Η Βικιπαίδεια στη Σελήνη

This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon and the translation is 100% complete.

Μια ομάδα φίλων της επιστήμης από το Βερολίνο της Γερμανίας σχεδιάζουν να στείλουν ένα αυτοσχέδιο ρόβερ στη Σελήνη. Και θέλουν να πάρουν μαζί τους τη Βικιπαίδεια. Τη χρονιά που η Βικιπαίδεια θα γιορτάσει τη 15η της επέτειο, η παγκόσμια κοινότητα συντακτών καλείται να προετοιμάσει την απόλυτη χρονοκάψουλα (και διαστημική κάψουλα) γνώσης.

Αρχική Φάση 1: σενάρια Φάση 2: ψηφοφορία Φάση 3: δουλεύοντας Φάση 4: κλείσιμο Σχετικά Συχνές Ερωτήσεις
  σε εξέλιξη θα ξεκινήσει 10 Ιουνίου θα ξεκινήσει 1 Ιουλίου θα ξεκινήσει 31 Οκτωβρίου    

Η Βικιπαίδεια στη Σελήνη – με λίγα λόγια

 
Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που το Voyager 2 μετέφερε ένα μήνυμα από την ανθρωπότητα προς το διάστημα, τον αποκαλούμενο «Χρυσό Δίσκο». Στον δίσκο υπήρχαν χαιρετισμοί, ήχοι και εικόνες από τη Γη… όχι όμως το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης.

Οι ερασιτέχνες επιστήμονες είναι μία από τις πέντε ομάδες που παραμένουν στον διαγωνισμό Google Lunar XPRIZE. Ο στόχος τους είναι να φτάσουν στη Σελήνη μέχρι το 2017, να προσεληνώσουν με ασφάλεια το ρόβερ τους, να το οδηγήσουν για 500 μέτρα και να στείλουν εικόνες πίσω στη Γη. Ένα διαστημικό όχημα δεν διαθέτει πολύ χώρο για αποσκευές. Συνήθως, το αποκαλούμενο «φορτίο» (payload) χρησιμοποιείται για επιστημονικά πειράματα. Το σεληνιακό ρόβερ που κατασκευάζουν οι ερασιτέχνες επιστήμονες έχει χώρο για πειράματα, διαθέτει όμως και έναν δίσκο δεδομένων που έχει προσφέρει το γερμανικό παράρτημα του Wikimedia, το Wikimedia Deutschland, για να χρησιμοποιηθεί για τη Βικιπαίδεια.

Γιατί να μην πάρουμε απλώς ένα αντίγραφο όλου του περιεχομένου της Βικιπαίδειας και να το βάλουμε στον δίσκο; Επειδή ο διαθέσιμος χώρος είναι πολύ περιορισμένος και δεν θα χωρούσε ούτε καν μια από της μεγάλες γλωσσικές εκδόσεις —ακόμα και χωρίς το ιστορικό των λημμάτων ή τα αρχεία πολυμέσων. Κυρίως όμως, η Βικιπαίδεια είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο εγχείρημα και πλέον διαθέτει περιεχόμενο σε σχεδόν 300 γλώσσες. Ακόμα και αν ταξιδέψει στη Σελήνη μόνο ένα στιγμιότυπο της Βικιπαίδειας, το περιεχόμενό του θα ισοδυναμεί με ένα γνήσιο στιγμιότυπο του «συνόλου της ανθρώπινης γνώσης». Συνεπώς, θα πρέπει να μεταφέρει όχι μόνο την ποιότητα του έργου της κοινότητας της Βικιπαίδειας, αλλά και την πολιτιστική πολυμορφία της, τις διαφορετικές αντιλήψεις της, την πολυφωνία της.

Πώς θα γίνει; Ποιος θα αποφασίσει; Στο Wikimedia Deutschland, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφασίσουμε για ένα στιγμιότυπο της Βικιπαίδειας που θα ταξιδέψει στο διάστημα, είναι να καταφύγουμε στη δύναμη των βασικών αρχών της: Η προσπάθειά μας αυτή είναι ένα δώρο προς όλες τις κοινότητες της Βικιπαίδειας σε όλο τον κόσμο για την επέτειο του εγχειρήματος. Ας συζητήσουμε ως παγκόσμιο κίνημα και ας συνεργαστούμε στο βίκι. Είναι μοναδική πρόκληση από μόνη της, επειδή ποτέ άλλοτε δεν έχουν κληθεί όλες οι κοινότητες της Βικιπαίδειας ταυτόχρονα να αποφασίσουν και να δουλέψουν μαζί σε ένα πρότζεκτ με περιορισμένο χώρο… και χρόνο. Προκειμένου να προλάβουμε την προθεσμία για την εκτόξευση του Σεληνιακού ρόβερ, πρέπει να δουλέψουμε με προθεσμία επεξεργασίας. Ο στόχος μας είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις των κοινοτήτων, η λήψη αποφάσεων και η προετοιμασία του υλικού μέχρι την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών του 2016:

5 Δεκεμβρίου 2016. 39 εκατομμύρια λήμματα, 300 γλώσσες, χιλιάδες συντάκτες. Ένας δίσκος με περίπου 20 GB δεδομένων.

Αυτός ο ιστότοπος στο Meta-Wiki έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει τη διαδικασία μέχρι τη Wikimania στο Esino Lario τον Ιούνιο του 2016. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει για το πως θα προχωρήσουμε ως παγκόσμια κοινότητα και ως αντίστοιχες γλωσσικές κοινότητες. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα τολμηρό! Διαβάστε λεπτομέρειες στις ενότητες Σχετικά και Συχνές Ερωτήσεις.

Ας πάμε τη Βικιπαίδεια στη Σελήνη! Χρειαζόμαστε τις γνώμες και τις ιδέες σας στην υπό εξέλιξη συζήτηση σχετικά με τα διάφορα πιθανά σενάρια. Παρακαλούμε επεξεργαστείτε τη σελίδα της συζήτησης!

Δείτε επίσης