, the team will start engineering work on the following wishes:

We will also begin the product and design research for the following wish:

We fully expect to be able to complete more wishes than the above. The above list is only what is in our plate starting this July.

How did we arrive at our next steps? We recently completed the 2021 Wish prioritization process.

 

Kyselyn kaikki vaiheet alkavat ja päättyvät klo 18.00 UTC.

 • Ehdotusten jättö, kommentointi ja parantelu: 16. marraskuuta – 30. marraskuuta 2020
 • Community Tech arvioi ja järjestelee ehdotukset: 23. marraskuuta – 7. joulukuuta 2020
 • Ehdotusten äänestäminen: 8. joulukuuta – 21. joulukuuta 2020
 • Tulosten julkaisu: 23. joulukuuta 2020

 

Hei kaikille!

Voimme iloksemme jakaa päivityksen koskien vuoden 2021 yhteisön toivelistakyselyä. Tämä on kuudes vuosittainen kysely, ja olemme päättäneet päivittää prosessia.

Yksi tehtävälista vuodessa: Tiimillä on nyt yksi tehtävälista vuodessa. Tämä tarkoittaa, että joka vuosi vapaaehtoismuokkaajat äänestävät uudesta tehtävälistasta. He voivat ehdottaa uusia toiveita tai ehdottaa uudelleen vanhoja toiveita. Äänestyksen päätyttyä meillä on yksi uusi tehtävälista. Tämä eroaa aiemmasta formaatista, jossa me työskentelimme usean tehtävälistan parissa joka vuosi. Muutoksen avulla me voimme yksinkertaistaa työtämme, varmistaa että kaikkein tärkeimmät toiveet saavat huomion ja arvioida uudelleen vanhoja toiveita.

Vuoden 2019 ja 2020 työstämättömien toiveiden tila: Vuosilta 2019 ja 2020 on kolme toivetta, joita emme ole vielä työstäneet tai käsitelleet. Koska ne saivat niin monta ääntä, me sisällytämme ne vuoden 2021 tehtävälistalle. Vuoden 2019 toivelistalta otetaan seuraavat toiveet: osion nimi muutoslinkissä ja nimetyt viitteet Visuaalisessa muokkaimessa. Vuoden 2020 toivelistan toiveista neljää olemme jo työstäneet. Yhtä vuoden 2020 listan toivetta emme ole vielä työstäneet, joten se lisätään vuoden 2021 tehtävälistalle: sanojen käyttöesimerkkejä Wikiaineiston perusteella. Voit katsoa vuoden 2019 toivelistan statusraportin täältä.

Taustatutkimus ja säännölliset päivitykset korvaavat "top 10:n": Olemme päättäneet, ettemme enää sitoudu etukäteen tiettyyn määrään (kuten top 5:een tai top 10:een). Tässä syy: ohjelmistokehittäjätiimit suorittavat yleensä perusteellisen selvitystyön ennen kuin he sitoutuvat projektiin. Näin he voivat arvioida, onko projekti toteuttamiskelpoinen, pystyvät arvioimaan siihen kuluvan ajan, ja tunnistavat mahdolliset riskit. Nykyisessä toivelistaprosessissa me emme tee näin, mikä usein johtaa myöhästymisiin, stressiin ja epäselvyyksiin. Me haluamme korjata sen.

Uudessa systeemissä me tutkimme projektien mahdollisuudet ennen kuin sitoudumme niihin. Arvioimme toiveet niiden suosituimmussjärjestyksessä ylhäältä alas. Tutkimusvaiheessa me analysoimme seuraavat kriteerit: suosituimmuus (eli äänimäärä), projektin koko ja ulottuvuus, teknisen toteuttamiskelpoisuuden taso, riskit ja riippuvuudet, sekä mahdolliset konfliktit muiden tiimien kanssa. Kun analyysimme on valmis, kerromme löydöksistämme. Tämä tarkoittaa, että me aiomme edelleen työstää useaa projektia vuodessa. Me vain aiomme kommunikoida aiempaa enemmän siitä, mitä me voimme tai emme voi (ja miksi) työstää, ja kerromme etenemisestämme päivityksiä vuoden mittaan.

