Тим за праћење малих викија

This page is a translated version of the page Small Wiki Monitoring Team and the translation is 71% complete.
Outdated translations are marked like this.
Пречица:
SWMT

Тим за праћење малих викија (енгл. Small Wiki Monitoring Team, SWMT) је група Викимедијанаца који, користећи ИРЦ и друге алатке, прате мале викије и боре се против вандализама, спама и троловања. Постоји неколико ботова који пријављују све сумњиве измене на викијима које прати SWMT тим. Уколико желите да помогнете, пријавите се на ИРЦ канал #cvn-swconnect, а можете и да се упишете на доњи списак.

Шта значи „мали“?

Реч „мали“ у изразу „Тим за праћење малих викија“ може се различито тумачити. Иако ботови на ИРЦ-у прате већином викије који имају мање од 10.000 чланака, то не значи да се под речју „мали“ мисли на викије од „мањег значаја“; напротив, ми се трудимо да пратимо што је могуће већи број викија, тако да можемо што ефикасније да координирамо мере које се предузимају против спамера или вандала који наносе штету великом броју викија en masse, или циљају на мање викије мислећи да неће бити свуда откривени.

Стога се немојте увредити уколико један од наших чланова врати вандализам на вашем викију, представљајући се као припадник SWMT тима; ми смо ту зато што бринемо о вашем викију, а не зато што га сматрамо другоразредним пројектом.

Како да пратите мали вики

  1. Пратите скорашње измене на малим Википедијама преко ИРЦ-а. Погледајте ову страницу за више детаља.
  2. Означите странице које је потребно обрисати.
  3. Враћајте вандализме.
  4. Пријављујте вандале.
  5. Предложите додавање спамерских линкова на Црну листу.
  6. Списак страница на малим викијима означених за брзо брисање можете наћи овде.
  7. Списак малих викија се налази овде.

Глобална овлашћења

Било који добронамеран корисник може да постане члан SWMT тима. Међутим, постоје и овлашћења која могу бити од помоћи. Ту се мисли на глобалне администраторе и глобалне враћаче. Please note that candidates for these permissions are expected to have significant experience in the SWMT.

Корисничке кутијице

Members of SWMT are requested to create a global user page at Meta, which will show on the wikis where they are editing. Consider using a Babel tag on your user page.

Можете да додате кутијицу на своју корисничку страницу, тако што ћете унети следећи кôд: {{User SWMT}}, што даје:

 This user is a member of the Small Wiki Monitoring Team.

Види још