Уикипедия на Луната

This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon and the translation is 100% complete.

Група ентусиасти от Берлин планират да изстрелят робот, който са изработили сами, на Луната. И ни предложиха Уикипедия да бъде част от пратката. Така в годината, в която празнуваме 15 години от създаването на свободната енциклопедия, сме поканени да създадем уникална капсула на знанието във времето (и пространството).

Начална страница Фаза 1: сценарии Фаза 2: гласуване Фаза 3: работа Фаза 4: завършване Относно ЧЗВ
  готово готово готово готово    

Уикипедия на Луната - накратко

 
Преди почти 40 години човечеството изпрати в Космоса първото си съобщение на борда на сондата Вояджър 2. "Златната плоча" съдържа поздравления, звуци и снимки от живота и културите на Земята, но не представя съвкупността от цялото познание.

Отборът Part-Time Scientists е един от петте, участващи в надпреварата Lunar XPRIZE на Google. Целта е до 2017 година на Луната да бъде изпратен самоходен апарат (bg:луноход), който да е в състояние да измине поне 500 метра и да изпрати снимки обратно към Земята. Мястото на борда му е ограничено, но наличният свободен полезен товар може да се използва за научна апаратура. В лунохода на Part-Time Scientists ще има предвидено място за специален диск с данни, предоставен на немското сдружение на Уикипедия Wikimedia Deutschland. Този диск ни се предоставя, за да запишем на него извадка от "съвкупното човешко познание".

Защо не качим просто цялата Уикипедия? Защото наличното дисково пространство е ограничено и не би побрало дори и само една от големите езикови версии - дори без снимките и редакционната история. Още по-важно, Уикипедия е настина глобален проект, който се списва едновременно на почти 300 езика. Дори да пратим само моментна снимка на Уикипедия на Луната, ни се иска тя да е възможно най-точната извадка от цялото човешко познание. Това предполага тя да отразява не само качеството на работа на общността на Уикипедия, но също така и различните култури, гласове и гледни точки.

Как да подберем какво да включим? Според Wikimedia Deutschland най-добрият начин да решим какво да съдържа нашата капсула на времето е да приложим един от основните ни принципи и да го обсъдим заедно! Нека проведем глобално обсъждане в уики формат. Това предизвикателство е уникално само по себе си, защото никога досега не е отправян призив към всички уикипедиански общности да вземат решение по проект с ограничени място и време. За да се вместим в сроковете за подготовка на полезния товар, ще трябва да си определим и краен срок за редактиране. Целта ни е да проведем дискусиите, да вземем решение и да изготвим съдържанието до 5 декември 2016 година, Международния ден на доброволеца.

5 декември 2016. 39 милиона статии, 300 езика, десетки хиляди редактори. Един диск с памет около 20 GB.

Тази страница на Meta-Wiki има за цел да улесни процеса до провеждането на годишната конференция на Уикимедия - Уикимания през юни 2016 година в Есино Ларио. Дотогава трябва да сме вземи решение как ще продължим напред като глобална общност и в съответните езикови общности. Това е смело начинание! Моля прочетете повече подробности в Относно и ЧЗВ.

Да качим Уикипедия на Луната! Очакваме вашите идеи, мнения и предложения в текущото обсъждане на възможните сценарии. Редактирайте смело!

Вижте също