Erilliset tulostaulut kategorioille: Säilytämme normaalin tavan kaikkien ehdotusten listaamiseen päätulostaululla äänien mukaisessa järjestyksessä. Lisäksi me pidämme nyt erillistä tulostaulua jokaiselle kategorialle. Näin me voimme työstää ehdotuksia, jotka ovat suosittuja isoissa yhteisöissä (päätulostaululta) ja aliedustetuissa yhteisöissä (erillisiltä tulostauluilta). Käytämme yllä kuvattuja kriteereitä apuna valitessamme työstettävät projektit.

Miksi nämä muutokset?: Me tiesimme toivelistaprosessin tarvitsevan päivitystä. Toiveet ovat vuosien varrella kasvaneet isoimmiksi ja monimutkaisemmiksi, ja me halusimme parantaa kommunikaatioitamme vapaaehtoismuokkaajien kanssa. Lisäksi me halusimme jatkaa huomion antamista sekä pienempien yhteisöjen toiveille (kuten teimme vuoden 2020 toivelistalla) että kaikkien wikimedistien toivomille suuria vaikutuksia sisältäville toiveille (kuten teimme aiemmissa toivelistoissa). Tämä johti useisiin keskusteluihin siitä, miten voisimme parantaa prosessia. Niistä keskusteluista päädyimme näihin muutoksiin. Kaiken kaikkiaan me toivome, että nämä muutokset tekevät toivelistaprosessista läpinäkyvämmän, kestävämmän ja vaikuttavamman. Näin kysely vahvistuu tulevaisuutta varten. Kiitos, me odotamme että saamme lukea ehdotuksianne!

 

Community Tech -tiimi on Wikimedia-säätiön tiimi, joka on keskittynyt aktiivisten Wikimedia-käyttäjien tarpeisiin parempien kirjoitus- ja moderointityökalujen tekemiseksi. Projektit, joiden kanssa etupäässä työskentelemme, päättää Wikimedia-yhteisö vuosittaisessa yhteisön toivelistakyselyssä.

Kerran vuodessa aktiiviset Wikimedia-käyttäjät voivat tehdä ehdotuksia toiminnoista ja korjauksista, joita tiimimme halutaan työstävän. Kahden viikon päästä voit äänestää, mitkä ideoista kiinnostavat sinua eniten.

Kun kysely suljetaan, Community Tech -tiimi valitsee joitakin ehdotuksia, joita se työstää. Ehdotukset valitaan seuraavilla kriteereillä: suosituimmuus (eli äänimäärä), projektin koko ja ulottuvuus, tekninen toteuttamiskelpoisuus, riskit ja riippuvuudet, sekä mahdolliset konfliktit muiden tiimien kanssa. Joitakin toiveita saattavat kommentoida myös vapaaehtoiset kehittäjät tai muut kehitystiimit.

Tämän kyselyproessin kehitti Wikimedia Deutschlandin Technical Wishes -tiimi, joka ylläpitää toivelistaa saksankielisessä Wikipediassa. Kansainvälistä toivelistaprosessia ylläpitää Community Relations Specialists -tiimi.

 
Community Tech -tiimin maskotti: koira, jolla on joulupukin lakki.

Ehdotusvaihe kestää kyselyn kaksi ensimmäistä viikkoa.

Ehdotusvaiheessa muokkaajat jokaisesta projektista ja kieliversiosta voivat tehdä toiveita toiminnoista ja korjauksista, joita he haluaisivat nähdä 2021. Ehdotuksia voi tehdä millä tahansa kielellä. Jos teet ehdotuksen jollain muulla kielellä kuin englanniksi, me yrittämme saada sen käännetyksi, jotta kaikki voivat lukea sen ja äänestää siitä helpommin.

Ehdotusten pitäisi olla erillisiä, hyvin määriteltyjä tehtäviä, jotka suoraan hyödyttävät aktiivisia Wikimedian käyttäjiä. Ehdotusten pitäisi vastata seuraaviin kysymyksiin:

 • Mikä on se ongelma, jonka haluat ratkaista?
 • Mitä käyttäjiä se koskee? (muokkaajat, ylläpitäjät, Wikiaineiston muokkaajat jne.)
 • Miten ongelman kanssa nyt toimitaan?
 • Mitkä ovat ehdotetut ratkaisut? (jos niitä on)

Ehdotuksesi tulisi olla mahdollisimman täsmällinen, etenkin ongelman kuvailussa. Älä sano vain että "(toiminto x) on vanhentunut", "tarvitsee parannuksia" tai "siinä on paljon bugeja". Siinä ei ole tarpeeksi tietoa selvittämään, mitä pitäisi tehdä. Hyvä ehdotus selittää tarkalleen ongelman, ja ketä se koskee. Ei haittaa jos sinulla ei ole esittää tiettyä ratkaisua, tai jos sinulla on joitakin mahdollisia ratkaisuja, etkä tiedä mikä niistä on paras.

