Wikipedia till månen

This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon and the translation is 100% complete.

En grupp vetenskapsentusiaster från Berlin planerar att skicka sin egen specialbyggda rover till månen, och de vill att ta med sig Wikipedia! Samma år som Wikipedias 15-årsjubileum bjuds vårt globala nätverk av redigerare in till att förbereda den ultimata tids- (och rymd)kapseln fylld med kunskap.

Startsida Fas 1: scenarion Fas 2: omröstning Phase 3: arbetande Fas 4: slutsats Om Vanliga frågor
  klart klart klart klart    

Wikipedia till månen – i ett nötskal

 
Det har gått nästan 40 år sedan Voyager 2 tog en "Guldskiva" med ett meddelande från jorden ut i rymden. Skivan innehöll hälsningar, lite ljud och lite bilder… men inte hela mänsklighetens samlade kunskap.

Deltidsforskarna tillhör ett av de fem lag som tävlar i Google Lunar XPRIZE challenge. Deras mål är att nå månen 2017, landa ett fordon säkert på ytan, låta den köra 500 meter och skicka bilder tillbaka till Jorden. Det finns inte mycket utrymme på en rymdfarkost för att ta med saker. Denna s.k. nyttolast brukar oftast vara ägnad åt vetenskapliga experiment. Månfordonet som deltidsforskarna bygger har utrymme för en del sådant, men också för en dataskiva som har erbjudits av Tyska Wikimedia-avdelningen, Wikimedia Deutschland, för att användas till Wikipedia.

Varför inte bara ta en Wikipedia-dump och lägga den på skivan? Eftersom det tillgängliga diskutrymmet är väldigt begränsat, och skulle inte ens rymma någon av de större språkversionerna – inte ens utan versionshistoriken och mediafilerna. Men framför allt så är Wikipedia ett äkta globalt projekt som till dags dato finns i nästan 300 språk. Även om bara en ögonblicksbild av Wikipedia kan föras till månen, så kommer det att vara en ögonblicksbild av summan av all mänsklig kunskap. Därför borde det bära med sig inte bara kvalitén av Wikipediagemenskapens arbete, utan också kulturella skillnader, dess olika perspektiv, och många röster.

Hur gör man? Hur väljer man?Wikimedia Deutschland, tänker vi att det bästa sättet att bestämma om en ögonblicksbild av Wikipedia reste genom rymden är att tillgripa styrkorna av dess fundamentala principer. Det här en jubileumsgåva till alla Wikipediagemenskaper över hela världen. Låt oss diskutera som en global rörelse och samarbeta på wikierna. Det är en unik utmaning i sig själv, eftersom aldrig tidigare har alla Wikipediagemenskaperna kallas samtidigt för att avgöra och arbeta på en projekt med inskränk rymd ... och tid. För att känna till Månroveren deadline för nyttolasten, måste vi också arbeta med en redigeringsdeadline. Vårt mål är att ha avslutat gemenskapsdiskussionerna, besluten och förberedelserna av innehållet innan International Volontärernas dag (5 december) 2016:

Den 5 december 2016. 39 miljoner artiklar, 300 språk, tusentals redigerare. En skiva med ungefär 20 GB utrymme.

Den här webbplatsen har utformats för att underlätta processen fram tills Wikimania Esino Lario i juni 2016. Under tiden behöver vi komma fram till hur vi ska fortsätta som ett global gemenskap och i våra respektive språkgemenskaper. Detta är ett djärvt företag! Läs gärna alla detaljer i avsnitten Om och vanliga frågor.

Nu tar vi Wikipedia till Månen! Vi behöver dina åsikter och idéer i den pågående diskussionen över möjliga scenarior. Vänligen redigera!

Se även