Ehdotuksen tekeminen on vasta prosenssin alku. Kahden viikon ehdotusvaiheessa yhteisö voi yhdessä työskennellä ehdotuksen kanssa, jotta se esittää idean niin, että sillä on parhaat mahdollisuudet menestyä äänestysvaiheessa. Kun ehdotus on tehty, kaikki ovat tervetulleita kommentoimaan sitä ja auttamaan tekemään siitä paremman — kysymällä kysymyksiä ja ehdottamalla muutoksia. Samanlaisia ehdotuksia voidaan yhdistää; hyvin laajat ehdotukset tulisi erottaa pienemmiksi ja tarkemmin rajatuiksi ideoiksi. Tavoite on luoda paras mahdollinen ehdotus äänestysvaihetta varten.

Ehdotuksen tehneen henkilön tulisi olla aktiivisesti mukana keskustelussa ja auttaa tekemään muutoksia. Tämän vuoksi rajoitamme ehdotukset kolmeen käyttäjää kohti. Jos teet enemmän kuin kolme ehdotusta, me pyydämme supistamaan ne kolmeen. Tuo meille parhaat ideasi!

Lisäksi vain rekisteröityneet käyttäjät voivat tehdä ehdotuksia, jotta he voivat pitää keskustelua tarkkailulistallaan ja vastata kysymyksiin. Samoin kuin äänestämisessä, sinun pitäisi olla aktiivinen muokkaajaa ainakin yhdessä Wikimedia-projektissa. Jos et täytä näitä kriteereitä tai olet jo tehnyt sallitun määrän ehdotuksia, mutta sinulla on lisää ideoita, voit etsiä muita käyttäjiä, jotka adoptoivat ehdotuksesi.

Vielä yksi huomio: Ehdotukset, joissa halutaan poistaan tai ottaa pois käytöstä jokin toiminto, jota WMF:n tuotantotiimi on työstänyt, ei kuulu Community Techin piiriin. Niitä ei oteta mukaan äänestysvaiheessa.

 

Kyllä, siellä on varmasti joitain hyödyllisiä ehdotuksia, jotka eivät saaneet tarpeeksi kannatusta viime vuonna, ja ansaitsevat toisen mahdollisuuden.

Jos päätät kopioida ehdotuksen vanhasta kyselystä uuteen kyselyyn, sinun odotetaan "adoptoivan" se kysely — se tarkoittaa, että osallistut aktiivisesti keskusteluun ideasta ja olet halukas tekemään siihen muutoksia, jotta siitä tulisi vahvempi ehdotus sen siirtyessä äänestysvaiheeseen. Kuten sanottua, yksi henkilö voi tehdä kolme ehdotusta, ja siihen lasketaan aiempien vuosien ehdotusten uudelleen ehdottaminen.

On hyödyllistä, jos haluat lisätä linkin edelliseen keskusteluun, mutta älä kopioi ääniä ja keskustelua aiemmalta vuodelta. Jos viime vuoden keskustelussa on tehty hyviä kommentteja, lisää kyseiset ehdotukset tai huomautukset uuteen toiveeseen.

 

Ehdotusvaiheen jälkeen me pidämme tauon lukeaksemme ehdotukset ennen kuin äänestysvaihe alkaa.

Kaikki aktiiviset muokkaajat voivat tarkastella ja äänestää ehdotuksia, joita he haluavat tukea. Voit äänestää niin montaa ehdotusta kuin haluat. Oikeudenmukaisen äänestämisen varmistamiseksi vain rekisteröidyt käyttäjät voivat äänestää, ja hyvin uusien käyttäjien äänet saatetaan poistaa.

Vain kannatusäänet lasketaan. Toiveiden lopullinen lista järjestetään kannatusäänien mukaisessa järjestyksessä. Jos sinä olet ehdotuksen tekijä, ehdotukselle lasketaan automaattisesti kannatusääni.

Äänestysvaiheessa kuitenkin toivotaan vilkasta keskustelua. Jos haluat antaa vastustus- tai neutraalin äänen, voit niin tehdä. Nämä keskustelut voivat auttaa ihmisiä päättämään, haluavatko he äänestää ehdotuksista. Keskustelut antavat myös hyödyllistä palautetta ohjaamaan vuoden kuluessa tapahtuvaa työtä.

Kohtuullinen määrä äänestäjien kosiskelua on sallittua. Sinulla on mahdollisuus myydä ideaasi niin monelle kuin pystyt tavoittamaan. Voit vapaasti tavoitella muita ihmisiä projektissasi, WikiProjektissa tai käyttäjäryhmässä. Siinä ei tietenkään pidä käyttää sukkanukkea tai ahdistella ihmisiä äänestämään tai muuttamaan ääntään. Mutta hyväntahtoinen "käy äänestämässä" -kampanja on täysin sallittua.

 

Jokaisen ehdotuksen pitäisi täyttää seuraavat kriteerit:

 • Ehdotuksen pitäisi olla tekninen, eikä käytäntö- tai sosiaalinen muutos.
 • Ehdotuksen pitäisi koskea ongelmaa, eikä välttämättä pyytää tiettyä ratkaisua.
 • Ehdotuksen pitäisi olla selvästi määritely ongelma, eikä erilaisten toisiinsa liittymättömien ongelmien sekoitus.
 • Ehdotus ei ole jo toisen tiimin suunnitelmissa, eikä muu tiimi ole aiemmin hylännyt sitä.
 • Community Tech -tiimi ei ole aiemmin hylännyt ehdotusta.
 • Ehdotuksen tulisi kuulua tiimin aihepiiriin.

Community Tech -tiimi voi hylätä ehdotuksia, jotka eivät täytä yllä olevia kriteerejä.

 

Toiveet järjestetään kannatusäänien mukaisesti listaksi, ja Community Tech -tiimi on vastuussa suosittujen toiveiden arvioinnista ja käsittelystä. Sen tehdäkseen he tutkivat kaikki eniten ääniä saaneet toiveet ja arvioivat sekä tekniset että sosiaaliset/käytäntöihin liittyvät riskitekijät.

Vastustus- ja neutraalit äänet ovat erittäin hyödyllisiä tuomaan esiin mahdollisia huonoja puolia. Kiistanalaisten ehdotusten kohdalla me tasapainotamme äänestystä konsensustyyppisellä arvioinnilla.

As an example, this worked in the 2015 survey: The wish to "add a user watchlist" received a lot of votes but also some heartfelt Oppose votes. Community Tech listened to all sides, and made a decision on whether to pursue the project or not.

 
Kaikki tonttulakkikoirat ovat Community Tech -tiimin palveluksessa.

...sen sijaan, että käsittelisimme vanhempien kyselyiden toiveita?

Pääsyy sille, että kysely on vuosittainen tapahtuma, on se että haluamme ottaa mukaan enemmän osallistujia! Yhä useammat tietävät nyt tiimistä ja kyselystä, ja koska monet suositut toiveet saatiin vuoden aikana päätökseen, me odotamme että ihmiset ovat entistäkin kiinnostuneempia ja innostuneempia osallistumaan. Me haluamme antaa kaikille mahdollisuuden uusien ideoiden esilletuomiseen.

Me haluamme myös vakuuttaa, että vanhat ideat kelpaavat yhä. Samalla kun ohjelmisto kehittyy, niin näin tekee myös käyttäjien tarpeet. Joskus edellisen vuoden erinomainen toive ei ole enää niin tärkeä, tai sen kuvailu on yksinkertaisesti vanhentunut. Kyselyn järjestäminen vuosittain auttaa varmistamaan yhteisön tarpeet.

Jos edellisen vuoden kyselyssä on toiveita, jotka mielestäsi ansaitsevat uuden mahdollisuuden, katso "Voinko ehdottaa uudelleen toivetta aiemmista kyselyistä?" yllä.